Презентація "Соціальні чинники здоров'я"

Про матеріал
Дана презентація може бути використана при проведенні уроку основ здоров'я у 7 класі зі здобувачами освіти з порушеннями слуху. В презентації представлені різні форми та методи роботи для розвитку критичного мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціальні чинники здоров’я Соціальна безпека населеного пункту. Держава на захисті прав дитини. Клініки, дружні для молоді. Вплив засобів масової інформації на здоров’я. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Соціум – це суспільство, в якому ми живемо. Соціальне середовище - оточуючий людину соціальний світ (соціум), який включає в себе суспільні (матеріальні та духовні) умови становлення, існування, розвитку та діяльності людей, які тісно пов'язані з суспільними відношеннями, у які ці люди включені. Середовище — це сукупність умов існування людини та суспільства.3

Номер слайду 4

Людина — істота суспільна. Соціальне середовище (мал. 52) суттєво впливає на рівень її здоров’я і благополуччя.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

У здоровому суспільстві існують можливості для розвитку і самореалізації особистості, людям гарантовано нормальні житлові умови, доступ до високоякісної освіти і медичного обслуговування. У нездоровому соціальному середовищі — навпаки. Небезпечна криміногенна ситуація, легкодоступність наркотиків, необмежена комерційна реклама, пропаганда хибних цінностей і насилля у ЗМІ — ось деякі ознаки такого соціального середовища.

Номер слайду 7

Робота в групах. Назвіть елементи соціального середовища вашого населеного пункту, які:

Номер слайду 8

2. Проаналізуйте, чи виконується у вашому населеному пункті закон про обмеження реклами тютюнових та алкогольних виробів. Чи є поблизу вашої школи кіоски, де продають сигарети та алкоголь?3. Проголосуйте, чи вважаєте ви свій населений пункт (мікрорайон) здоровим і безпечним соціальним середовищем.

Номер слайду 9

Соціальне середовище і права дитини. Досягти високого рівня благополуччя можна лише тоді, коли суспільство створює можливості для реалізації фундаментальних прав людини і особливо прав дитини.

Номер слайду 10

Оцініть можливості для реалізації ваших прав на:турботу і захист;високоякісну освіту;всебічний розвиток своїх здібностей;медичну допомогу;вільне висловлення думок;інформацію;захист від жорстокості, дискримінації і насилля. Для цього намалюйте в класі умовну лінію і для оцінки кожного права оберіть своє місце на ній. З одного боку стануть ті, хто думає, що вони мають широкі можливості для реалізації свого права (наприклад, на медичну допомогу), а з другого — ті, хто не бачить таких можливостей. Решта займуть місця посередині ближче до того чи того краю. Бажаючі можуть пояснити свою позицію.

Номер слайду 11

Держава на захисті прав дітей і молоді{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Всеукраїнська дитяча лінія «Телефон довіри»0-800-500-21-80 Національна «гаряча лінія» з питань насильства та захисту прав дітей0-800-500-33-50

Номер слайду 12

Завдання: Дізнайся адреси і телефони психологічних та соціальних служб, кабінетів довіри, які існують у місті чи селі або в найближчому районному (обласному) центрі.

Номер слайду 13

Клініки, дружні для молодіТут працює кваліфікований персонал: психолог, гінеколог, дерматолог. Повага і доброзичливе ставлення до підлітків — головний принцип роботи клініки. Ти можеш зателефонувати до клініки, і тобі повідомлять, коли краще приїхати. Усі послуги клініки безкоштовні.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ЗМІ і здоров’я. Телебачення, фільми, радіо, Інтернет, журнали, газети відіграють важливу роль у нашому житті. Вони є джерелом інформації, впливають на наші цінності, ставлення, рішення і поведінку. Цей вплив може бути як позитивним, так і негативним. Наприклад, ЗМІ є одним із важливих джерел інформації. Хороші художні та мультиплікаційні фільми, соціальна реклама пропагують справжні цінності і позитивні зразки для наслідування.1. Назвіть фільми (художні та анімаційні), що пропагують позитивні цінності («Форест Гамп», «Вінні-Пух», «Шрек»...).2. Чи знаєте ви, що таке соціальна реклама? Наведіть приклади соціальної реклами, яку ви бачили по телебаченню чи на вулицях вашого населеного пункту.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Висновки: Соціальне середовище людини є джерелом багатьох благ для її життя і здоров’я. Водночас воно може бути і джерелом небезпек. Держава стоїть на сторожі життя і здоров’я дітей та молоді. У разі небезпеки чи порушення твоїх прав ти можеш звернутися до рятувальників, правоохоронних органів або за телефонами довіри. Численні наукові дослідження довели, що романтизація насилля у ЗМІ підвищує рівень агресії у підлітковому середовищі. Для протидії цьому негативному впливу треба розвивати навички критичного мислення та обирати для перегляду фільми і телепередачі, що пропагують справжні цінності.

Номер слайду 18

Разом із батьками проаналізуй телевізійну програму. Склади рейтинг телепередач, які подобаються найбільше і найменше. Поясни свій вибір. До наступного уроку постарайся переглянути фільм «Велетень», знятий режисером Пітером Челсоном на студії Мірамакс Фільм у 1998 році (США). Домашнє завдання

Номер слайду 19

Джерела: Підручник: Основи здоров’я 7 клас, автор І. Д. Бех…Матеріали інтернет мереж

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
2073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку