Презентація "Соціологія політики"

Про матеріал
Політи́чна соціоло́гія  — галузева соціологічна теорія, предметом якої виступають взаємовідносини політичної сфери життя суспільства з іншими сферами суспільного життя, політичних інститутів з іншими соціальними інститутами. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки УкраїниІнститут розвитку дитиникафедра філософії та суспільствознавствапрезентація на тему:“Соціологія політики”Виконала студентка III курсу, 4 групи. Підгорна Ганна. Перевірив викладач: Фицик І. Д.

Номер слайду 2

План. Вступ1. Що таке політична соціологія?2. Виникнення соціологічної політики.3. Предмет та об’єкт соціології політики.4. Структура соціології політики.5. Функції соціології політики.6. Основні категорії та поняття соціології політики.7. Методи на які спирається соціологія у дослідженні політики. Висновок

Номер слайду 3

Що таке політична соціологія?політи́чна соціоло́гія  — галузева соціологічна теорія, предметом якої виступають взаємовідносини політичної сфери життя суспільства з іншими сферами суспільного життя, політичних інститутів з іншими соціальними інститутами. 

Номер слайду 4

Виникнення соціології політики. Соціологія політики виникла в 30-50-х роках XX ст. на базі соціологічного бачення проблем політики, що існувало ще у Платона та Арістотеля. Саме останньому належить внесок у створення основ соціологічного бачення держави. У подальшому аспекти соціологічного бачення політики та дер- жави розроблялись Н. Макіавеллі, Ж. Боденом, Т. Гоббсом, Ш. Монтеск'є, А. Токвіелем та ін. Великий внесок у становлення соціології політики зробили західні соціальні мислителі К. Сен-Сімон, Дж. Локк, А. Фергюсон та Г. Гегель. Завдяки їм відбулося теоретичне розмежування громадянського суспіль- ства та держави, на яке спирався і К. Маркс. Це розмежування створило передумови для виділення політики в окрему сферу суспільного життя та залучення соціології до її вивчення.

Номер слайду 5

Предмет соціології політики. Більшість соціологів погоджуються з тим, що предметом соціології політики є політична влада, форми та методи її функціонування й розподілу в державно організованому суспільстві в тісному зв'язку з вивченням реальної політичної свідомості, інтересів і поведінки індивідів, соціально-класових груп, етнічних спільнот та їх організацій. Предметом соціології політики виступають також політична свідомість і поведінка людей, що втілюються в діяльності державних і громадських інститутів та організацій, а також політичні механізми впливу на процеси функціонування влади. Об 'єктом соціології політики є політичне життя у суспільстві в усьому розмаїтті його проявів.

Номер слайду 6

Структура соціології політики. Залежно від цілей та дослідницьких завдань у соціології політикивиділяють три структурних рівні:1. Загальнотеоретичний, на якому здійснюється загальний аналіз по- літичного життя, вивчається роль політики у функціонуванні й розвитку суспільства, її вплив на розвиток соціальних відносин та різних форм суспільної свідомості. 2. Інституційний, на якому вивчаються особливості різних форм полі- тичних відносин, соціально-політичний аспект життєдіяльності всіх струк- турних ланок соціальної системи; при цьому основна увага звертається на соціально-політичний стан та діяльність класів, політичних партій, груп і спільнот, націй, народностей, міжнародних об'єднань та організацій. 3. Прикладний (емпіричний), на якому аналізуються закономірності й тенденції масової політичної свідомості та поведінки людей, що виявля- ються на особистісному і груповому "зрізах"; стан громадської думки, ціннісних орієнтацій, соціально-політичних очікувань та домагань різних соціальних спільнот, груп і прошарків.

Номер слайду 7

Функції соціології політикивизначення рівня політичної стабільності того чи іншого суспільства у той чи інший момент, виявлення умов, що спричиняють "функціональні розлади" політичної системи, їх соціальних, економічних, політичних причин; розроблення шляхів, методів та способів забезпечення політичної злагоди різних соціальних груп, рухів, сил (гармонізації їхніх політичних інтересів); прогнозування можливих політичних змін у тих чи інших регіонах, у ті чи інші періоди, виявлення зон політичної напруженості та запобі- гання можливим конфліктам; розроблення соціальних технологій запобігання кризовим ситуаці- ям у політичній сфері; пошук шляхів виходу із соціально-політичних конфліктів, що виникли.

Номер слайду 8

Основні категорії та поняття соціології політики: Політична сфера —це політичний простір, у якому відбуваються всі політичні процеси. Політичне життя — об'єднує елементи і процеси політичної діяльності. Демократія — відображає методи і способи участі народу, мас у реалізації політики, у соціальному управлінні суспільством. Політична культура — знання і вміння використовувати політику як засіб освоєння та перетворення навколишнього світу. Політична система — цілісна сукупність взаємопов'язаних сутнісних елементів політичної сфери, що функціонально взаємодіють. Зазначимо, що до політологічних понять "політика ", "держава ", "влада " соціологія привнесла такі поняття, як політичний статус, роль, пози- ція, цінність, очікування, орієнтація, інституалізація, соціалізація та ін. При цьому відбулося взаємозбагачення сутності категорій, розширення й уточнення їх змісту та меж використання.

Номер слайду 9

Загальнонаукові та емпіричні методи: Спостереження — метод наукового дослідження, що полягає в активному, систематичному, цілеспрямованому, планомірному, і навмисному сприйнятті об'єкта, в ході якого отримується знання про зовнішні сторони, властивості і відносини досліджуваного об'єкта 

Номер слайду 10

Опитування — це метод збору соціальної інформації про досліджуваний об'єкт під час безпосереднього (інтерв’ю) або опосередкованого (анкетування) спілкування соціолога з респондентом.

Номер слайду 11

Експеримент —  метод вивчення, який полягає у викликанні визначеного явища (чи його зміну) в штучно створених (лабораторних) умовах з метою дослідження і з'ясування процесу його розвитку, це науковий метод дослідження, який повторюється в описаних умовах необмежену кількість раз і дає ідентичні результати.

Номер слайду 12

Аналіз документів — один з основних та найдавніших методів наукового дослідження, це метод збирання первинних даних, під час якого документи використовуються як головне джерело інформації.

Номер слайду 13

Громадська атестація — це форма комплексної оцінки кадрів, за наслідками якої приймаються рішення про подальше службове зростання, переміщення або звільнення працівника.

Номер слайду 14

Ділові ігри — метод пошуку рішень в умовній проблемній ситуації. Ділова гра застосовується як метод активного навчання її учасників з метою вироблення у них навичок прийняття рішень в нестандартних ситуаціях, а також як засіб тестування здібностей.

Номер слайду 15

Метод експертних оцінок — (англ. Delphi technique) один з основних класів методів науково-технічного прогнозування, який ґрунтується на припущенні, що на основі думок експертів можна збудувати адекватну модель майбутнього розвитку об'єкта прогнозування.

Номер слайду 16

Висновок. Отже, роль соціології політики в суспільному житті визначається тим, що вона: • взаємодіє з наймасовішими суспільними явищами, зокрема з політикою, що є надзвичайно складною сферою людської діяльності;• досліджує в політиці особливу сферу життя суспільства — соціально-політичну, в якій найбільш гостро концентруються невідповідність інтересів і потреб індивідів, • поєднуючи різні рівні соціологічного знання, дає змогу створити цілісне уявлення про соціальні проблеми політичного життя всіх рівнів і верств суспільства, а науковий, точний характер соціологічних методів дослідження надає цьому уявленню науково обґрунтованого й адекватного характеру.

pptx
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
4696
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку