Презентація "Система кровообігу. Серце: будова та функції. Робота серця"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про будову і функції серця, серцевий цикл, показники роботи серця, регуляцію серцевої діяльності, а також завдання для закріплення матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Система кровообігу. Серце: будова та функції. Робота серця

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми дізнаємось: Які органи забезпечують кровообіг; Яку будову має наше серце; З яких фаз складається серцевий цикл та яким чином він регулюється; Чому серце ніколи не втомлюється.

Номер слайду 3

Серцево-судинна (кровоносна) система – це сукупність органів і тканин, що здійснюють транспорт речовин по замкненій системі судин До складу кровоносної системи входять: серце; кровоносні судини; кров.

Номер слайду 4

Кровоносні судини Артерії – судини, які несуть кров від серця. Вени - судини, які несуть кров до серця. Капіляри – найдрібніші судини, в яких відбувається газообмін.

Номер слайду 5

Функції кровоносної системи Транспорт крові до всіх органів; Гуморальна та імунна регуляція функцій організму; Терморегуляція; Підтримання гомеостазу.

Номер слайду 6

Розташування серця

Номер слайду 7

Яке воно, моє серце? Маса серця - 0,42% від загальної маси тіла людини (приблизно 250-360 г); Розмір – з кулак лівої руки.

Номер слайду 8

ендо- міо- епі- пери- кард Оболонки серця

Номер слайду 9

Етимологія та семантика термінів Ендокард – від грец. endon – всередині, kardia- серце Міокард - від грец. myos – м'яз, kardia- серце Епікард – від грец. epi – над, на; kardia- серце Перикард – від грец. peri – навколо; kardia- серце

Номер слайду 10

Стінка серця Внутрішня оболонка - ендокард Середня оболонка - міокард Зовнішня оболонка - епікард

Номер слайду 11

Серце знаходиться в навколосерцевій сумці - перикарді Перикард виділяє рідину, що послаблює тертя серця; Запобігає перерозтягненню серця під час наповнення кров'ю.

Номер слайду 12

Будова серця

Номер слайду 13

Стінки камер відрізняються за товщиною. Товщина лівого шлуночка в 2,5 - 3 рази більша стінок правого Будова стінок серця

Номер слайду 14

Клапани серця Стулкові клапани Півмісяцеві клапани

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Клапан легеневої артерії Тристулковий клапан Двостулковий клапан Клапан аорти

Номер слайду 17

Робота клапанів

Номер слайду 18

Пороки клапанів Двостулковий клапан пошкоджений стафілококом

Номер слайду 19

Кровопостачання серця Серце, яке забезпечує кров'ю весь організм людини, теж потребує постійного надходження кисню та поживних речовин. Обмін речовин у міокарді відбувається в 10-20 разів інтенсивніше, ніж у будь-якому іншому органі людини. На живлення серця витрачається 20% енергетичних ресурсів. Кровопостачання серця здійснюється коронарними, або вінцевими, артеріями. За добу по коронарних артеріях протікає в середньому 350 л крові.

Номер слайду 20

Міокард утворений …

Номер слайду 21

Унікальність серцевого м`яза Це єдиний м'яз внутрішніх органів, що має поперечну посмугованість, та це єдиний з посмугованих м'язів, що є автономним, тобто незалежним від нашої волі. Скорочується швидко, ритмічно, без втоми, мимовільно. Кардіоміоцити: багатоядерні волока, що мають поперечну смугастісь, утворені скоротливими білками – актином та міозином; волокна перетинаються, утворюючи контакти – вставні диски.

Номер слайду 22

Властивості серцевого м'яза Збудливість; Провідність; Скоротливість; Автоматія.

Номер слайду 23

Автоматія Автоматія – здатність серця скорочуватись під впливом імпульсів, що виникають в самому серці без зовнішніх подразників. Автоматизм серцевого м’яза забезпечує порядок фаз серцевого циклу.

Номер слайду 24

Автоматія – це здатність ритмічно скорочуватись без будь-яких зовнішніх подразників, під впливом імпульсів, що виникають у самому серці. Водій ритму І порядку (синусно-передсердний вузол) задає ритм 70 ударів/хв Водій ритму ІІ порядку (передсердно-шлунковий вузол) задає ритм 40 ударів/хв Пучок Гіса та волокна Пуркіньє

Номер слайду 25

Провідна система серця

Номер слайду 26

Російський кардіолог Кулябко Олексій Олександрович у 1912 році довів можливість підтримання діяльності ізольованого серця людини. Він оживив серце дитини, яка померла від запалення легень через 20 годин після її смерті.

Номер слайду 27

Чому серце не втомлюється? У стані спокою серце робить приблизно 60-80 скорочень за хвилину, за добу – близько 100 000 разів, за 70 років – понад 2,5 млрд. разів. ?????????

Номер слайду 28

Серцевий цикл

Номер слайду 29

Фази серцевого цикла Систола передсердь Систола шлуночків Діастола

Номер слайду 30

Серцевий цикл 2. Скорочення (систола) шлуночків Триває 0,3 с. Передсердя розслаблені, стулкові клапани закриті, півмісяцеві клапани відкриті. Кров з шлуночків надходить у легеневу артерію і аорту. 3. Пауза. Розслаблення передсердь і шлуночків (діастола) Триває 0,4 с. Стулкові клапани відкриті, півмісяцеві закриті. Кров з вен потрапляє в передсердя і частково стікає в шлуночки. 1. Скорочення (систола) передсердь Триває 0,1 с. Шлуночки розслаблені, стулкові клапани відкриті, півмісяцеві - закриті. Кров з передсердь надходить у шлуночки.

Номер слайду 31

Чому серце не втомлюється? Протягом серцевого циклу передсердя перебувають у розслабленому стані – 0,7с, а шлуночки – 0,5с, тому серцевий м'яз здатний працювати не втомлюючись протягом всього життя людини.

Номер слайду 32

Робота серця Основними показниками роботи серця, його функціонального стану є: Систолічний об’єм крові (СОК) – об’єм крові, що викидає шлуночок в аорту за одне скорочення (це близько 70мл крові); Хвилинний об’єм крові (ХОК) – кількість крові, яку викидає шлуночок за 1 хв (ХОК = СОКЧЧСС за 1 хв); При ЧСС 72 уд/хв. ХОК становить приблизно 5000мл/хв, або 5л/хв. 200-250 літрів за один урок біології; 7 000-8 000 л/доба; Під час лижного пробігу на 100 км серце спортсмена перекачує до 35 тонн крові – ціла залізнична цистерна.

Номер слайду 33

В 1903 році голландський фізіолог Ейнтховен створив спеціальний пристрій для запису електричних сигналів у серці – електрокардіограф. Якщо зафіксувати автоматичні слабкі біоелектричні сигнали від шкіри рук і ніг, а також від поверхні грудної клітки, то вийде електрокардіограма.

Номер слайду 34

Електрокардіограф

Номер слайду 35

Артеріальний пульс – це ритмічні коливання стінок артерій, зумовлені роботою серця Артеріальний пульс дає інформацію про: частоту серцевих скорочень; стан судин; роботу серця. У підлітків: 72 – 85 уд/хв, у дорослих: 60 – 75 уд/хв

Номер слайду 36

Регуляція роботи серця Саморегуляція Нервова Гуморальна

Номер слайду 37

Регуляція роботи серця

Номер слайду 38

Регуляція роботи серця

Номер слайду 39

Вторинне опрацювання матеріалу Органи, що забезпечують кровообіг - … Судини, які несуть кров від серця - .. Судини, які несуть кров до серця - … Найдрібніші судини, в яких відбувається газообмін - … Серце людини складається з (скількох?) камер? Структура серця, яка ділить його на дві половини – ліву і праву - … В лівій частині серця кров (яка?) … В правій частині кров (яка?) … Кров, насичена оксигемоглобіном - …, а кров, насичена карбгемоглобіном - … Між лівим шлуночком і лівим передсердям розташований … клапан; Між правим шлуночком і правим передсердям розташований … клапан; На виході судин із шлуночків розташовані … клапани. Клапани (яку функцію виконують?) … З лівого шлуночка виходить … (яка судина?), З правого шлуночка виходить … (яка судина?) У ліве передсердя впадають … (які судини?) У праве передсердя впадають ... (які судини?) Стінки серця складаються з … оболонок. Середня оболонка серця називається …, вона утворена …тканиною. Навколосерцева сумка - …

Номер слайду 40

Позначте на схемі частини серця 1 – ліве передсердя 2 – праве передсердя 3 – лівий шлуночок 4 – правий шлуночок 5 – перегородка 6 – легенева артерія 7 – аорта 8 – нижня порожниста вена 9 – верхня порожниста вена 10 – півмісяцеві клапани 11 - стулкові клапани 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Номер слайду 41

Фази серцевого циклу Тривалість фази Напрям руху крові Стан клапанів Стулкові Півмісяцеві Заповніть таблицю «Серцевий цикл»

Номер слайду 42

Фази серцевого циклу Тривалість фази Напрям руху крові Стан клапанів Стулкові Півмісяцеві Систола передсердь 0,1 с З передсердь у шлуночки Відкриті Закриті Систола шлуночків 0,3 с З шлуночків у судини Закриті Відкриті Діастола 0,4 с З вен у передсердя і частково стікає у шлуночки Відкриті Закриті Заповніть таблицю «Серцевий цикл»

Номер слайду 43

Яка помилка допущена художником?

Номер слайду 44

Закінчити речення В правому шлуночку та правому передсерді знаходиться кров насичена … В лівому шлуночку та лівому передсерді знаходиться кров насичена … Перикард – це … Зовнішня оболонка стінки серця - … Середня м'язова оболонка стінки серця - … Внутрішня оболонка стінки серця - … Рух крові в одному напрямку в аорті забезпечує … клапан Вени - це судини … Аорта – це… Лівий шлуночок від правого відрізається тим, що …

Номер слайду 45

Людина живе доти, доки б'ється її серце

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гаврилюк Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 липня 2020
Переглядів
7442
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку