Презентація " Складне безсполучникове речення"

Про матеріал

Поглибити в учнів знання про безсполучникове складне речення; ознайомити з основними ознаками, смисловими відношеннями між частинами безсполучникових складних речень; розвити вміння знаходити ці синтаксичні конструкції у висловлюваннях, правильно інтонувати їх, аналізувати будову безсполучникових складних речень, смислові відношення в них; на основі мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховувати почуття поваги й любові до рідної землі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безсполучникове складне речення. Порозтають тії білії сніги, покриються травицею всі луги, розів 'ється калинонька і садок... (Л. Глібов).

Номер слайду 2

Ви знатимете: Основні ознаки безсполучникового складного речення. Ви вмітимете: Знаходити безсполучникові складні речення, визначати смислові відношення між їхніми частинами;знаходити і виправляти пунктуаційні помилки на вивчені правила; будувати безсполучникові складні речення, використовувати їхні виражальні можливості у мовленні.

Номер слайду 3

Безсполучниковими складними реченнями називаються такі речення, в яких окремі прості речення об'єднуються в одне ціле не сполучниками чи сполучними словами а лише інтонацією. Визорилось небо, поля потонули в імлі, у синіх смереках (О. Гончар). Схема речення:  [ ], [ ].

Номер слайду 4

За характером смислових відношень між частинами безсполучникові складні речення поділяються на дві основні групи: • речення з однорідними частинами, які є синтаксично рівноправними. Ці речення співвідносні зі складносурядними реченнями.• речення з неоднорідними частинами, одна з яких залежить від іншої. Ці речення співвідносні зі складнопідрядними реченнями. Піднімаються грози на тлі вечорів, у тих грозах серця позливались громами (М. Вінграновський); Мабуть, у кожного так буває: [як?] часто у місті село мені сниться (М. Сингаївський).

Номер слайду 5

Безсполучникові складні речення з неоднорідними простими реченнями за характером їх смислових відношень поділяються на речення зі значенням умови, наслідку, часу, пояснення, причини, порівняння. У безсполучникових реченнях із часовим значенням у першій частині вказується час дії, вираженої у другій частиніУ безсполучникових реченнях умови перше речення виражає умову, за якої можливе здійснення того, про що йдеться в другому реченні У реченнях зі значенням наслідку друге просте речення означає наслідок дії чи стану, про які говорилося в першому. У безсполучникових реченнях з причиновими відношеннями друге речення вказує на причину того, про що йдеться в першому

Номер слайду 6

У безсполучникових реченнях з пояснювальними відношеннями друга частина пояснює, уточнює те, про що йдеться в першій частині. Прийде вечір — всі вулиці в селі аж гудуть піснями (С. Васильченко). Вам страшно — геть ідіть з дороги (Леся Українка). День обіцяє бути погожий: на небі ні хмариночки, ні плямочки (П. Мирний). Защебетав соловейко — пішла луна гаєм (Т. Шевченко).

Номер слайду 7

Безсполучникові складні речення з однорідними простими можуть виражати такі смислові відношення: 1) одночасність дій, подій, явищ;2) Часову послідовність дій, подій, явищ;3) зіставлення чи протиставлення подій, явищ, про які повідомляється в простих реченнях. При перелічувальній інтонації пауза між простими реченнями невелика, а при зіставній чи протиставній — триваліша.

Номер слайду 8

Минають дні, минають ночі, Минає літо… (Т. Шевченко). Учора се була казка — сьогодні дійсність (М. Коцюбинський)

Номер слайду 9

Безсполучникові та сполучникові складні речення можуть бути синонімічними. ПОРІВНЯЙТЕ:1. Дихає вітер, линуть пахощі2.  Ідеш удвох  -  дорога коротша. 3. Знаю: весна буде рання. 4. Зрадів ліс: почався дощ.1. Дихає вітер, і линуть пахощі . 2. Коли ідеш удвох, то дорога коротша. 3. Знаю, що весна буде рання. 4. Зрадів ліс, бо почався дощ. Безсполучникові речення Сполучникові речення

Номер слайду 10

Безсполучникове складне речення. Розв'яжіть тести.1. Вкажіть складне безсполучникове речення: а. Стародавня Ольвія давно їх цікавить обох, давно їм хочеться досліджувати, розкопувати її. б. Як раніше, осінь соковита викликає спомини й пісні. в. За вікном дерева волохаті і не видно в тумані зірок. 2. Визначте, до якого типу належить речення "Хороша в зірок мова, багата і ясна, Та тільки невідома філологам вона" (Леся Українка):а.складносурядне; б.складнопідрядне; в.безсполучникове. 3. Вкажіть безсполучникове складне речення з неоднорідними частинами. Пам'ятайте: людина з природною усмішкою і сама стає бадьорою та життєрадісною (Із журналу). Шматочок сині в неба позичаю, в проміння сонця - нитку золоту (А. Клюско). Обнімає ніч зорю за плечі, синьо посміхається зоря...

Номер слайду 11

Вправа 1 Поміркуйте, зі скількох частин складаються подані безсполучникові складні речення. 1.  Минає літо, осінь вже бреде, лісів багрянець торкнувся вересневий, і пахне чебрецем, і листя де-не-де, кружляючи, лягає під деревами (Л. Тендюк). 2.  Найпрекрасніша мати щаслива, найсолодші кохані вуста, найчистіша душа незрадлива, найскладніша людина проста (Б. Симоненко). 3.  Заходило сонце, у вузеньких хутірських вуличках стояла червона курява, в садках варилася на триніжках вечеря, гупали об землю спілі яблука (Г. Тютюнник).

Номер слайду 12

Вправа 2 Спишіть безсполучникові складні речення, підкресліть граматичні основи. Визначте, у яких реченнях частини однорідні, а в яких -  неоднорідні. Накресліть за зразком схеми речень, зазначте смислові відношення між їхніми частинами.   Вишня губить листя на причілку хати, журавель колодязний трубить у мерзлу синь   Там мати залишилася самітня: синів на фронт покликала війна .  Людство не усвідомить себе як єдине ціле  -  не буде йому добра.    Мені снилось: я мельник в старому млині.  5. Бринять бджолині крила, гудуть вулики у виноградних лозах, задушлива спека повисла в саду.    Розпочалися жнива  -  будь скупішим на слова . Забіліли сніги навколо Києва, загуляли хуртовини .

Номер слайду 13

Робота в групах. Є золото і перл багато,Та розумні уста – найцінніший то посуд. Серце розумне знання набуває,вухо премудрих шукає знання. Своє серце зверни до навчання, а вуха свої до розумних речей. Скласти твір –мініатюру використовуючи складні безсполучникові речення.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Терещенко Лілія Василівна
    Дуже дякую за прекрасну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Руденкова Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зайченко Ірина Олександрівна
    Дякую! Презентація - супер!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
11 січня 2018
Переглядів
24086
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку