Унікальність людини. Повага до себе та інших.

Про матеріал
Презентація до уроку 5 клас : "Унікальність людини. Повага до себе та інших."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальність людини. Повага до себе та інших. Презентація до урокуз основ здоров'я 5 клас. Підготувала вчитель: Яцук. Тетяни Іванівни

Номер слайду 2

Повага до себе та інших. Мета уроку: розкрити зміст понять «повага», «толерантність», «самоповага»; довести учням ідею неповторності й унікальності кожної особистості; виховувати любов до себе та оточуючих; формувати терпиме ставлення до інших людей; налагоджувати доброзичливі стосунки в колективі; виховувати повагу один до одного, відповідальність за свої слова і вчинки.

Номер слайду 3

Епіграф«Стався до людей так, як хочеш щоб ставилися до тебе». Народна мудрість Це золоте правило моралі будь-якого народу. Японське прислів’я стверджує: «Вщипни себе — пізнаєш як буває боляче іншим».

Номер слайду 4

Правила роботи в колективіПриходити вчасно. Мобільна тиша. Будь активним. Слухати і чути (один говорить, всі слухають)Кожний говорить по черзіГоворити тільки по теміПравило піднятої руки. Кожна думка має право на існування (не насміхатися)

Номер слайду 5

Вправа «5 аспектів людської особистості»Фізичний аспект – це наше тіло: шкіра і все, що під нею, а також наші фізичні характеристики і дії (сила, витривалість, гнучкість). Емоційний аспект – наші почуття. Які ви знаєте почуття? (гнів, любов, ревнощі, сум). Емоційно здорова людина здатна віддавати і отримувати любов, радіє життю, вміє перемагати і контролювати свої негативні емоції. Соціальний – це наша взаємодія з іншими людьми. Здатність співчувати, поважати, відстоювати свою точку зору. Розумовий – наше мислення, здатність розуміти, розмірковувати і вирішувати проблеми, творчість і кмітливість. Духовний – уявлення про віру, наші переконання та моральні цінності, сенс життя. Діти, а який у вас зараз сенс життя?Висновок вчителя: отож, здорова людина – це особистість, яка здатна приймати правильні рішення стосовно кожного з 5 аспектів свого життя. Подивіться на дошку, ви бачите квітку, яка має 5 пелюсток, кожна з яких символізує один з аспектів нашої особистості. Давайте розгадаємо ці аспекти разом. Для цього нам треба відривати по одній пелюстці, під якими знаходяться відповіді.

Номер слайду 6

Спільне-відмінне. Розмір. Колір

Номер слайду 7

Спільне-відмінне. Спільне. Мають 5 пальців. Відмінне. Більші і меншіРізного кольору. Праві і лівіПідсумуємо: «Усі наші долоньки схожі між собою. Але у світі не знайдеться двох однакових долоньок. Тому кожна – неповторна і по-своєму прекрасна»

Номер слайду 8

Спільне – відмінне Спільне – це люди. Відмінне – різні за статтю, зовнішнім виглядом, віком, кольором волосся …

Номер слайду 9

Усі люди схожі між собою. Але у світі не знайдеться двох однакових людей. Тому кожна людина – неповторна і по-своєму прекрасна»

Номер слайду 10

Що робить нас унікальними? Давайте подумаємо разом, що робить нас унікальними і відповімо на кілька питань: • Чим визначається наша цінність: поведінкою чи вчинками?• Успіхами в навчанні?• Чи можна одних людей вважати більш цінними тільки тому, що вони досягають більших успіхів або допускають менше помилок?Звісно ні. Ми знаємо, що ніхто не є досконалим, кожен з нас може помилятися. Це природно для сутності людини. На жаль, це не тільки природно, але й буває дуже боляче. Усі ми можемо згадати випадок, коли:• вдавалися до брехні • недобре поводилися з оточуючими• не шанували своїх батьків• робили вчинки, за які було соромно Але кожен з нас значущий завдяки своїй сутності та якостям. І кожного з нас глибоко люблять незалежно від того, усвідомлюємо ми це чи ні. Нас люблять і поважають члени нашої родини, друзі. А що таке повага? Самоповага? Толерантність?

Номер слайду 11

Фізкультхвилинка

Номер слайду 12

Самоповага. Самоповага – це позитивне, ціннісне, шанобливе, приязне ставлення до себе

Номер слайду 13

Повага – почуття, ставлення до когось, яке грунтується на визнанні його гідності, чеснот, заслуг тощо

Номер слайду 14

Способи вираження поваги до інших. Усмішка, лагідний погляд, щире привітання, добре слово, уважне ставлення, зацікавлення, доброзичливість

Номер слайду 15

Народна мудрість«Не роби іншому того, чого не хочеш, щоб зробили тобі»Японське прислів’я стверджує: «Вщипни себе — пізнаєш як буває боляче іншим». Отже, «Стався до людей так, як хочеш щоб ставилися до тебе».

Номер слайду 16

Я приймаю в інших людях. Я не приймаю в інших людях

Номер слайду 17

Я приймаю в інших людяхінший колір шкіри звичаї традиції фізичні вади манера одягатись мова світогляд характер. Я не приймаю в інших людяхзло грубість брутальність егоїзм зневага до іншихжорстокість шкідливі звички

Номер слайду 18

Спробуємо скласти визначення слова толерантність за допомогою хмаринки слів

Номер слайду 19

Отже. Толерантність (від лат. прикметника терплячий) – поблажливе, терпляче ставлення до чиїхось думок, поглядів, відчуттів тощо. Нетерпеливість – небажання, невміння терпимо ставитись до когось або чогось.

Номер слайду 20

Мозковий штурм. Висновки:кожна людина є особливою, має свої неповторні якості;наше ставлення до самих себе називають самооцінкою. Завжди стався до себе як до обдарованої, доброї і порядної людини;ідеальних людей не буває, однак вади, які можна змінити, спонукають людей самовдосконалюватися;для самовдосконалення треба визначити, що б ви хотіли змінити у собі, і започаткувати проект самовдосконалення;толерантність – це здатність поважати погляди й уподобання інших людей незалежно від того, чи збігаються вони з твоїми;щоб жити у мирі, варто шукати те, що зближує людей, а не роз‘єднує їх;для досягнення спільної мети люди повинні діяти разом, як одна команда.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Переглянути мультфільм «Думками навиворіт» (https://uafilm.tv/29-dumkami-navivort.html)Опрацювати параграф 8 у підручнику. Скласти правила дружби.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисаківська Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 лютого 2020
Переглядів
7565
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку