Презентація “Соціологія культури”

Про матеріал
Культура — сукупність способів і методів матеріальної та духовної людської діяльності, об'єктивно втілених у матеріальних і духовних носіях, які передаються наступним поколінням. Соціологія культури – спеціальна соціологічна теорія, яка вивчає закономірності функціонування культури в суспільстві. Сам термін культура (“cultura”) з’явився у Стародавньому Римі і означав для римлян не що інше як обробку землі, вирощування. Увійшовши в буденну людську мову, в ході частого вживання, це слово втратило свій первісний зміст і стало означати найрізноманітніші аспекти людської поведінки, а також види діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України Інститут розвитку дитини кафедра філософії та суспільствознавства презентація на тему: “Соціологія культури”

Номер слайду 2

План Вступ Що таке соціологія культури?  Проблеми, котрі вивчає соціологія культури. Основні категорії соціології культури. Функції культури. Основні елементи культури. Види культури. Культурна динаміка. Висновки

Номер слайду 3

ВСТУП  Культура — сукупність способів і методів матеріальної та духовної людської діяльності, об'єктивно втілених у матеріальних і духовних носіях, які передаються наступним поколінням.  Соціологія культури – спеціальна соціологічна теорія, яка вивчає закономірності функціонування культури в суспільстві. Сам термін культура (“cultura”) з’явився у Стародавньому Римі і означав для римлян не що інше як обробку землі, вирощування. Увійшовши в буденну людську мову, в ході частого вживання, це слово втратило свій первісний зміст і стало означати найрізноманітніші аспекти людської поведінки, а також види діяльності.

Номер слайду 4

Що таке соціологія культури? Соціологія культури — галузь соціології, яка вивчає культуру як соціальний феномен, П місце і роль у взаємодії з іншими системами суспільства, а також взаємодію особистості, спільноти і суспільства. 

Номер слайду 5

Проблеми, котрі вивчає соціологія культури. • визначення категорійного апарату цієї галузевої соціології; • виділення структурних елементів культури; • функції культури; • різновиди культури; • культура й особистість; • культурна взаємодія та взаємовплив культур; • глобалізація та універсалізація культури в сучасних умовах; • етноцентризм і культурний релятивізм.

Номер слайду 6

Основні категорії соціології культури. До основних категорій соціології культури відносять «норми», «цінності», «ціннісні орієнтації», «зразки поведінки», «зразки діяльності», «менталітет», «інтереси», «соціально-культурне середовище», «інститути культури» тощо. 

Номер слайду 7

Функції культури - пізнавальна (дослідження в галузі культури дають можливість адекватно судити про суспільство в цілому, його спільноти, групи, особистість зокрема);

Номер слайду 8

- функція соціальної пам'яті або передавання соціальної спадщини;

Номер слайду 9

- освітньо-виховна (саме культура робить людину людиною в процесі соціалізації, за допомогою навчання і виховання);

Номер слайду 10

- регулятивна (цінності, ідеали, норми і зразки поведінки певної культури в ході соціалізації стають частиною самосвідомості особистості, формують і регулюють її поведінку);

Номер слайду 11

- комунікативна (культура виступає засобом спілкування людей);

Номер слайду 12

- інтегративна і дезінтегративна (з одного боку, культура здатна згуртувати людей, а з іншого—вона має властивість поділяти людей, протиставляти їх один одному, іншим спільнотам, оскільки вони належать до різних субкультур)

Номер слайду 13

Основні елементи культури: цінності — уявлення про те, до яких цілей повинна абоможе прагнути людина. норми —це правила і стандарти поведінки, яких має дотримувати-ся людина звичаї —схеми (патерни) поведінки, обов'язково на рівні культури загалом. етикет —правила поведінки по відношенню до інших людей традиції —сукупність елементів культурної спадщини, які пере- даються із покоління в покоління. мова —знаків і символів, що використовується чле-нами суспільства для здійснення комунікацій. обряди —колективні людські дії, що втілюють у собі певні уявлення і цінності конкретного суспільства. ритуали —набори жестів і слів, які виконуються особами, підготовленими та вибраними для цього. церемонії —це послідовні дії, що мають символічне значення і присвячені святкуванню будь-яких знаменних подій або дат. уподобання —це звичаї, що мають матеріальне значення. табу —це абсолютна заборона, що накладається на будь-яку дію, слово, предмет тощо. закони —це різновид уподобань. Вони є нормою поведінки, які оформляються парламентським або урядовим документом.

Номер слайду 14

Види культури Домінуюча культура — це культура, яку поді- ляють більшість членів того чи іншого суспільства і яка є антонімом кон- тркультури. Субкультура — це культура, яка сформована у тій чи іншій соціальній групі, у тому чи іншому співтоваристві. Уживання цього тер- міна припускає наявність культури, що охоплює достатньо широке коло людей. Контркультура — це сукупність культурних норм, цінностей, способів комунікації і т. ін., що вироблена членами певної соціальної групи (класу) на проти- вагу загальноприйнятим нормам і цінностям.

Номер слайду 15

Категорії культурної динаміки Інновація — це створення чи визнання нових елементів культури, особливо у тих випадках, коли вони спираються на щось уже відоме і прийняте цією культурою. Дифузія — це проникнення рис однієї культури в іншу або взаємний "обмін" культурними рисами. Культурний лаг — це поняття, введене у науковий обіг У. Огборном для позначення нерівномірного розвитку культури, коли одні сфери (час- тини) культури розвиваються швидше, ніж інші. Культурна трансмісія — це процес трансляції (передавання) еле- ментів культури від одного покоління до іншого.

Номер слайду 16

Висновки Усі розглянуті вище питання, що стосуються соціології культури є підставою для тверджень, що культура — один із найвпливовіших соціальних інститутів суспільства, суттєво обумовлює характер соціальних відносин та спрямованість соціальних процесів.

Номер слайду 17

Дякую за увагу !

ppt
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
3515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку