Інфекційні захворювання – це розлади здоров’я людей, що викликаються живими збудниками (вірусами, грибками, бактеріями, кліщами, ...), продуктами їх життєдіяльності (токсинами), патогенними білками (пріонами), передаються від заражених до здорових осіб і схильні до масового поширення.
Захворювання Хвороби Причини виникнення Шляхи передачі Інфекційні Вірусні (грип, вітряна віспа, ВІЛ-інфекція Бактеріальні (туберкульоз, дизентерія, сальмонельоз) інфекції; переохолодження неправильне харчування; перегрівання; малорухливий спосіб життя; травмування; вживання тютюну, алкоголю, наркотиків; стрес; недосипання контактно-побутовий шлях; повітряно-крапельний шлях; передача інфекції через воду; через укуси кровососних членистоногих; через заражені харчові продукти. через грунт Таблиця
Чинники ризику Метаболічні (підвищений тиск крові, надмірна маса тіла, гіперглікемія, гіперліпідемія). Обумовлені хибною поведінкою (тютюнокуріння, дефіцит фізичної активності, нераціональне харчування і надмірне вживання алкоголю). Психологічні чинники (депресія, стрес тощо). Інші чинники (низька якість життя, бідність та невисокий освітній статус, стрімка урбанізація і старіння населення, спадкова схильність).
серцево-судинні; онкологічні; цукровий діабет; психічні захворювання; хронічні захворювання органів дихання Захворювання Хвороби Причини виникнення Шляхи передачі Таблиця Не- інфекційні підвищений тиск крові, надмірна маса тіла, гіперглікемія; тютюнокуріння, дефіцит фізичної активності, нераціональне харчування і надмірне вживання алкоголю; депресія, стрес спадковість
Захисні реакції організму Біль – сигнал тривоги, «крик» хворого організму про допомогу. При болях збільшується виділення біологічно активних речовин. Запалення – локалізує інфекцію й обмежує її поширення в організмі. Підвищення температури – допомагає побороти інфекцію, адже більшість мікроорганізмів гинуть за високої температури.
Пам’ятка «Заходи профілактики інфекційних захворювань» 1. Дотримуватися правил особистої гігієни. 2. Займатися спортом. 3. Робити профілактичні щеплення. 4. Мити овочі і фрукти. 5. Підвищувати опірність організму,за допомогою загартовування та вітамінного харчування. 6. У період епідемій не відвідувати людні місця.