Презентація "Складне речення. Розділові знаки між частинами складного речення"

Про матеріал
Урок української мови за підручником А. Онатій та Т. Ткачук для 5 класу за програмою НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ. Розділові знаки між частинами складного речення. Урок української мови за підручником А. Онатій та Т. Ткачук для 5 класу за програмою НУШ

Номер слайду 2

Основна мета: Узагальнити знання про складне речення. Удосконалити вміння розрізняти складні й прості речення, правильно розставляти розділові знаки в них. Розвивати словниковий запас, критичне мислення і мовлення. Формувати комунікаційну, творчу й інформаційну компетентності. Розвивати пізнавальну активність.

Номер слайду 3

Згадаємо, що таке речення?Речення – це слово чи група слів, що передають повідомлення, запитання або пораду, прохання, наказ. Приклад: Це був хмарний день. Сном не прогодуєшся. Зійшло сонце.

Номер слайду 4

Що таке складне речення?Складне речення – це речення, яке має дві або більше граматичні основи, тобто складається з двох або більше простих речень. Приклад: Сонце вже давно зайшло за обрій, і не чутно співу пташок.

Номер слайду 5

Граматична основа речення. Граматичною основою речення є підмет і присудок. Приклад: Сичі в гаю перекликались, та ясен раз у раз скрипів.

Номер слайду 6

Запам'ятай. Частини складного речення, об'єднані в одне ціле за змістом і граматично, можуть поєднуватися інтонаційно (без сполучників) або за допомогою сполучників чи сполучних слів.{B301 B821-A1 FF-4177-AEE7-76 D212191 A09}Без сполучника. Зі сполучником. Вітер віє на долину, колише билину, рід до роду листи пише та на Україну. Ми виконали домашню роботу, і вчитель нас похвалив. Зорями небо героя вітало, квітами й піснею стріла земля. Змінюватимуться часи, але пісня завжди залишатиметься душею української нації. 

Номер слайду 7

ЗВЕРНИ УВАГУ!Приклади сполучників і сполучних слів:і, й, та, а, але, зате, проте, що, щоб, як, де, коли, який, чий, хто, чому тощо.

Номер слайду 8

Розділові знаки у складному реченніМіж частинами  складного речення переважно ставиться кома. Приклад: Садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть. Ви знаєте, як липа шелестить?

Номер слайду 9

ЗВЕРНИ УВАГУ!Перед неповторюваними єднальними сполучниками і, й, та між однорідними  членами речення в простому реченні кома не ставиться. Приклад: Даринка  виділялася між своїми балакучими й невгамовними подружками якоюсь недитячою мудрістю.

Номер слайду 10

ЗВЕРНИ УВАГУ!У складному реченні кому перед сполучниками і, й, та ставимо, навіть якщо вони не повторюються. Приклад: Прийшов вересень, і знову кличе нас до школи дзвінок.

Номер слайду 11

ЗАВДАННЯ 1Із двох простих речень утвори складне безсполучникове речення, розставляючи потрібні розділові знаки. Чайки літали над озером. Чаплі поважно походжали вздовж берега.

Номер слайду 12

ЗАВДАННЯ 2Із двох простих речень утвори складне сполучникове речення (за допомогою сполучників і сполучних слів із довідки). Зверни увагу, що у деяких реченнях іменники треба замінити на займенники для уникнення повтору слів. Було б пшоно. Каша буде. Довідка: а, де, бо.

Номер слайду 13

Виконати вправи:390, с. 232391, с. 233

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kitaytsev Oleg
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 березня
Переглядів
192
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку