Презентація "Складнопідрядні речення з підрядними причини й наслідку"

Про матеріал
Презентація створена за підручником "Українська мова"/ В.В. Заболотний, О.В. Заболотний. Мета: навчити розпізнавати складнопідрядні речення з підрядними причини і наслідку; Визначати смислові зв`язки між частинами складнопідрядного речення з підрядними обставинними причини і наслідку; Розвивати пам’ять, мислення, увагу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П’ятнадцяте січня. Класна робота. Складнопідрядні речення з підрядними причини й наслідку

Номер слайду 2

Синтаксичний розбір речення. Де б хор не виступав, скрізь його радо вітали.

Номер слайду 3

Синтаксичний розбір речення Деприсл б част хор ім. нечаст виступав дієсл, скрізьприсл йогозайм радоприсл віталидієсл .

Номер слайду 4

Синтаксичний розбір речення Де? (Де), [ ]. СПР з підрядною частиною обставини місця.

Номер слайду 5

Синтаксичний розбір речення. Складнопідрядне речення з підрядною частиною обставини місця; частини поєднані за допомогою сполучного слова Де; складається з двох частин; речення розповідне, неокличне.

Номер слайду 6

Синтаксичний розбір речення1 частина - підрядна, двоскладне, поширене, повне, неускладнене. 2 частина - головна, односкладне, неозначено-особове, поширене, повне, неускладнене.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Перебудуйте речення з підрядними частинами наслідку на складнопідрядні речення з підрядними частинами причини й навпаки. Хлопці вирішили піти раніше додому, оскільки почав накрапати дощ. Місяць пірнає в хмару, так що видніється лише срібний край.

Номер слайду 15

Перебудуйте речення з підрядними частинами наслідку на складнопідрядні речення з підрядними частинами причини й навпаки. Почав накрапати дощ, так що хлопці вирішили піти раніше додому. Видніється лише срібний край, оскільки місяць пірнає в хмару .

Номер слайду 16

Визначити вид складнопідрядного речення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}СПРВид підрядного речення1. Коли ідеш ранковим полем, то грають бризки від роси. А означальне2. Люблю людей землі своєї, бо й я землі своєї вірний син. Б з’ясувальне3. Здалося, що якийсь чарівник, як у казці, позолотив дерева. В обставинне часу4. Радують око різнобарвні квіти, що ростуть на клумбі. Г обставинне причини5. Здоровенний дуб розлігся розширився своїм кострубатим гіллям, так що аж темно під ним. Д обставинне наслідку

Номер слайду 17

Рефлексія1. Складнопідрядним реченням з підрядною частиною причини називають…2. Підрядна частина причини відповідає на питання…3. Як пояснює головну підрядна частина причини?4. Складнопідрядним реченням з підрядною частиною наслідку називають…5. Підрядна частина наслідку відповідає на питання…

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати відеоролик, §20, повторити §15, виконати вправу 232.

pptx
Додано
15 січня
Переглядів
720
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку