Презентація "Складні речення з безсполучниковим і сполучниковим зв’язком. "

Про матеріал
Презентація до уроку "Складні речення з безсполучниковим і сполучниковим зв’язком" (5 клас) містить теоретичний матеріал та практичні завдання з теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складні речення з безсполучниковим і сполучниковим зв’язком 5 клас

Номер слайду 2

Мета:познайомити учнів зі складним реченням, безсполучниковим і сполучниковим зв’язком. Вчити розрізняти складні речення серед інших, пояснювати пунктограми. Удосконалювати навички синтаксичного розбору простого речення. Розвивати творчі здібності, формувати навички зв’язного мовлення, використовуючи елементи креативного та інтерактивного навчання. Виховувати любов до природи, повагу до творців мистецтва. Створювати умови для самоствердження і розвитку особистості школяра.

Номер слайду 3

Ой, як чарує мою душу мелодії осені краса!.. В. Сосюра. Вступне слово - Природа. Вона завжди навколо нас і об’єднує нас. Я найбільше люблю природу. І хочу, щоб і ви доторкнулися серцем до її краси. А в цьому нам допоможе тема нашого уроку :”Складне речення. Безсполучниковий і сполучниковий зв'язок.” Навчимося розрізняти ці речення. Я поведу вас сходинками до вершини пізнання. Мене завжди хвилює осінь. Ота, що небо тче із кришталю, Ота, що сріблом наливає росиІ сторожує тишу у гаю. (Н. Матюх)Осінь. Це чудова пора року. Кожен любить її по-своєму. В процесі нашої роботи ми пізнаємо її краще. А зараз нам потрібно провести дослідження. Але перед цим пригадаємо, що ми знаємо про речення.

Номер слайду 4

Граматичний діалог- Що називається реченням?- Які речення бувають за метою висловлення?- Що становить граматичну основу речення?- Які ви знаєте другорядні члени речення?

Номер слайду 5

1сходинка”Радість пізнання”- Дослідивши речення, з’ясуємо, яке речення називається складним?1. Мене завжди хвилює осінь. 2. Облітають квіти, обриває вітер пелюстки печальні в синій тишині. 3. Природа завмирає, і все навколо чекає зими. 4. Я знаю, що осінь минає. -Визначте граматичну основу першого речення. Назвіть її. Скільки граматичних основ у 1 реченні? То яке це речення?-А скільки граматичних основ у 2 реченні? А в 3-му? Чи пов’язані вони за змістом і інтонаційно?Отже, складне речення – це…

Номер слайду 6

1-ша частина 2-га частина. Природа завмирає, і все навколо чекає зими.

Номер слайду 7

Частини складного речення подібні до простих речень. Ці частини можуть бути з’єднані такими видами зв’язку:- безсполучниковим (за допомогою тільки інтонації, без сполучників);- сполучниковим (за допомогою сполучників або сполучних слів та інтонації).

Номер слайду 8

2 сходинка „Спробуй сам”Робота в групах Вибірковий диктант-Випишіть з-поміж речень складне. Обґрунтуйте. І група. На височенькому пагорбі стоїть струнка берізка. Ще нещодавно її вкривало золоте листя. Але подув холодний вітерець, випав сніг, і листя обсипалося. ІІ група. Сьогодні в лісі справжній листопад. Клени обсипаються від найменшого подиху вітерця. На восковому листі з’являються брудні плями, і вони здаються відбитком чиїхось пальців. ІІІ група На лісовій дорозі роса. Вона тут не висихає, бо осінньому сонцю важко пробити товсту крону і дібратися до лісової землі. Тут прохолодно і вогко. 

Номер слайду 9

Робота в парах. Утворіть із кожної пари простих речень складні. Зробіть синтаксичний розбір першого речення. За горю сховалося сонце. Високо в небі пропливають сірі хмаринки. ( А, і, але, що). На човнику від нас від’їхав серпень. В село через тини заглянула осінь ( бо, і, який).

Номер слайду 10

Гра „Збери прислів’я”- З поданих слів збери прислів’я і запиши їх. Як, поле, жовтіє, смутніє, листя, то. Листопад, дня, ночі, а, уриває, накликає. Осінь, весна, збирає, з’їдає, а. Жовтень, та, по, краю, птиць, ходить, виганяє, гаю, із.

Номер слайду 11

Перевір себе. Як листя жовтіє, то поле смутніє. Листопад уриває дня, а накликає ночі. Осінь збирає, а весна з’їдає. Жовтень ходить по краю та виганяє птиць із гаю.- Які з цих речень складні? Чому?

Номер слайду 12

Творча робота- Утворіть складні речення за допомогою ключових слів – підметів. Хмарка – дощ Осінь – журавлі.- Зробити морфемний аналіз слова хмарка.

Номер слайду 13

3 сходина „Крок до мистецтва” Не кує вже зозуля в діброві, Лиш хитаються тіні криві, І зоря у пожовклій траві Розгубила стрічки пурпурові. - Як ви розумієте вислів „ І зоря у пожовклій траві Розгубила стрічки пурпурові.”В. Сосюра дуже любив природу і він написав збірку „Осінні мелодії” (1964р.)Запишемо це речення і пояснимо розділові знаки в ньому. 

Номер слайду 14

4 сходика „Натхнення” Робота в групах.1. „Поети.” Скласти невеличкий віршик про осінь за поданою строфою: ____________________ летять, Як __________________ шелестять. 2. „ Письменники.” Написати твір - мініатюру за поданою картиною „Осінь”, використовуючи складні речення. 3.”Художники”. Намалювати картину „ОСІНЬ”. 4. „Музиканти.” Прослухайте музичний твір Антоніо Вівальді „Пори року”(«Осінь») і напишіть, які картини ви уявляєте , коли слухаєте його, починаючи словами: „Коли я слухаю музику, то мені здається, що ….”

Номер слайду 15

Номер слайду 16

  5 сходинка „Я в полоні радості й печалі” Підсумок уроку- Що ми сьогодні вивчали на уроці ?- Які речення називаються складними ?- Який зв'язок називається сполучниковим ?- А який безсполучниковим ?- Який розділовий знак ставиться на межі між частинами складногоречення ?„Мікрофон”За що ж ви любите О С І Н Ь ?( „ Я люблю осінь за те, що …..” )

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Написати твір – мініатюру „Прощальна пісня журавлів”, використовуючи складні речення. 

pptx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку