Презентація "Склад, класифікація та номенклатура основних класів неорганічних сполук"

Про матеріал
Презентація "Склад, класифікація та номенклатура основних класів неорганічних сполук" складена для супроводу дистанційного уроку з Хімії 9 клас за підручником Ярошенко О.Г.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Сьогодні ми:актуалізуємо знання про склад неорганічних речовин;пригадаємо номенклатуру сполук, що належать до різних класів;удосконалимо вміння щодо класифікації сполук за класами, складання формул речовин за назвами та назв речовин за їхніми формулами;удосконалимо вміння наводити приклади речовин, що належать до різних класів.

Номер слайду 3

Менш ніж 100 хімічних елементів утворюють понад 20 мільйонів речовин.

Номер слайду 4

Основні класи неорганічних речовин: Оксиди — бінарні сполуки елементів з Оксигеном, у яких його ступіньокиснення дорівнює –2. Кислоти — речовини, що складаються з атомів Гідрогену, здатнихзаміщуватися на йони металічного елемента, і кислотного залишку. Основи — речовини, утворені катіонами металічних елементів і гідроксид-аніонами. Амфотерні гідроксиди, як і основи, утворені катіонами металічнихелементів й аніонами гідроксильних груп. На відміну від основ вони взаємодіють як з кислотами, так і з лугами (розчинними у воді основами), утворюючи сіль і воду. Солі — складні речовини, утворені катіонами металічних елементівй аніонами кислотних залишків.

Номер слайду 5

Номенклатура оксидів. Назва кожного оксиду складається з двох слів, ужитих у називному відмінку. Перше слово — це назва хімічного елемента, друге — слово «оксид». Якщо елемент має змінну валентність, її зазначають у круглих дужках після назви елемента. Обидва слова пишуться з малої літери, за винятком початку речення. Між назвою елемента та записом числа валентності проміжку немає. Приклад: Fe2 O3 - «ферум(ІІІ) оксид», Fe. O — «ферум(ІІ) оксид», Ca. O — «кальцій оксид».

Номер слайду 6

Номенклатура кислот = назва кислотного залишку + слово «кислота».

Номер слайду 7

Номенклатура основ. Назва основ складається з двох слів: назви металічного елемента та слова «гідроксид», ужитих у називному відмінку (КОН — калій гідроксид). Якщо металічний елемент має змінну валентність, її зазначаютьу круглих дужках після назви металічного елемента без інтервалу (Сr(ОН)2 — хром(ІІ) гідроксид). Обидва слова пишуться з малої літери, за винятком початку речення. У деяких основ збереглися також історичні назви: КОН — їдке калі,Na. ОН — їдкий натр.

Номер слайду 8

Номенклатура амфотерних оксидів = номенклатура основних оксидівберилій оксид Ве. О, цинк оксид Zn. O, алюміній оксид Al2 O3, плюмбум(ІІ) оксид Рb. O, хром(ІІІ) оксид Cr2 О3 та деякі інші. Амфотерний у перекладі з грецької означає «і той, і інший» ; «обидва»

Номер слайду 9

Номенклатура амфотерних гідроксидів = номенклатура основ алюміній гідроксид Al(OH)3 Амфотерний у перекладі з грецької означає «і той, і інший» ; «обидва»

Номер слайду 10

Номенклатура солей(Йтиметься лише про середні солі, які є продуктами повного заміщення атомів Гідрогену на атоми металічногоелемента.)Назва солей складається з двох слів: назви металічного елемента таназви кислотного залишку в називному відмінку( Na. Cl — натрій хлорид). Якщо металічний елемент має змінну валентність, її зазначають укруглих дужках після його символу без інтервалу( Fe. SO4 —ферум(ІІ) сульфат. Читається так: «Ферум-два-сульфат». Назви солей пишуться з малої літери. За відмінками змінюється другеслово назви(«Для реакції було взято 10 г натрій хлориду»). Окрім сучасних назв солей, що відповідають зазначеним правилам, задеякими солями збереглись історичні назви, наприклад: Na. Cl — кухонна сіль, Na. НСО3 — питна сода.

Номер слайду 11

Спробуй дати назву речовині за правилами номенклатури оксидів!

Номер слайду 12

Кислоти (за наявністю чи відсутністю Оксигену)Оксигеновмісні HNO3 H2 CO3 Безоксигенові кислоти HBr. H2 SHFСпробуй дати назву речовині за правилами номенклатури кислот!

Номер слайду 13

Кислоти(за числом атомів Гідрогену в їхніх молекулах)Одноосновні HNO3 HCl. Багатоосновні H2 SO4 H3 PO4 Спробуй дати назву речовині за правилами номенклатури кислот!

Номер слайду 14

Основи (за розчинністю у воді)Луги розчинні у водіNa. OH KOHBa(OH)2 Нерозчинні основи. Cu(OH)2 Fe(OH)2 Fe(OH)3 Al(OH)2 Спробуй дати назву речовині за правилами номенклатури основ!

Номер слайду 15

СоліСередні солі — це продукт повного заміщення металічними елементами атомів Гідрогену в молекулах кислот. натрій карбонат Na2 СО3 Кислі солі- є продуктами неповного заміщення атомів Гідрогену в молекулах кислот. натрій гідрогенкарбонат Na. НСО3,калій гідрогенсульфат КНSО4

Номер слайду 16

ХАРАКТЕРИСТИКА РЕЧОВИНИ ЗА ЇЇ ХІМІЧНОЮ ФОРМУЛОЮ клас, до якого належить ця сполука;характеризувати речовину за її якісним і кількісним складом;обчислити відносну молекулярну (формульну) або молярну маси,обчислити масову частку певного елемента в речовині;За формулою газуватої речовини обчислюють її густину чи відносну густину. Узявши до уваги, що відносна густина газу показує, у скільки разів один газ важчий або легший за інший, її обчислюють за формулами:

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Прочитати § 1 та вміти відповідати на питання. Письмово: Застосовуємо на с. 11.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
Додано
8 вересня 2023
Переглядів
338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку