Презентація "Соціальна небезпека інфекційних захворювань. Поняття про туберкульоз"

Про матеріал
Мета презентації ознайомити учнів з базовою інформацією про туберкульоз; пояснити шляхи зараження туберкульозом і умови, що сприяють розвитку цього захворювання , познайомити з методами діагностики та захисту від даної хвороби; розвивати вміння застосовувати отримані знання в повсякденному житті; продовжувати формувати вміння піклуватися про своє здоров’я та використовувати первинні засоби для захисту від інфекцій; виховувати бережливе ставлення до здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Соціальна небезпека інфекційних захворювань. Поняття про туберкульоз

Номер слайду 2

Хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати

Номер слайду 3

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що викликається специфічними збудниками (мікобактеріями) і характеризується переважним ураженням легень, але можливе ураження і усіх інших органів людини.

Номер слайду 4

На туберкульоз хворіють з появи людства. Туберкульозні ураження хребта виявлені піл час дослідження останків людини періоду неоліту (5 тисяч років до н.е.). Їх також знаходили у єгипетських муміях (2700 р. до н. е.)

Номер слайду 5

Раніше туберкульоз називали сухотами (від слова «зсихатися»). Хворий наче «зсихається» – через погіршення апетиту швидко худне. Сухий кашель виснажує, з'являється слабкість, біль у грудній клітці. Надвечір підвищується температура тіла, мокротиння легенів містить кров. Недуга поволі відбирає сили. Часто людина навіть не знає, що хвора, тому і не звертається до лікаря, але при цьому вже заражає інших.

Номер слайду 6

Роберт Кох 1882 році виявив збудник туберкульозу - туберкульозну бацилу, яку було названо паличкою Коха (сьогодні мікобактерія туберкульозу»

Номер слайду 7

Вільгельм Конрад Рентген у 1896 році відкрив промені, які потім назвуть його іменем. І в тому ж році отримав першу рентгенограму, що дозволило лікарям в подальшому використовувати цей винахід для діагностики туберкульозу.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Шляхи зараження туберкульозом. Повітряно-крапельний ( при чханні та кашлі при поглинанні пилу, в приміщені де знаходиться хворий. Тварини також можуть хворіти на туберкульоз. Харчовий (через вживання у їжу заражених продуктів)Контактний ( через предмети побуту)

Номер слайду 11

Для своєчасної діагностики туберкульозу всім дітям віком до 14 років щороку безкоштовно проводять пробу Манту

Номер слайду 12

Щеплення – один з найкращих шляхів усунення ризику захворювання на туберкульоз

Номер слайду 13

Відомі люди, що страждали від туберкульозу

Номер слайду 14

Щоб не захворіти на туберкульоз, слід: Вести здоровий спосіб життя: регулярно відпочивати, виконувати фізичні вправи, не курити, не вживати алкоголь, наркотики та токсичні речовини;Уникати контактів із хворими на туберкульоз, бездомними тваринами;Користуватися тільки особистими предметами гігієни;Намагатися, щоб їжа була поживною, багатою на вітаміни, білки, жири, вуглеводи та мінеральні речовини;Не вживати продукти куплені на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу;Регулярно робити вологе прибирання та провітрювати житло;Робити щеплення.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Підсумок уроку. Вправа: «Міф чи факт»Туберкульоз вражає лише легені. Вперше бактерію туберкульозу відкрив Іван Павлов Хвороба може прийти до будь – кого. Вперше бактерію туберкульозу виявив Роберт Кох. Слово «туберкульоз» в перекладі означає «гулька», «горбик» Всесвітній день боротьби з туберкульозом 24 березня Флюрографію слід проходити щомісяця Хворий на туберкульоз з відкритою формою не потребує лікування Туберкульоз також називають рахітом Символ чистого дихання легень є квітка ромашка

Номер слайду 18

Домашнє завдання:параграф 21 (с.115-117)

pptx
Додано
11 лютого 2020
Переглядів
11345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку