Презентація "Складнопідрядне речення з підрядними означальними"

Про матеріал

Презентація "Складнопідрядне речення з підрядними означальними" допоможе вчителям української мови в 9 класі краще розкрити тему та зосередити увагу учнів на потрібному матеріалі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Ви знатимете: ознаки складнопідрядного речення, його будову та засоби зв'язку в ньому; види складнопідрядних речень; особливості складнопідрядного речення з кількома підрядними. Ви вмітимете: знаходити складнопідрядні речення в тексті, у тому числі складнопідрядні речення з кількома підрядними; визначати головну і підрядну частини, види складнопідрядних речень; розрізняти сполучники і сполучні слова; правильно ставити коми між частинами складнопідрядного речення й обґрунтовувати їх уживання; конструювати складнопідрядні речення різних видів, аналізувати й порівнювати їхні виражальні можливості.

Номер слайду 3

Підрядна частина завжди має у своєму складі підрядний сполучник або сполучне слово, які разом з інтонацією є засобами зв'язку частин складнопідрядного речення.

Номер слайду 4

Сполучники і сполучні слова На відміну від сполучників, сполучні слова є членами речення, на них падає логічний наголос. В українській мові слова що, коли, як, залежно від змісту речення, можуть бути і сполучниками і сполучними словами. РОЗРІЗНЯЙТЕ! сполучник : Зникне роса, коли зійде сонце. коли сполучне слово: Була пора, коли цвіли вишні. сполучник: Зайдеш, як почуєш дзвінок. як сполучне слово: Розкажи, як сміється вітер.

Номер слайду 5

Різниця між сполучниками та сполучними словами полягає в тому, що: 1) сполучники не відповідають на питання, а сполучні слова відповідають; 2) підрядне речення зі сполучним словом можна перетворити на питальне речення, а зі сполучником — не можна (Сталося щось таке, чого не могло статися (В. Козаченко) — Чого не могло статися?); 3) сполучник можна замінити лише сполучником, а сполучне слово — тільки іншим сполучним словом.

Номер слайду 6

Практичний синтаксис Об'єднати умовно прості речення в складнопідрядні. Записати їх. 1. Усього кілька днів минуло. Прилетіли лелеки, бузьки, бусли, чорногузи. 2. Я вже знаю в собі цю готовність прощати. Важче вимагати відповідальності. 3. Машину залишити вони не наважувалися. Порятувати її ніяк не змогли б. 4. Я зовсім не боялася гарних слів. Думала про того хлопчика. 5. Я була мала. Читала казку про підступного брата Березня й про довірливого Квітня (3 тв. Н. Бічуї). Назвати головні та підрядні частини в змодельованих складнопідрядних реченнях.

Номер слайду 7

Творче моделювання ► Він усміхнувся, поглянув у той бік, де ... . Вона виглядатиме там, де ... . Людина сама собі створює долю, аби ... . Не можна повернути жодної миттєвості, щоб .... Як слово не поможе, то ... . Уранці нічого не можна було впізнати, ніби ... . Як добре бігти босоніж по росянистій траві, коли ... . Дослідити, у яких складнопідрядних реченнях підрядна частина належить до всієї головної, а в яких — до окремого слова чи сполучення слів у головній частини. Виділені слова розібрати як частину мови (усно). Скласти складнопідрядні речення, додавши до поданих головних частин підрядні. Записати їх. Накреслити схеми.

Номер слайду 8

Лінгвістичне дослідження (робота за варіантами) Прочитати речення й визначити, якій із поданих схем відповідає його структура. Варіант 1 Любив я ті дні, коли вдома в нас збиралися гості (С. Васильченко). коли? за якої умови? які? 1. [ ], (коли..) 2. [ ], (коли..). 3. [ім.], (коли...). Варіант 2 Поле вступило в тінь, бо нахлинули хмари (П. Тичина). для чого? у зв'язку з чим? яку? 1. [ ], (бо...). 2. [ ], (бо...). 3. [ ], (бо...).

Номер слайду 9

ВИДИ СКЛАДНОПІДРЯДНИХ РЕЧЕНЬ ЗА ЗНАЧЕННЯМ І БУДОВОЮ: Для того щоб визначити вид складнопідрядного речення, потрібно врахувати: а) від чого залежить підрядна частина; б) засоби зв'язку між частинами; в) смислові відношення між частинами.  

Номер слайду 10

ВИДИ СКЛАДНОПІДРЯДНИХ РЕЧЕНЬ Вид Значення підрядної частини Засоби зв'язку Питання, на які відповідає підрядна частина 3 підрядними означальними частинами Пояснює іменник, займенник або іншу частину мови в значенні іменника в головній частині Сполучні слова: хто, що, який, чий, котрий, де, коли, куди, звідки; сполучники: що, ніби, мов, наче і под. який? чий? котрий?

Номер слайду 11

СКЛАДНОПІДРЯДНІ РЕЧЕННЯ З ПІДРЯДНИМИ ОЗНАЧАЛЬНИМИ   яких?   1. Я з тих країв, де над Дніпром цвітуть, шумлять гаї (М. Нагнибіда). яких?   [ ], (де).   Складнопідрядним реченням з підрядним означальним називається таке складне речення, у якому підрядна час­тина виконує функцію розгорнутого означення й пояс­нює в головній частині іменник, займенник або слово ін­шої частини мови в значенні іменника. Підрядна означальна частина відповідає на питання який? чий? котрий? і приєднується до головної підрядними спо­лучниками або сполучними словами. якого?  2. Спинився біля струмка, що біг Хрещатим Яром (В. Шевчук). якого?  [ ],(що). НАПРИКЛАД:

Номер слайду 12

Особливості речень НАПРИКЛАД: І тільки природа знаходить такі барви, що їх не відтворити жодною фарбою (І. Нечуй-Левицький). Підрядна частина в складнопідрядному з підрядним означальним стоїть після означуваного слова. Але якщо підрядна частина пояснює в головній частині займенник, то вона може стояти й перед головною. У головній частині складнопідрядного речення розглядуваного типу перед означуваним словом можуть бути вказівні слова той, такий, все, кожний, всякий. НАПРИКЛАД: Хто багато знає, той про все знає (Нар. творчість).

Номер слайду 13

Розподільне письмо Прочитати. Подані речення виписати у два стовпчики: у перший — складнопідрядні з підрядними означальними, у другий — прості речення з поширеним відокремленим означенням. Замінити, де це можливо, складнопідрядні речення з підрядними озна­чальними простими реченнями з дієприкметниковими зворотами, а прості речення з дієприкметниковими зворотами — складнопідрядними з підрядними означальними. 1. Це був північний нагірний схил, порослий густим лісом (В. Арсеньєв). 2. Війне вітерець, з крила пелюстку струсить, яку із саду перед тим приніс (Н. Тихий). 3. Біжить стежина в сад у зарості малини, яка дозріла вже і запахом п'янить (Л. Талалай). 4. Перед нами була глибока ущелина, захаращена камінням та вітроломом (В. Арсеньєв). 5. Дзвенить криштальне джерело, що вийшло з глибини земної (М. Терещенко).

Номер слайду 14

Дослідження-характеристика Прочитати. Схарактеризувати речення і визначити, у якому з них що виступає сполучником. Це та яблунька, що ми посадили удвох (А. Малишко). 2. І голосом життя відлунює каміння на передзвін струмка, що розбудив туман (П. Осадчук). 3. Джерела додають нам чистоти такої, що наміри одразу злі зникають (П. Осадчук).

Номер слайду 15

Самостійна робота (з елементом взаємоперевірки) Варіант 1 Не можна уявити нічне небо без зоряних ліхтариків, що споконвіку освітлюють земні дороги людей (В. Супруненко). яких? коли? яких? 1.[ ], (спол.що…) 2. [ ], (сп. сл. що…). 3. [ … ім.], (сп. сл. що…). Варіант 2 Весною пробуджується земля і вибухає барвами, які завжди хвилюючими снами входять у життя людини (В. Супруненко). яким? яким? які? [ ], (сп.сл. які…). 2. [ …ім. ], (сп.сл. які…). 3.[ ], (спол. які…). Прочитати речення й визначити, якій із поданих схем відповідає його структура.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
19095
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку