Презентація "Смислові зв’язки та інтонація у безсполучникових складних реченнях"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови з теми "Смислові зв’язки та інтонація у безсполучникових складних реченнях"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смислові зв’язки та інтонація у безсполучникових складних реченнях

Номер слайду 2

Актуалізація знань. За якими ознаками розрізняють складні безсполучникові (БСР) від складносурядних та складнопідрядних? 2. Що поєднує частини БСР?3. Які розділові знаки можуть вживатися у БСР?4. Дайте визначення БСРБезсполучникове речення (БСР) — складне речення, частини якого з'єднуються в одне смислове та граматичне ціле за допомогою інтонації. Між частинами безсполучникового речення (БСР) ставляться такі розділові знаки як: кома, тире, двокрапка, крапка з комою.

Номер слайду 3

За смисловими відношеннями між частинами БСР поділяються на два типи:1. З однорідними частинами, що є рівноправними, наприклад: Садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть (Т. Шевченко).2. З неоднорідним частинами, одна з яких пояснює іншу, наприклад: Зайде сонце — Катерина по садочку ходить… (Т. Шевченко).

Номер слайду 4

Між однорідними частинами безсполучникових складних речень виділяють такі основні види смислових зв'язків:{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Одночасність дій, явищ. Посох горошок на дорозі, мачок вже цвіт давно згубив, високий соняшник на грядці журливо голову схилив (Олена Пчілка)2. Послідовність дій, явищ. Навколо все більше густів сірий морок, за ним ішла вечірня година (М. Стельмах)3. Зіставлення чи протиставлення змісту частин. Бджоли раді цвіту — люди літу (Народна творчість).

Номер слайду 5

У безсполучникових складних реченнях, що виражають одночасність дій, частини можуть мінятися місцями: Десь скрипів віз; за гаєм, у хуторі, співали дівчата (С. Васильченко). За гаєм, у хуторі, співали дівчата; десь скрипів віз. За будовою БСР, що виражають одночасність або послідовність дій, є відкритими синтаксичними одиницями й можуть мати необмежену кількість частин.

Номер слайду 6

Речення із зіставними чи протиставними зв'язками у своєму складі мають завжди тільки дві частини (тобто є двочленними). Вік живи — вік учись. (Народна творчість) Буде каяття на світі — вороття не буде (Т. Шевченко).

Номер слайду 7

Безсполучникові складні речення з неоднорідними частинами смисловими зв'язками поділяються на кілька видів:1. Безсполучникові складні речення з умовним значенням. У цих реченнях перша частина виражає умову, за якої можлива дія другої частини. Не навчить школа — навчить життя (Н. тв.)2. Безсполучникові складні речення з часовим значенням. У них перша частина вказує на час здійснення дії, про яку йдеться в другій частині. Зайде сонце — Катерина по садочку ходить… (Т. Шевченко).

Номер слайду 8

Безсполучникові складні речення з причиновим значенням. У них друга частина розкриває причину дії чи стану, про які йдеться в першій частині. Раптом Сіроманець заліг: з горба вітер доніс йому запах дикого звіра (М. Вінграновський)Безсполучникові складні речення з наслідковим значенням. У них друга частина виражає наслідок або висновок із того, про що йдеться в першій частині. Ударили козаки веслами у воду — одскочив дуб од берега… (А. Кащенко). Безсполучникові складні речення з пояснювальним значенням. Друга частина цих речень розкриває, пояснює чи уточнює зміст першої частини. Вже бачу: хмарою куриться шляхів нестямних курява (О. Гончар

Номер слайду 9

Робота на закріплення матеріалу. Визначте види речень1. Згадую: дітьми із листя кленів ми до свят сплітаємо вінки (В. Колодій) 2. Кажуть: вогонь печі дає дзвінкість, вогонь душі дає красу (О. Гончар)3. Лягло сонце за горою, зірки засіяли (Т. Шевченко)4. Брязне клинок об залізо кайданів, піде луна по твердинях тиранів (Леся Українка)5. Прийде час — всі дороги на світіповернуть у край наш крилатий на печаль ворогам, на утіху тобі  (М. Стельмах)

Номер слайду 10

6. Не навчив батько — не навчить і дядько (Н. тв.)7. На схід сонця квітнуть рожі: будуть дні погожі (П. Тичина)8. Любіть красу своєї мови, звучання слів і запах слів: це квітка ніжна і чудова коханих батьківських степів (А. Малишко) 9. Гроза буде — хмара аж на землю лягає (О. Коломієць). 10. Вітер війнув — листя з клена жовте, жовто-золоте полетіло (П. Тичина) 11. Махнула осінь в ліси — вони зацвіли пурпуровими, сірими та жовтими фарбами (І. Франко). 12. Роса блищить на сонці – чисте срібло  (М. Коцюбинський). 13. Я розкажу вам про замерзлу квітку: вона чорніє в мене на столі  (Г. Чубач)

Номер слайду 11

Перевір себе:1, 2 - речення із з’ясувальним значенням3, 4, 5 - речення з часовим значенням6,7 - речення з умовним значенням8,9 - речення з причиновим значенням10, 11- речення з наслідковим значенням12 - речення з порівняльним значенням13 - речення з приєднувальним значенням

Номер слайду 12

Творчий диктант. Доповніть початки складних речень так, щоб утворилися БСР, ураховуючи типи смислових відношень, подані в дужках. Немає у нас ні одного достойного проректи рідне українське слово над домовиною Шевченка… (пояснення). Такий поет, як Шевченко, не одним українцям рідний…(причина). Всюди він був рідним між своїми…(доповнення)Будеш вслухатися в Шевченкове слово…( умова-наслідок). Я роздобув собі «Кобзаря»…( доповнення)Простими словами Шевченко зумів полонити нашу душу…(зіставлення).

Номер слайду 13

Перепишіть, розставляючи необхідні розділові знаки в безсполучникових реченнях. Трапиться слово зрадливе / геть його, сину, гони! (Б. Олійник). 2. Ти посадиш деревину / знадобиться у віках 3. Хай у час останній свій про сина спокійно я подумаю / людина! (З тв. М. Рильського). 4. Було і буде так у всі часи / любов / як сонце/світу відкриває безмежну велич людської краси (В. Симоненко).

Номер слайду 14

5. Просив тебе, повчав тебе давно / не смій губити часу дорогого (О. Підсуха). 6. Люблю людей землі моєї / бо й я землі моєї син (В. Сосюра). 7. Отакий і рости, сину, цікавий до всього / життя треба знати (А. Головко). 8. Знаю, знаю / від рідного краю в світі кращого краю нема (П. Дорошко). 9. Коли мені підхлібний тисне руку / тікаю геть від нього сам не свій (Д. Павличко)

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацюйте правила, подані на уроці; у творах Т. Шевченка в «Кобзарі» знайти приклади БСР з різними значенням (7 речень)

pptx
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
2455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку