Презентація "СОЦІОЛОГІЯ СІМ'Ї І ШЛЮБУ"

Про матеріал
Матеріал - ілюстрація до лекції викладача, підлібраний, щоб розкрити основні пункти аналізу сім'ї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

CОЦІОЛОГІЯ СІМ’Ї ТА ШЛЮБУСім’я як соціальна група і соціальний інститут

Номер слайду 2

Сім’я - це структура, яка ґрунтується на кровній спорідненості, шлюбі, всиновленні, загальному бюджеті і побуті людей, об’єднаних взаємною відповідальністю.

Номер слайду 3

Основними особливостями сім’ї в порівнянні з іншими соціальними групами, інститутами є перевага у відносинах тенденцій на згуртування, більшу взаємовідповідальність, стійкість, спорідненість, інтимність інтересів і стосунків, особлива емоційність відносин і вікові залежності.

Номер слайду 4

Предметом конкретного соціологічного аналізу, досліджень у сфері сімейних відносин являються умови життя, структура сімей і їх життєві цикли

Номер слайду 5

Специфічні обставини, в яких формується, живе і функціонує сім’я. Місце проживання (регіон, вид поселення)

Номер слайду 6

Соціально-расова та етнічна належність сім’ї

Номер слайду 7

Матеріальне становище, рівень освіти і культури членів сім’ї

Номер слайду 8

Традиції, цінності, на які орієнтується у своїх життєвих планах і прагненнях члени сім’ї

Номер слайду 9

Стартова позиція, тобто та моральна й економічна база, на якій будується кожна сім’я і від якої багато в чому залежить її здатність до консолідації, згуртування, інтеграції

Номер слайду 10

Основи для створення, успішного функціонування сім’їБіологічні (фізіологічні, природні, вікові, сексуальні)

Номер слайду 11

Матеріально-економічні (забезпечення здорового побуту, дозвілля)

Номер слайду 12

Правові (система державного визнання заключення шлюбу)

Номер слайду 13

Соціальні (вільна згода на шлюб і рівні права та обов’язки у ньому)

Номер слайду 14

Морально-етичні (кохання)

Номер слайду 15

Структура сім’їПід структурою сім’ї розуміється сукупність відносин між її членами, включаючи крім родинних, систему духовних, моральних відносин, у тому числі відносини влади, авторитету та інше.

Номер слайду 16

Виділяють так звану авторитарну структуру і у зв’язку з цим авторитарні сім’ї, які характеризуються жорстким підкоренням дружини – чоловікові, а дітей – батькам.

Номер слайду 17

Демократичні сім’ї засновані на розподілі ролей згідно не з традиціями, а з особистісними якостями і здібностями подружжя, на рівній участі кожного з них у прийнятті рішень, добровільному розподілі обов’язків у вихованні дітей тощо.

Номер слайду 18

Типи сімей. Проста сім’я – це подружня пара, чоловік і жінка. Найчастіше – це молодіжна сім’я до народження першої дитини або сім’я – «порожнє гніздо», коли після від’їзду дорослих дітей батьки лишаються самі.

Номер слайду 19

Нуклеарна (сім’я з дітьми – однодітна, малодітна і багатодітна) – подружня пара і їхні неодружені діти, що проживають з батьками.

Номер слайду 20

Розширена, складна (з представниками різних поколінь, різних родичів), утворюється при одруженні дітей, включає три і більше поколінь або дві і більше нуклеарних сімей, які проживають разом і ведуть спільне господарство.

Номер слайду 21

Залежно від наявності в сім’ї батьків виділяють повну сім’ю (коли є обидва члени подружжя) і неповну, де один із батьків відсутній. У 82% випадків дітей в неповних сім’ях виховує мати.

Номер слайду 22

Дистантні сім’ї – що певний час з різних причин проживають окремо, зберігаючи емоційний зв’язок.

Номер слайду 23

Функції сім’їФункції сім’ї – це способи, методи прояву її активності, життєдіяльності всієї сім’ї і окремих її членів.

Номер слайду 24

Відтворення населення. Функція відтворення населення включає фізичне (народження дітей) і духовно-моральне відтворення людини в сім’ї

Номер слайду 25

Господарсько-побутова. Відображується господарсько-побутова діяльність усіх членів сім’ї

Номер слайду 26

Соціально-виховнафункція сім’ї визначає відповідальність батьків за духовно-моральне, культурне і естетичне виховання дітей

Номер слайду 27

Взаємне піклування членів сім’ї один за одного. Мають за мету підвищення відповідальності дітей за батьків, а батьків за дітей.

Номер слайду 28

Організація і використання вільного часу. Мета – допомогти членам сім’ї реалізувати свої здібності і таланти в забезпеченні активного відпочинку.

Номер слайду 29

Життєві цикли існування сім’ї При утворенні сім’ї в більшості країн, народів світу забороняється ендогамія, інцест, або єдинокровний шлюб. Слід особливо зважити в даний період на принципи добровільності і рівноправності у відносинах.

Номер слайду 30

Через деякий час сім’я вступає в період дітонародження. На даному життєвому циклі існування сім’ї слід сумісно вирішувати, через який період сім’я повинна стати нуклеарною, скільки і яких за статтю дітей буде в сім’ї, яка між ними повинна бути різниця у віці.

Номер слайду 31

“Порожнє гніздо” – це той життєвий етап сім’ї, коли остання дитина дорослішає, вступає в шлюб і покидає сім’ю (що є приводом до більш згуртованої подальшої життєдіяльності батьків, або для їх розлучення).

Номер слайду 32

Припинення існування сім’ї може бути пов’язане із смертю одного із членів простої сім’ї, або розлученням.

Номер слайду 33

Висновок: Кожна сім’я має власний рецепт щастя і своє бачення того, якими мають бути правильні сімейні стосунки. Як то кажуть, чужа сім’я – темний ліс. Однак не можна заперечити того, що сім’я не може існувати без взаємної поваги, взаєморозуміння і готовності знаходити компроміс.

Номер слайду 34

І пам’ятайте: Одружитися – це наполовину зменшити права і удвічі збільшити свої обов’язки. Артур Шопенгауер. З повагою: С. Маєвська

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. вербицкая ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 березня 2020
Переглядів
12038
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку