Презентація "Складання схеми для виготовлення виробу. Комп'ютерні програми для створення схем вишивок"

Про матеріал

Презентація до уроку з теми "Складання схеми для виготовлення виробу. Комп'ютерні програми для створення схем вишивок", що опублікований у журналі "Трудова підготовка в рідній школі" №1 (137) 2018 січень-лютий-березень.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Складання схеми для виготовлення виробу. Комп’ютерні програми для створення схем вишивок. Проект:«Ялинкова прикраса»

Номер слайду 2

В розцяцькованій крамниціПовні іграшок полиці. Розмістились на вітриніКульки жовті, білі, сині…Скрізь гірлянди і сніжинки,Дзвоників казки лунають. Крізь барвисті серпантинки. Кульки дзвінко промовляють:«Зупинися, любий друже,На одну хоча б хвилинку!Забери нас із собою: Дуже хочем на ялинку!У яскраві вишиванки. Нарядилися ми зранку!Всі казкові та магічніМи – прикраси новорічні!»

Номер слайду 3

Гра "Дешифратор"Щоб дізнатись відгадку зашифрованого слова вам необхідно вибрати літери, що відповідають ланцюжку цифр. Наприклад, для написання відгадки на зашифроване слово «452» на цифровій клавіатурі слід вибрати літери, що знаходяться на кнопках з відповідними цифрами. Тоді у комірці-відповіді з'явиться слово-відгадка «код». 452 КОД

Номер слайду 4

Гра "Дешифратор"ПРОСТІ ВИШИВАЛЬНІ ШВИ652522 154458 УПЕРЕД ГОЛКОЮ

Номер слайду 5

Гра "Дешифратор"ПРОСТІ ВИШИВАЛЬНІ ШВИ51312 154458 НАЗАД ГОЛКОЮ

Номер слайду 6

Гра "Дешифратор"ПРОСТІ ВИШИВАЛЬНІ ШВИ662145134 СТЕБЛОВИЙ

Номер слайду 7

Гра "Дешифратор"ПРОСТІ ВИШИВАЛЬНІ ШВИ614165534 ТАМБУРНИЙ

Номер слайду 8

Гра "Дешифратор"ПРОСТІ ВИШИВАЛЬНІ ШВИ526248534 ПЕТЕЛЬНИЙ

Номер слайду 9

Гра "Дешифратор"4252241 МЕРЕЖКАПРОЗОРІ ЛІЧИЛЬНІ ВИШИВАЛЬНІ ШВИ

Номер слайду 10

Гра "Дешифратор"ЛІЧИЛЬНІ ВИШИВАЛЬНІ ШВИ76153141 ШТАПІВКА

Номер слайду 11

Гра "Дешифратор"ЛІЧИЛЬНІ ВИШИВАЛЬНІ ШВИ7526634 ХРЕСТИК

Номер слайду 12

Гра "Дешифратор"РИТМІЧНЕ ЧЕРГУВАННЯ НА ВИШИВЦІ РІЗНОМАНІТНИХ ЗОБРАЖЕНЬ55514256 ОРНАМЕНТ

Номер слайду 13

ЦІКАВО ПРО ЯЛИНКОВІ ПРИКРАСИЗа легендою, перша скляна ялинкова кулька була видута в Тюрингії (Саксонія) в XVI столітті через неврожай яблук, які тоді були головною прикрасою ялинок. У часи Київської Русі перші ялинкові прикраси робили із соломи, скалок, ганчір'я, кольорових стрічок, пізніше з паперу, картону та фольги. Їх виробництвом займались вже спеціальні картонажні майстерні. Збереглися прикраси кінця ХІХ століття - іграшки із пресованого картону, вати, різдвяне намисто, свічки. "Героями" ялинок у ті часи були зірочки, янголи, тварини, балерини, тобто біоформи.

Номер слайду 14

Біоформа — це форма тіл живої природи, що застосовується при конструюванні виробів у техніці, архітектурі й дизайні. Під час створення різних побутових предметів, будівництва та оформлення житла людина завжди зверталася по допомогу до природи. Ідея застосування знань про живу природу для вирішення інженерних завдань належить видатному художнику, вченому й винахіднику Леонардо да Вінчі, який намагався побудувати літальний апарат з крилами, як у птахів, — орнітоптер.

Номер слайду 15

Кожна типово українська іграшка несе якийсь символ: коні - це символ щастя селянина, дзвоники - добрі вісті, ангели - охоронці сім'ї, серце - любов, намисто - символ безкінечності світу. Дуже характерні для України іграшки із кукурудзи, соломи, є їстівні іграшки із тіста - на штучні прикраси у селян не було коштів. Гуцули навіть роблять іграшки із сиру - спеціально обробленої бринзи, щоправда їсти такі іграшки можна тільки непофарбованими - щоб не отруїтися. На ялинки вішали яблучка, у благополучні часи - цукерки.

Номер слайду 16

ОРИГІНАЛЬНІ ЯЛИНКОВІ ПРИКРАСИ В ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНІ

Номер слайду 17

Тема уроку: «Складання схеми для виготовлення виробу. Комп’ютерні програми для створення схем вишивок» Завдання уроку: • ознайомитися з особливостями української вишивки та традиціями оздоблення вишивкою виробів; • вивчити вишивальні лічильні шви «штапівка», «хрестик», позначення їх на схемах; • ознайомитися зі спеціалізованими комп’ютерними програмами для створення схем вишивок, онлайн-конструкторами вишивки; • формувати уміння створювати схеми для вишивання з використанням спеціалізованих комп’ютерних програм; • формувати практичні уміння оздоблювати вироби в національних традиціях

Номер слайду 18

Вишивка - найпоширеніший вид народної творчості в Україні. У виробах вишивальниць втілюється поетичне осмислення життя, навколишнього світу, краси і фантазії, звичаї та уявлення наших предків.

Номер слайду 19

ОНЛАЙН-КОНСТРУКТОРИ ВИШИВКИOrnament UA – це єдиний онлайн-конструктор для створення унікального національного українського орнаменту з літер українського алфавіту. Орнамент збирається з букв і символів, за правилами Бродівського письма, яке описано в книзі "Текстова вишивка. Бродівське письмо" Володимира Підгірняка.

Номер слайду 20

ОНЛАЙН-КОНСТРУКТОРИ ВИШИВКИОнлайн-конструктор «Текстова вишивка» дозволяє створювати орнамент зі слів або речень, вибирати кольори та варіанти вишивки.

Номер слайду 21

КОМП’ЮТЕРНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СХЕМ ВИШИВКИПрограма Pattern Maker for Cross-Stich призначена для створення і перегляду схем для вишивки хрестом у форматі xsd. З її допомогою вподобана Вам картинка легко перетвориться на схему для вишивки хрестом. Pattern Maker включає безліч корисних функцій: вибір видів стібків; кольорів ниток різних фірм; редагування на свій смак кольору і символів для його позначення; інформацію (ключ) до схеми тощо.

Номер слайду 22

КОМП’ЮТЕРНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СХЕМ ВИШИВКИПрограма PCStitch7 призначена для створення і перегляду схем для вишивки хрестом у форматі pat. Вона дозволяє самостійно створювати свою схему і переводити в схему будь-яке зображення, використовувати різні варіанти переведення муліне, можливість вибору стібків і символів, роздрукувати і експортувати схему в іншому форматі тощо. Важливо враховувати, що файли PCStitch не сумісні з файлами, створеними в Pattern Maker.

Номер слайду 23

КОМП’ЮТЕРНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СХЕМ ВИШИВКИПрограма Stitch Art Easy здійснює створення схеми для вишивання по будь-якому зображенню, друк, а також експорт схеми в редактор Microsoft Excel. У цій програмі, на відміну від попередніх є лише основні функції, прості і зручні у використанні. При підготовці схеми програма уміє самостійно змінювати розмір вихідного зображення, зменшувати кількість використовуваних кольорів, підбираючи при цьому кольори, відповідні кольорам ниток з декількох поширених наборів (наприклад DMC). Схема може бути підготовлена в кольоровому і чорно-білому варіантах.

Номер слайду 24

КОМП’ЮТЕРНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СХЕМ ВИШИВКИEmbrobox є одним з найбільш доступних і зручних графічних редакторів для створення схем складних узорів для вишивання хрестиком. Він дозволяє автоматично перетворювати будь-які зображення (фотографії або малюнки) в схеми. Досить завантажити зображення в програму, вона підбере кольори, відтінки аналоги ниток різних виробників, виробить розрахунок довжини ниток, розміру майбутнього малюнка на канві і навіть розрахує собівартість матеріалів.

Номер слайду 25

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Складання схеми для вишивання ялинкової прикраси у програмі Pattern Maker for Cross-Stich» Інструменти та матеріали: ПК, інтернет, фото виробів. Послідовність виконання роботи1. Використовуючи елементи українського орнаменту, за допомогою спеціалізованої комп’ютерної програми Pattern Maker for Cross-Stich створіть схему вишивки ялинкової прикраси.2. Після завершення роботи збережіть документ.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

РЕФЛЕКСІЯМЕТОД «МІКРОФОН»ПОВІДОМТЕ:1) Що нового ви дізналися на уроці?2) Яке значення вивчений матеріал має особисто для вас?3) Чи можете ви отримані знання використати у своєму житті?4) Чи можна, на вашу думку, використовувати старовинні орнаменти і символи у сучасному житті?Правила проведення:говорити має тільки той, у кого «символічний» мікрофон;подані відповіді не коментуються і не оцінюються;коли хтось висловлюється, інші не мають права перебивати, щось говорити, викрикувати з місця.

Номер слайду 29

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПідібрати нитки муліне відповідних кольорів, голки, ножиці, схему для роботи.

Номер слайду 30

Цінуйте українське, цінуйте рідне, бо воно є неповторне і єдине!Тож давайте разом «одягнемо шкільну ялинку у вишиванку»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кот Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кот Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Луп'як Дмитро Миколайович
    Класна презентація! Молодець!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Медвідь Ольга Юріївна
    Дякую за презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
2765
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку