Презентація "Складне речення"

Про матеріал
Презентація корисна для тих, хто вивчає українську мову. Матеріали взяті із просторів інтернету і підручників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складне речення Підготувала Косар Олена

Номер слайду 2

Складне речення — це синтаксична конструкція, що поєднує декілька частин із окремими граматичними центрами (основами). Частини речень можуть поєднуватися сполучниками (сурядності та підрядності), тоді це складні сполучникові речення. Як нема радості в любові, то й любові справжньої нема (В. Ткаченко); Дерево стояло ще голе, однак на віттях його вже починалось пташине життя (Ю. Бездик). Складні речення поділяють на складні без­спо­лу­ч­ни­ко­ві, складні сполучникові (скла­д­но­су­ря­д­ні, складнопідрядні) і складні з різними ви­да­ми зв’язку.

Номер слайду 3

Складносурядне речення – це складне речення, до складу якого входить два чи більше простих, рівноправних, незалежних одне від одного речень, які з’єднуються сполучниками сурядності та інтонацією.

Номер слайду 4

(1) Скалка починала куритись, (2) і скоро маленький вогник вискочив з неї та запалав з обох кінців. Складне речення, що має дві частини з двома граматичними центрами: (що?) скалка (що робила?) починала куритись; (що?) вогник (що зробив?) вискочив та запалав (однорідні присудки). Виявляємо наявність сурядного сполучника і, який сполучає дві частини. Дія відбувається послідовно, частини речень рівноправні між собою, тобто не можна визначити головну і підрядну (як у складнопідрядному). Це складносурядне речення. Є початок дії — (1) Скалка починала куритись, і послідовне продовження дії /(2) і скоро маленький вогник вискочив з неї та запалав з обох кінців.

Номер слайду 5

Складнопідрядним називається складне речення, у якому прості речення, з’єднані підрядні сполучником чи сполучним словом, нерівноправні граматично й за змістом. В душі я славлю світлий парус, бо в мене в серці сум (П.Тичина). Головне: Підрядне: – граматично провідне; – незалежне; – від нього здебільшого можна поставити питання до підрядного (В душі я славлю світлий парус). – пояснює один з членів головного речення або стосується головного речення в цілому; – залежне; – відповідає на питання головного речення. У структурі складнопідрядного речення виокремлюють:

Номер слайду 6

(1) Однак не все так складалось, (2) як думав Іван. У реченні знаходимо дві граматичні основи, значить речення має дві частини : 1 частина — (що?) не все (що робило?) складалось; 2 частина — (хто?) Іван (що робив?) думав. Частини речення знаходяться у підрядній залежності (від однієї можна поставити питання до іншої (як у словосполученні). Логічно виділяємо головну частину речення (ту, від якої залежить інша) і ставимо питання до підрядної. Виявляємо наявність сполучного слова як, що входить до підрядної частини. Це складнопідрядне речення.

Номер слайду 7

Безсполучниковим називається речення, в якому складові частини зв’язані в єдине ціле без допомоги сполучників і сполучних слів. У безсполучниковому складному реченні між його частинами ставляться такі розділові знаки: кома, крапка з комою, двокрапка, тире. Степ підбігав до кручі і спинився — далі бігти нема куди: внизу, до самого обрію, зеленіло і мінилося море…

Номер слайду 8

Гув мотор, катер пінив носом хвилі (Ю. Мушкетик). 1. Граматичні основи: гув мотор і катер пінив. 2. Речення складається з двох простих речень. 3. Перелік фактів. 4. Інтонація переліку. 5. Між двома простими реченнями ставиться кома. 6. Перше речення: розповідне, неокличне, непоширене, двоскладне, повне; підмет — мотор, виражений іменником; присудок (простий дієслівний) — гув, виражений дієсловом. Друге речення: розповідне, неокличне, поширене, двоскладне, повне; підмет — катер, виражений іменником; присудок (простий дієслівний) — пінив, виражений дієсловом; пінив (чим?) носом (непрямий додаток, виражений іменником в орудному відмінку); пінив (що?) хвилі (прямий додаток, виражений іменником у знахідному відмінку).

Номер слайду 9

Складні речення з різними видами зв'язку складаються з трьох і більше частин, які можуть бути поєднані різними видами зв'язку: сурядним і підрядним, сполучниковим і безсполучниковим. Ти до мене прийшла не із казки чи сну, і здалося мені, що стрічаю весну (В.Симоненко). У цьому реченні перша частина поєднана сурядним зв'язком (сполучник і ) зі складнопідрядним (друга й третя частини; сполучник що) Мати вірила: земля усе знає, що говорить чи думає чоловік (М.Стельмах). У цьому реченні між першою та другою частинами наявний безсполучниковий зв'язок, а між другою й третьою - сполучниковий підрядний (сполучне слово що). Розділові знаки між кожними двома частинами складних синтаксичних конструкцій ставляться так само, як і між будь-якими двома частинами складносурядних, складнопідрядних чи безсполучникових речень.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
8723
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку