Презентація "Складносурядне речення"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови з теми "Складносурядне речення". Матеріал можна використати для поглиблення, узагальнення і систематизації знань учнів про складносурядне речення, його будову, засоби зв’язку і змістові відношення в ньому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Завдання Прочитати речення, з’ясувати за допомогою чого поєднуються частини складного речення. Визначити вид складного речення. 1.Шумлять поля, палають жаром домни, в садах плоди звисають важко з віт.(В.Сосюра) 2. У долинах співали струмки, і кожен з них мав свій голос. (М.Стельмах) 3. Ліс одягався тоді у жовте й червоне листя, а сонце обертало його у золото і вогні. (М.Коцюбинський)

Номер слайду 2

СКЛАДНОСУРЯДНЕ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 3

Завірюха стугоніла, вила, а мороз гострив свій білий ніж (І.Драч). Складносурядне речення - це речення, що складається з двох і більше простих речень, незалежних одне від одного. Прості речення з’єднуються за змістом, за допомогою інтонації або сполучників.

Номер слайду 4

Сполучники сурядності Розділові Одиничні або, чи, хоч ; повторювані аби…аби, чи…чи, , хоч…хоч, то…то, не то…не то . Протиставні А, але, та (в значенні але), проте, зате, однак. Єднальні Одиничні і, й, та (в значенні і); повторювані і…і, ні…ні (ані…ані).

Номер слайду 5

Складносурядне речення з єднальними сполучниками - одночасність дій, подій, явищ, станів ( І ми співали, і вони з нами також ); - послідовність дій, подій, явищ, станів ( Хтось відчинив двері, і ми зайшли у кінату ); - причинно- наслідкова залежність між діями, подіями, явищами, станами ( Дощ пройшов - і Київ зазеленів );

Номер слайду 6

Складносурядне речення з протиставними сполучниками - зіставлення дій, подій, явищ, станів ( На клумбах горіли маки, а левкої ще тільки розпускалися ); - протиставлення дій, подій, явищ, станів ( Чорні хмари стояли над містом, але дощу ще не було ).

Номер слайду 7

Складносурядне речення з розділовими сполучниками - взаємовиключення дій, подій, явищ, станів ( Чи ви мене не чуєте, чи, може, ще не прокинулися? ).; - чергування дій, подій, явищ, станів ( Мене то кидало в жар, то проймало холодом ).

Номер слайду 8

Завдання Складіть речення за заданими схемами, визначте види сполучників. 1. , і . 2. ,однак . 3. Чи , чи . 4. ,але .

Номер слайду 9

Розділові знаки у складносурядному реченні Прості речення, що входять до складу складносурядного відокремлюються одне від одного комами. (Моя любов сягала неба, а Гриць ходив ногами по землі.) Кома не ставиться перед сполучником і або та (в значенні і), коли в складносурядному реченні є спільний другорядний член, що відноситься до обох простих речень. ( За селом знов шелестіли хліби й пахло полином.) Не ставиться кома між двома частинами складносурядного речення, з’єднаних одиничним сполучником і(й), та, або, чи, якщо речення питальне, спонукальне чи окличне. ( Хай наше слово не вмирає і наша правда хай живе! ) Якщо в простих реченнях, з’єднаних сполучником і , говориться про швидку зміну подій або явищ, то між такими простими реченнями ставиться тире. ( Розчинив вікно – і весняна злива розірвала тишу.) Між ускладненими (які мають свої розділові знаки) або далекими за змістом частинами може ставитися крапка з комою. ( Мороз плине, синьо і прозоро розвісить скрізь інею сивий дим; і на шибках невидані узори він намалює генієм своїм. )

Номер слайду 10

Завдання Списати, розставити розділові знаки. 1. Ялинка затремтіла від низу до вершечка наче злякалася несподіваного лиха і кілька зелених глиць упало на сніг (М.Коцюбинський). 2. Коли він торкався смичком до струн скрипки, все на світі зникало і залишалася тільки музика (В.Собко). 3. Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій (В.Сосюра). 4. Минулася буря і сонце засяяло (М.Рильський). 5. А падолист гуде і дзвенить і всі стежки тепер лежать у золоті листу (М.Стельмах). 6. Туман уже піднявся і небо стало сірим (М.Коцюбинський). 7. Часом у блакитній вишині пропливала біла хмара або пролітала пташина (А.Шиян).

ppt
Додано
24 березня 2023
Переглядів
1323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку