Презентація " система позанавчальної діяльності гімназії щодо формування ціннісних орієнтацій учнів"

Про матеріал

Матеріал містить опис системи позанавчальної роботи з учнями щодо формування їх ціннісних орієнтацій

Ще Арістотель говорив, що долі держав цілком залежать від виховання молоді, тому питання виховання ціннісних орієнтацій підростаючого покоління надзвичайно гостро стоїть перед педагогами і батьками.

Відомо, що основою мотивів поведінки, діяльності особистості є система її цінностей: особистісних, культурних і духовних. Сьогодні метою виховання є формування особистості, яка успішно самореалізується у соціумі і має розвинені морально-духовні життєві компетентності.

Специфіка позанавчальної роботи полягає у діяльності, здійснюваної у вільний від навчального процесу час і залежить від власного вибору учня. Така робота сприяє різнобічному розкриттю індивідуальних здібностей дитини, забезпечує збагачення особистісного досвіду дитини, її знань про різноманітність людської діяльності, розвиток у дітей бажання активно брати участь у продуктивній, схвалюваній суспільством діяльності. Таким чином організація позанавчальної роботи з учнями є надзвичайно актуальною та вимагає інноваційних підходів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Система позанавчальної діяльності гімназії щодо формування ціннісних орієнтацій учнів. Бойчук Л.М. , заступник директора з навчально-виховної роботи Смілянського НВК “ ЗОШ І ступеня – гімназія ім. В.Т. Сенатора”

Номер слайду 2

Головна задача особистості – дати життя самій собі, стати тим, ким вона є насправді. Е. Фромм Специфіка позанавчальної роботи полягає у діяльності, здійснюваної у вільний від навчального процесу час і залежить від власного вибору учня Структура інноваційної позанавчальної роботи у гімназії охоплює пізнавальну та ціннісно-орієнтаційну сфери життя учнів включення в різні види позанавчальної діяльності збагачує особистий досвід дитини, її знання про різноманітність людської діяльності, дитина набуває необхідні практичні вміння і навички. Розвиваюча функція позанавчальної роботи полягає у розвитку індивідуальних здібностей школярів через включення їх у відповідну діяльність .

Номер слайду 3

Основні завдання: Створення системи виявлення нахилів та здібностей учнів; Розширення інформаційного поля педагогів, учнів, батьків щодо науково-теоретичних та організаційно-практичних засад створення умов для формування ціннісних орієнтацій учнів; Впровадження єдиної системи корекційного впливу на всіх учасників навчально - виховного процесу з метою попередження зовнішніх та внутрішніх деструктивних факторів, що утруднюють продуктивну самореалізацію учнів;формуванню їх ціннісних ставлень Створення психолого - педагогічних умов для самореалізації учнів. Залучення учнів до участі в різноманітних формах роботи для задоволення потреб у самовизначенні та творчій самореалізації.

Номер слайду 4

Мета позанавчальної роботи : засвоєння дитиною необхідного для життя в суспільстві соціального досвіду і формування особистісної системи цінностей, яка співзвучна загальнолюдській і суспільній системі цінностей.

Номер слайду 5

Вихідні принципи системи позанавчальної роботи 1. Принцип індивідуальної життєвої траєкторії. 2. Принцип варіативної креативності – орієнтація учнів на постійний відповідальний вибір в усіх видах діяльності. 3. Принцип актуальності освіти – забезпечення практичної цінності навчального матеріалу та змісту виховних заходів. 4. Принцип доступності – урахування індивідуальних особливостей дітей та залучення до життєтворчих заходів учнів з різним рівнем мотивації та підготовки. 5. Принцип моніторингової оптимізації – постійне здійснення особистісно зорієнтованої діагностики саморозвитку учнів. 6.Принцип технологічності – відтворюваність програми в умовах реального навчально-виховного процесу.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Чинники, які сприяють формуванню ціннсних орієнтацій партнерські стосунки, мотивація діяльності учнів, сприятливий психологічний клімат, різноманітність форм і методів роботи вчителя, вибір учнями способів діяльності, створення учнями соціально значущого продукту,

Номер слайду 8

Діагностична база вивчення сформованості ціннісних ставлень учнів тест «Обдарованість дитини», Вивчення рівня вихованості учнів( за М.Андреєвою), визначення родинних установок виховання, діагностика індивідуальних досягнень учнів,

Номер слайду 9

Система стимулювання та заохочення „Зіркова алея”, „Надія школи”, “Обличчя з обкладинки” вручення подяк батькам персональні виставки робіт учнів та батьків у шкільній Арт-галереї сертифікати «Кращий учень», «Учень року», свято «Парад гімназійних зірок», «Обличчя тижня» фільм-бренд „Моя гімназія”

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
15 січня 2018
Переглядів
1516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку