Презентація "Синтетичні декоративні штукатурки"

Про матеріал

Презентація "Синтетичні декоративні штукатурки" створена відповідно до вимог «Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти, СП(ПТ)О з професії 7133 Штукатур, кваліфікаційної характеристики, потреб розвитку галузі, сучасних технологій та новітніх матеріалів, з освітнього компонента «Технологія штукатурних робіт». Поданий матеріал створений для вивчення навчального модуля ШТ – 4.3. «Оштукатурювання стін декоративними та спеціальними штукатурками; виконання ремонту поліпшеної штукатурки» Презентація адресована для здобувачів освіти та викладачів спеціальних дисциплін і майстрів виробничого навчання ЗП(ПТ)О будівельного профілю.

http://surl.li/dqzlp


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтетичні декоративні штукатурки. Основні компоненти та технічна характеристика

Номер слайду 2

Синтетичні штукатурки. Синтетичні штукатурки – це матеріал високого ступеню технологічності, виразності й простоти, який виготовляється на основі синтетичної смоли. Синтетичні штукатурки — це мозаїчні варіосистеми, де в певних пропорціях кольорові частинки (гранули) наповнювача змішуються із прозорим зв'язуючим. Такий склад не допускає самостійного введення пігментів і фарб; його структура проявляється після висихання покриття.

Номер слайду 3

Види декоративних штукатурок на основі синтетичних полімерів. Тепер перейдемо до розгляду видів декоративних штукатурок на основі синтетичних полімерів. Не варто побоюватися словосполучення «синтетичні полімери», тому що сучасні методи синтезу та технології дозволяють отримати компоненти, безпечні для здоров’я людини. Ось на їх основі і виробляють декоративні штукатурки та фарби, які набули більшого поширення, ніж мінеральні декоративні штукатурки. Розглянемо об’єктивні причини, з яких такі штукатурки користуються широкою популярністю:відносно прості та стабільні у розробці та виробництві;можна отримувати різноманітні ефекти, як товстошарові (імітації каменів, поліровані, неполіровані, ефект шовкових, оксамитових тканин, мерехтливих, переливних, перламутрових покриттів та багато інших);відносно невибагливі у роботі, менше шансів на помилку при нанесенні.

Номер слайду 4

Мозаїчна штукатурка

Номер слайду 5

Покриття на водній основіСинтетичні штукатурки можна умовно поділити на дві великі групи за типом зв'язуючої речовини — на водній та неводній основах. Жодна з груп не має істотних переваг. Покриття на водній основі, де зв'язуючим є водна дисперсія полімеру (акрилу, вінілацетату) — екологічно більш чисті, але покриття на неводній основі (епоксидні смоли, поліуретан тощо) мають більшу стійкість до зношення. Основою синтетичної штукатурки на водній основі є синтетичні смоли у вигляді дисперсії чи розчину, різні домішки (загусники, консерванти, біоциди, водовідштовхувальні домішки) і наповнювач. Залежно від цих складових варіюються і властивості штукатурного матеріалу. Акрилові дисперсії, як правило, стійкі до ультрафіолетових променів і температури (до 90 °С не жовтіють), мають високу паропроникність, хоча менш стійкі до води порівняно із стирол-акриловими, можуть стимулювати ржавіння чорних металів. Стиролакрилові, зі свого боку, крім підвищеної стійкості до води мають також високу паропроникність, стійкість до ультрафіолетових променів, жовтіти починають за температури 65 °С. Полівінілацетатні (ПВА) — обмежено водостійкі, не жовтіють до температури 90 °С, стійкі до ультрафіолетових променів, помірно паропроникні. Бутадієнстирольні — стійкі до ультрафіолетових променів, води, жовтіють за темпрератури близько 65 °С, паронепроникні.

Номер слайду 6

. Серед синтетичних штукатурок на неводній основі найпоширеніші матеріали із зв'язуючим — поліуретаном і епоксидною смолою. їм властиві висока міцність, висока адгезія до основи, висока стійкість до зношення і агресивного середовища. Тому їх можна застосовувати як усередині приміщення (епоксидні й поліуретанові), так і зовні (поліуретанові). Ці композиції не горять (не підтримують горіння), але за температури близько 140 °С смоли розпадаються із випаровуванням токсичних компонентів (епоксидні утворюють сполуки з хлором, поліуретанові з ціанідом). Покриття на неводній основі

Номер слайду 7

Акрилові штукатурки. Акрилові штукатурки – вироби на основі синтетичних (акрилових) смол з різноманітними добавками. Основним обмеженням у застосуванні є низька паропроникність, що робить їх непридатними для систем утеплення на основі мінеральної вати. Штукатурки характеризуються високою еластичністю та стійкістю до механічних пошкоджень. Завдяки електростатичним властивостям та майже нейтральному р. Н вони менш стійкі до бруду і більш сприйнятливі до атак з боку лишайників і грибків. При цьому акрилові штукатурки мають дуже низьку абсорбуючу здатність, їх можна очищувати мийкою високого тиску. З погляду інвестора і виконавця важливо, що більшість акрилових штукатурок можна тонувати, а палітра кольорів просто неймовірна. У системі Foveo Tech їх налічують аж 240. Продаються у відрах у вигляді пастоподібної маси. Перед застосуванням їх достатньо ретельно перемішати.

Номер слайду 8

Опис: Cuprum – декоративна металізована штукатурка на акриловій основі водорозчинного типу. Дозволяє створити натуральні мідні покриття безпосередньо на мінеральних поверхнях, втілюючи найсміливіші та надзвичайні дизайнерські рішення в інтер’єрі. Продукт є однокомпонентним та готовий до використання. Готові мідні покриття з часом можуть піддаватися природному процесу старіння металу (утворення патини). Швидкість процесу старіння покриттів залежить від матеріалу основи та якості підготовки поверхні. Для прискорення процесу природного старіння металізованих покриттів міді використовуються наступні засоби-активатори TMFerrara Paint: Attivatore universale (R-1) – для отримання світлої голубої патини; Р-2 – для отримання щільної насиченої зеленої патини з темним підшаром. Якщо необхідно зберегти природний вид мідного покриття без патини, то для збільшення довговічності та строку служби мідної штукатурки необхідно наносити захисний лаковий шар – спеціальні органорозчинні засоби на класичних смолах або водні лаки по металу з інгібіторами миттєвої корозії. Продукт екологічний та не містить у своєму складі шкідливих органічних розчинників. Застосування активаторів для прискорення природного процесу старіння металів TMFerrara Paint також є повністю безпечним для здоров’я людини та оточуючого середовища, бо вони є водним розчином солей та не містять у складі окислювачів та розчинників.https://ferrara-paint.ua/catalog/dekorativna-metalizovana-midna-shtukaturka-cuprum. Декоративна металізована мідна штукатурка Cuprum

Номер слайду 9

МЕДЬ НА СТЕНАХ | Техника Нанесения CUPRUM | Настоящий Металл

Номер слайду 10

Силікатні або кременисті штукатурки. Силікатні або кременисті штукатурки виготовляють на основі калійного скла з добавкою синтетичних смол. Їм властива надзвичайно висока паропроникність, тому вони підходять не лише для пінопласту, а й для мінеральної вати. Дуже міцно з’єднуються з основою, тобто шаром клею, внаслідок хімічної реакції. Вони доволі стійкі до забруднень і дуже стійкі до біологічної корозії, тобто лишайників і грибків. Це пов'язано з їхньою сильнолужною реакцією. Тому їх рекомендовано для будинків на лісових ділянках і поблизу водойм. Більшість штукатурок можна тонувати, хоча палітра кольорів дещо менша, ніж в акрилових виробів. При нанесенні вимагають досить високої температури – не менше ніж 10°С, але не більше за 25°С – та вологості повітря до 80%. Низькі температури збільшують час висихання й унеможливлюють належне зв’язування штукатурки з основою. Продаються у вигляді готової маси, яку достатньо перемішати перед використанням.

Номер слайду 11

Силіконові штукатурки. Силіконові штукатурки – полімерні вироби на основі синтетичних смол, подібні до акрилових, проте істотно відрізняються від них. По-перше, вони паропроникні, а це означає, що їх можна застосовувати і на мінеральну вату. Для них характерна низька абсорбуюча здатність, поєднана зі стійкістю до забруднень. Як наслідок, вони мають властивість так званого самоочищення – у місцях, які потрапляють під дощ, вода змиває бруд. Звісно, на такий ефект не варто розраховувати там, куди дощ не потрапляє, як-от під широкими звисами даху. Але навіть там миття фасаду не буде складним завданням. На етапі виготовлення до штукатурок додають протигрибкові засоби, що забезпечує високу стійкість до біологічної корозії. Доступні в багатьох кольорах, як й акрилові. Продаються у відрах у вигляді готової штукатурної маси. Це універсальні вироби з прекрасними параметрами. Проте вони найдорожчі з усіх тонкошарових штукатурок.

Номер слайду 12

Kompozit ELASTOMER 15 UA Штукатурка камінцева эластомерна6

Номер слайду 13

Наповнювачі синтетичної штукатурки. Наповнювачі для синтетичних штукатурок поділяють:► за походженням — природні та штучні;► за видом матеріалу — у вигляді гранул (крихти), натурального целюлозного волокна і синтетичних пластівців (чіпсів). Природні наповнювачі — це мармурова, гранітна або кварцова крихта, а також їхні суміші. Випускають крихту з різним розміром гранул. Сюди належить також натуральне целюлозне волокно. Мармурова крихта — добре зчіплюється з полімером, не стійка до зношення, подряпин; має шорстку фактуру. Гранітна крихта — характеризується середньою зчіплюваністю із полімером; стійка до зношення, подряпин; фактура шорстка. Кварцова крихта — має середню зчіплюваність із полімером; стійка до зношення, подряпин; фактура шорстка. Природні гранули можуть фарбуватися неорганічними або органічними барвниками. Штучні наповнювачі — це дрібні кольорові полімерні гранули та синтетичні пластівці.

Номер слайду 14

Ефекти та фактури. Саме незвичайні дизайнерські ефекти – причина популярності фактурної штукатурки. Зверніть увагу на такі цікаві рішення: Звичайна структурна штукатурка – це неоднорідна зерниста маса із гранульованим наповнювачем. Суміш наноситься шпателем, пензлем, валиком. Інструмент визначає остаточну фактуру. Сюди відноситься класичний короїд, шуба, хвилі, тощо. Флокова штукатурка – це суміш із так званими чіпсами. В акрилову основу додаються виразні пластівці. А зверху таке покриття вкривається шаром сатинового чи матового лаку для захисту. Мозаїчна штукатурка містить мінеральні наповнювачі у вигляді дрібної кольорової гальки, яка при нанесенні шпателем утворює різні візерунки. Вона стійка до пошкоджень та вологи. Це зручний варіант для кухні чи ванної кімнати. Венеціанська штукатурка здатна імітувати натуральний камінь – мармур, онікс, тощо. Вона передає їх природну глибину і текстуру. До складу входить дрібний кам’яний пил та пігменти. Гладку поверхню легко мити. Травертин – також імітація однойменного каменю. Тільки текстура такої штукатурки біль пориста та рельєфна. Так само існують колекції, які імітують необроблений бетон, дерево, тощо. Шовкова або японська штукатурка Отточенто складається з мінеральних і целюлозних волокон, бавовни, шовку, слюди, мінералів. Для шовкового ефекту використовують перламутрове покриття, яке плавно переливається на світлі. Штукатурка з ефектом шкіри дозволяє імітувати різні її види, включаючи екзотичну зміїну чи крокодилячу. Це екстравагантний, сміливий та порівняно недорогий варіант для розкішних інтер’єрів.

Номер слайду 15

h Флокові покриття: що це. Flocken, в перекладі з німецької мови означає сніжинка. У будівництві цей матеріал застосовується для створення багатошарового декоративного покриття стін усередині приміщень. Він складається з сухої суміші акрилових часток (чіпсів, пластівців) різного кольору, розміру, конфігурації, які володіють відбивним ефектом. Флокові чіпси можуть бути фосфоресціюючі, перламутровими, металізованими, глиттерного типу і з голографічним ефектом. Це дозволяє отримати оригінальну і унікальну обробку. За допомогою флока, що має форму «смугасті черепашки», багатокутник, округлого, безформного або «тонкої соломки» можна створювати красиві і незвичайні фактури. Флоковая штукатурка складається з декількох шарів: Базовий. Являє собою повільно сохнущую акрилову основу. Декоративний. Чіпси різного кольору, розміру і конфігурації. Фінішний. Це покриття з сатинового або акрилового матового лаку. Різновид декоративних пластівців. Флоковая штукатурка, в першу чергу, поділяється за складом. В одному випадку вона складається з трьох окремих компонентів: акрилової основи, пластівців і лаку. Другий варіант більш простий і швидкий у роботі, оскільки в складі присутній флок і захисний компонент, які перемішані і готові до нанесення на поверхню за допомогою валика. Останній варіант набагато простіше, але зовнішній вигляд і якість оздоблення постраждає. Відрізняється флокові покриття і за іншими критеріями, зокрема:конфігурація чіпсів — овал, багатокутник, соломка, круглі, лускаті;моногоцветные — до складу входить 3-4 відтінку, один із яких домінує;монохром — пластівці пофарбовані в 1-2 кольори (найчастіше, це чорний або білий);діаметр лусочок — 1-15 мм. Для обробки просторих приміщень можна використовувати флок будь-якого розміру одночасно. Це зробить оформлення більш цікавим. У маленьких кімнатах краще використовувати обробку з невеликих частинок;в якості додаткового декору до складу можуть бути включені фольговані частинки, блискітки або лусочки з голографічним або флуоресцентним ефектом.https://lifehacker.org.ua/flokovi-pokrittia-sho-ce-osoblivosti-perevagi/Флокові штукатурки

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Використані джерелаІнтернет ресурси https://uarepon.ru/buduemo/8916-dekorativna-shtukaturka-bajramiks-harakteristiki-i.htmlhttps://rt82.ru/uk/the-arrangement-of-the-objects/dekorativnaya-shtukaturka-vidy-dekorativnoi-shtukaturki-dlya-sten-dekorativnaya-shtukaturka-dlya-vnutrenne/https://houseand.ru/interior-design/varieties-of-decorative-plaster-for-interior-work-finishing-with-structural-plaster/https://stroykan.com.ua/uk/shtukaturka-vidi-i-priznachennya-vidminnosti-vid-shpaklivkihttps://www.youtube.com/watch?v=LLppz6ugt0 I&t=107s&ab_channel=%D0%9 A%D0%90%D0%A2%D0%AF%D0%A0%D0%95%D0%9 C%D0%9 E%D0%9 D%D0%A2https://elf-decor.com/blog/post/vidi-dekorativnih-shtukaturok-ta-jih-harakteristika

Номер слайду 20

Корисні посиланняhttps://tues.ru/uk/vidy-dekorativnoi-shtukaturki-kakaya-shtukaturka-luchshe-stavim/ https://uadepe.ru/interier/30405-dekorativna-shtukaturka-dlja-stin.htmlhttps://budin.cx.ua/78-fasadna-shtukaturka-cerezit-ceresit-vitrata-vidi.htmlhttps://extraslots.ru/uk/uteplenie/dekorativnaya-shtukaturka-svoistva-dekorativnaya-shtukaturka-vidyhttps://dizajnadvice.ru/mozaichnaya-shtukaturka/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрьоменко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
685
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку