Презентація з української мови на тему : "Види міжфразового зв'язку в тексті"

Про матеріал
Презентація з української мови на тему : "Види міжфразового зв'язку в тексті"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двадцять сьоме квітня Класна робота. Тема: Види міжфразового зв’язку в тексті

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Пригадаймо, що однією з важливих ознак тексту є зв’язність. Речення в тексті або абзаці можуть поєднуватися двома видами зв’язку :— паралельним і послідовним.

Номер слайду 4

Для послідовного зв’язку речення поєднують різними мовними одиницями, які називають засобами міжфразового зв’язку. Засобами міжфразового зв’язку можуть бути: 1. Займенники. Наприклад: Монтег піднявся на ескалаторі в нічну тишу. Він простував до рогу (Рей Бредбері). У другому реченні підмет «він». Про кого саме йдеться — ми дізнаємось з першого речення: це Монтег.2. Сполучники: Нічого ганебного в тому не було. Але містер Редлі був іншої думки (Гарпер Лі). Друге речення починається з протиставного сполучника «але», який і поєднує ці два речення. 3. Синоніми: Петро хотів їхати поруч із верховими, да й сам не знав, як оставсь коло ридвана, мов прив'язаний.Іде сердега мовчки і голову понурив (Пантелеймон Куліш). В обох реченнях ідеться про Петра. У першому він названий на ім’я, а в другому для позначення цієї особи вживається слово «сердега». Хто саме сердега — ми дізнаємось з першого речення. Синоніми вжиті, щоб уникнути тавтології.

Номер слайду 5

4. Повтори слів: Слово — зброя. Як усяку зброю, його треба чистити й доглядати (Максим Рильський). В обох реченнях згадується зброя, що пов’язує речення за змістом.5. Прислівники: У неділю віконниці та двері в домі Редлі були завжди зачинені — явище теж незвичайне для Мейкомба. Двері тут зачиняють лише в холод або коли хто захворіє (Гарпер Лі). У другому реченні вжито прислівник «тут».Із першого речення ми дізнаємося, що йдеться про місто Мейкомб.6. Єдність часових форм дієслів-присудків: Він сказав це сам собі. Визнав як факт. Він носив своє щастя, мов маску (Рей Бредбері). У всіх трьох реченнях ужито дієслова-присудки в минулому часі, чоловічому роді. Це й пов’язує всі речення за змістом.7. Вставні слова: Поставимо «Ревізор» Гоголя. По-перше, це не про любов. По-друге, за програмою, отже, це нам навіть дуже корисно. По-третє,це просто надзвичайно весела й хороша річ (Всеволод Нестайко). Речення пов’язані за допомогою вставних слів: «по-перше», «по-друге», «по-третє».

Номер слайду 6

Проаналізуймо такий уривок із книги «451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері: А ще я думав про книжки. І вперше зрозумів, що за кожною з них стоїть людина. Людина думала, виношувала в собі думки. Витрачала безліч часу, щоб записати їх на папері. А мені це раніше і в голову не приходило (Рей Бредбері). Текст має послідовний зв’язок — кожне наступне речення поєднується з попереднім. У тексті 5 речень. За допомогою яких міжфразових зв’язків вони пов’язані?

Номер слайду 7

Проаналізуймо такий текст. Це уривок з листа Василя Стуса до свого сина: Коли Ти матимеш свій характер — щоб був по Тобі і щоб був міцний, то буде найважливіше — за всякі там університети. Бо характер — це фундамент для майбутньої будівлі. Коли він міцний, то на ньому можна зводити хмарочоси, він витримає будь-яке навантаження (В. Стус). Текст має послідовний зв’язок — кожне наступне речення поєднується з попереднім. У ньому три речення. За допомогою яких міжфразових зв’язків вони пов’язані?

pptx
Додано
26 квітня 2023
Переглядів
1102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку