Презентація "Соціальна небезпека інфекційних захворювань"

Про матеріал
Презентація на тему: "Соціальна небезпека інфекційних захворювань" може бути використання під час пояснення нового матеріалу вчителем або для повторення вивченого учнем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціальна небезпека інфекційних захворювань. Основи здоров’я, 5 кл.

Номер слайду 2

Туберкульоз. Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке спричиняють бактерії – туберкульозні палички, або палички Коха. Способи зараження: повітряно-крапельний, через продукти харчування. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) вважають, що хвороба входить до переліку 10-ти найбільш смертельних хвороб. В Україні на туберкульоз щороку захворює близько 30 тисяч, а помирає більше 4 тисяч осіб.

Номер слайду 3

Туберкульоз. Збудника туберкульозу було відкрито в 1882 р. Це зробив німецький дослідник Генріх Кох. Туберкульозні бактерії дуже стійкі. При температурі 100°С вони зберігають життєздатність до 5 хвилин, а в навколишньому середовищі до 12 місяців. Знищити бактерії можна лише за допомогою хлору, тривалого кип'ятіння або ультрафіолетових променів.

Номер слайду 4

Туберкульоз. Дія бактерій туберкульозу на організм людини: ураження легень (у 90% випадків); ураження шкіри; ураження нирок, кісток та інших органів. Форми хвороби:відкрита – відбувається зовнішнє виділення збудника зі слиною;закрита - людина є тільки носієм збудника.

Номер слайду 5

Туберкульоз. Ознаки туберкульозу: Кашель понад 2 тижніУтруднене дихання. Біль у грудях. Підвищена температура тіла понад 7 днів. Поганий апетит, постійна слабкість Втрата ваги Кровохаркання Підвищена пітливість

Номер слайду 6

Туберкульоз. Діагностика туберкульозу: Реакція Манту – це підшкірна проба, за допомогою якої визначають, чи є в організмі дитини туберкульозна інфекція (до 15 років). Флюрографія – метод рентгенологічного дослідження (з 15 років). Дослідження слини. Томографія – пошарові знімки органів.

Номер слайду 7

Туберкульоз. Зони ризику: Люди, які перебувають у постійному контакті з хворими ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІДЛюди, які страждають від тютюнової, алкогольної та наркотичної залежності Літні люди Діти Люди з ослабленим імунітетом

Номер слайду 8

Туберкульоз. Попередження туберкульозу:щеплення БЦЖ;зміцнення імунітету (здоровий спосіб життя);профілактичні обстеження;особиста безпека в побуті (уникати контакту з імовірними носіями інфекції, дотримуватися гігієни, мити овочі і фрукти, їсти термічно оброблені продукти);лікування застудних захворювань під контролем лікаря.

Номер слайду 9

Туберкульоз. Третина населення світу інфікована мікобактеріями туберкульозу. Кожна десята людина протягом життя захворіє на активну форму туберкульозу. Кожні 10 секунд від туберкульозу помирає одна людина. Кожні 4 секунди одна людина стає хворою на туберкульоз. Щорічно туберкульозом заражається 1% населення земної кулі.

Номер слайду 10

Віл/снід. ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) – це вірус, який руйнує імунну систему і робить людину сприйнятну до різних інфекційних захворювань. ВІЛ-інфекція - це захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини. Воно включає в себе період тривалого вірусоносійства (10 і більше років). СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – це термін, яким позначають кінцеву стадію ВІЛ-інфекції.

Номер слайду 11

Віл/снід. ВІЛ передається через кров

Номер слайду 12

Віл/снід. ВІЛ не передається

Номер слайду 13

Віл/снід

Номер слайду 14

Віл/снід

Номер слайду 15

Успіхів у навчанні!

pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
3941
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку