Торт, який полюбляють багато українців!Раніше вважали мало не обов'язком привезти з Києва як гостинець торт «Київський». Тепер його можна купити чи не в кожному українському місті. Раніше на Київській кондитерській фабриці, була розроблена оригінальна рецептура. Переказ свідчить, що в холодильник забули поставити білки, призначені для бісквіта, а потім, приховуючи помилку, поекспериментували. Так і з'явився торт, який любить не одне покоління.
ХОЛОДЕЦЬ Не всі іноземці «зрозуміють» наш холодець – заливну закуску з різних видів м'яса. Зате угорці точно оцінять: у них холодець – теж національна страва, там навіть проводять фестивалі холодцю. Українці традиційно подають холодець з хроном, гірчицею. Майже в кожному домі можна зустріти цю страву під час святкування Нового року.
Страва з гуцульської кухні – банош (або бануш). Здавалося б, чим може здивувати кукурудзяна каша? Весь секрет у тому, чим її приправляють: під час приготування додають сметану або вершки, а зверху кладуть обсмажені шкварки і бринзу. Хочете скуштувати справжній банош? Тоді плануйте у травні поїздку на Закарпаття: тут у селі Костилівка Рахівського району відбувається фестиваль «Берлибаський банош». Рахів – мальовниче місце для туристів, тут завжди готові прийняти і розмістити гостей. БАНОШ
ПАМПУШКИ Пампушка (пампух) — невелика булочка, кругла, пишна виготовлена із дріжджового тіста з житнього, пшеничного, гречаного чи змішаного пшенично-гречаного борошна, а також буває з солодкою начинкою, ягодами, маком (або з варенням), посипані цукровою пудрою. Пампушки в Україні готували до свят (особливо на Різдво), у неділю, на поминальний обід, до борщу чи юшки, часто затовкуючи їх часником, а житні пампушки й на щодень.
ВАРЕНИКИ У світі є понад 500 різних варіантів вареників. В Україні для найкращих кулінарів та кондитерів є спеціальний значок і називається він «Золотий вареник». Найулюбленіші вареники українців, за статистикою, — з картоплею та сиром, і лише потім — уже вареники з вишнями та іншими ягодами. На західній Україні вареники називають пирогами. Найулюбленішою стравою української діаспори у всьому світі є вареники! Щороку у Буковелі вже традиційно відбувається фестиваль вареників. Там же поставили рекорд з виготовлення найбільшого вареника зі снігу.
САЛО В Україні сало – культовий продукт, національна страва. Вважається, що найсмачніше сало виходить, якщо свиню годувати жолудями. Сало та ще й з часником – профілактика захворювань, виведена на рівень національної традиції – відмінний смак виходить! Фестиваль сала вже став традиційним у Петриківці на Дніпропетровщині. А у Львові є дивовижний музей-ресторан «Сало», де проводять жирні вечірки, подають унікальні цукерки «Сало в шоколаді» та суші-сало.
БОРЩ Легенда української кухні. Його полюбляють і дорослі, і малі. Цим чудовим овочевим супом не гребували ні селяни, ні знатні люди. Є підтвердження того, що його із задоволенням їли царі та імператори. Крім поширеного червоного борщу, в деяких регіонах України поширений і холодний борщ, він же просто холодник, який зазвичай розцінюється в якості літнього супу. Відрізняється він тим, що у вже готовий суп деякі інгредієнти кладуть сирими – кріп, часник, петрушку, іноді також варені яйця і сметану. На випадок посту існують рецепти борщу з рибою, а в Україні подекуди цей суп готують з грибами.