Презентація "Система вправ та завдань при вивченнні написання слів з апострофом"

Про матеріал

Правило правопису слів з апострофом вивчається у початкових класах. Вчителю треба добирати різні форми роботи, щоб зацікавити вихованців. Багато часу йде на підготовку до занять. Тому хочу поділитися з колегами наробками.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор: ОМЕЛЬЧУК Н. М. вчитель-методист Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 4

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Не їсть, не п є, а ходить і б є.

Номер слайду 11

У кого кам яна сорочка?

Номер слайду 12

Поля скляні, а межі дерев яні.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Спиши, замінюючи виділені слова близькими за значенням з довідки. 1. Діти впорядковували двір. 2. Над пасікою кружляють бджілки. 3. Важкі червонобокі яблука звисають з гілок. 4. За вікном ластівки ліплять гніздечко. Слова для довідки: в'ються, подвір'я, в'ють, рум'яні.

Номер слайду 16

Спиши речення, вставляючи пропущені букви та апостроф. Солов.л селяться у з..лених пар- ках, в..ють гнізда, весело співа- ють. 2. Ластівки носят.. у дз..обах грудочки м..якої глини для гніздечка. 3. У гніздечку вивелис мален..кі ла- стів..ята.

Номер слайду 17

Виділені слова заміни словами, що відповідають на питання який? яка? яке? Запиши за зразком. бриль із соломи – солом’яний бриль

Номер слайду 18

будинок із каменю - ліжко з дерева - луска риби - пір'я горобця - квакання жаб -

Номер слайду 19

Прочитай. Випиши слова з апострофом, поділяючи їх для переносу. Рве Мар'янка у торбинку подо- рожник, матери- нку. Петрик, Оля і Дем'янко накопа- ли валер'янки.

Номер слайду 20

Поміркуй і запиши, як звучатимуть імена дітей, коли вони стануть дорослими.

Номер слайду 21

Жив у саду веселий шпак. Щебече та спі-ває. А тільки виткнеться черв'як – летить стрілою і хапає. Садок буяв і процвітав. Та, спочиваючи від праці, той шпак знічев'я по-клював десяток ягід на гілляці. Хазяїн про-жогом вибіг на подвір'я, пальнув з рушниці по шпаку, аж полетіло з того пір'я. Давно в садку шпака нема, і шпаченята там не свищуть, а люта гу- сінь, як чума, плоди псує і листя нищить.

Номер слайду 22

Вивчи пісеньку і запиши з пам'яті. Вийди, вийди, сонечко, на дідове полечко, на бабине зіллячко, на наше подвір'ячко.

Номер слайду 23

Відгадай загадку, добери та запиши 5 слів з апост- рофом. Я такий же, як знак розділовий, і відомий шкільній дітворі. Та в словах української мови я пишусь не внизу, а вгорі. Спробуй лиш написати ім'я - зразу стану потрібним і я.

Номер слайду 24

Прочитай і спиши вірш, вставляючи, де треба, апостроф. В своїм селі, в своїм кра…ю люблю я співи солов…їні, весн…яний гомін ручаю і руту – м…яту при долині.

Номер слайду 25

Запишіть слова у дві колонки: 1) слова з апострофом; 2) слова без апострофа. Медв...яний, п...ятсот, арф...яр, посе- р...йознішав, дзв...якнути, розв...язано, помор...я- нин, св...ято, сузір...я, харків...янин, вар...яг, від...їзд, різьб...яр, мав- п...яча, роз...ятрити, при...їзд.

Номер слайду 26

З останніх букв обох колонок про- прочитайте назву вірша М. Рильського

Номер слайду 27

Ситуативне завдання. Уявіть себе у ролі вчителя. Виправте помилки у словах, які, на вашу думку, на-писані неправильно. Цв’ях, без’ідейний, від’їж-джати, суб’єктивний,фото- з’йомка, компютер, Лук’ян, необ’їждже- ний,з’єднання,Св’я-тослав, Вячеслав.

Номер слайду 28

Зробіть фонетичний запис слів хом’як подвір’я під’язичний мільйон зів’янути

Номер слайду 29

Знайдіть третє "зайве" слово в групах слів 1) Медв...ний, духм...я- ний, рум...яний; 2) дерев...яний, оло- в…яний,мавп...ячий; 3) р…ясний, бур...ян, кучер...явий.

Номер слайду 30

рум’яний бур’ян мавпячий Знайдіть третє "зайве" слово в групі слів

Номер слайду 31

Запишіть графічно [соловйіний] [дзв’акнути] [п’уре] [вйанут’] [пупйанок] [надвеч’ірйа] [пов’ітр’а] cолов’їний дзвякнути пюре в’януть пуп’янок надвечір’я повітря

Номер слайду 32

ppt
Додано
13 липня 2018
Переглядів
1113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку