Презентація "Солі жирних кислот. Мило."

Про матеріал
Презентація "Солі жирних кислот. Мило." Процес виготовлення і застосування мила . Синтетичні мийні засоби.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

солі жирних кислот – мила

Номер слайду 2

У побуті ми практично щоденно зустрічаємося з продуктами хімічної промисловості та з хімічними процесами. Це прання білизни, миття посуду, доглядання за підлогою та меблями, застосування клею, а також готування їжі, умивання з милом, догляд за шкірою обличчя та інша особиста гігієна тощо.

Номер слайду 3

Широкого застосування набули солі жирних кислот – мила.

Номер слайду 4

Мило виробляли вже із середніх віків. Традиційний процес миловаріння полягає в нагріванні жирів із лугом  до утворення однорідної тягучої рідини. При добавлянні до неї насиченого розчину кухонної солі розчинність мила зменшується, воно виділяється з розчину і спливає на поверхню. Цей процес називається висолюванням. Мило збирають і заповнюють ним форми, де воно твердне.

Номер слайду 5

Інший спосіб виготовлення мила полягає в дії лугу або соди на жирні кислоти: 

Номер слайду 6

Мийна дія мила полягає у відокремленні частинок бруду, наприклад від поверхні тканини, й утворенні емульсії чи суспензії. Розглянемо, як це відбувається.   Потрапляючи у воду, мило розчиняється і зазнає неповного гідролізу:

Номер слайду 7

Аніон карбонової кислоти складається із двох частин – полярної (-СООН-) і неполярної (наприклад, С17 Н35-).   Неполярна (гідрофобна) частина аніона контактує із жировою складовою забруднення, а полярна (гідрофільна) залишається у воді, сполучаючись з її молекулами водневими зв’язками (як показано на малюнку нижче). Луг сприяє відокремленню частинок жирових забруднень від шкіри або тканини та їх подрібненню, а аніони кислоти – утворенню піни, в якій ці часточки утримуються.

Номер слайду 8

Мила належать до поверхнево-активних речовин(скорочено - ПАР). Це група органічних сполук, які містять полярні(гідрофільні) групи атомів різного складу і неполярні (гідрофобні) вуглеводневі ланцюги з більш ніж десятьма атомами Карбону.   Усі ПАР сприяють швидкому змочуванню водою забруднених поверхонь, відокремленню від них часточок бруду і переходу їх у розчин.

Номер слайду 9

 Використання мила має певні недоліки. Луг, який утворюється під час гідролізу, роз’їдає тканини, руйнує барвники. Мило втрачає свої властивості у твердій воді, бо йони Кальцію і Магнію, що містяться в ній, утворюють з аніонами жирних кислот малорозчинні солі:

Номер слайду 10

Синтетичні мийні засоби.   Нині мила все більше витісняються синтетичними мийними засобами (скорочено - СМЗ), або детергентами, які позбавлені вищезгаданих недоліків. Основу СМЗ становлять поверхнево-активні речовини; у них є також різні добавки вибілювачі (хімічні, оптичні), ароматизатори, пом’якшувачі води, антистатики, дезінфікуючі речовини тощо. СМЗ здебільшого містять кілька поверхнево-активних речовин, які за властивостями доповнюють одна одну. Вміст ПАР різних типів у цих засобах сягає в середньому 35% за масою. 

Номер слайду 11

Проблема. Чому мило не милиться у твердій воді?У твердій воді утворюються нерозчинні магнієві та кальцієві солі карбонових кислот, через це мило втрачає свою мийну дію, а солі осідають на поверхні виробу: 2 C17 H35 COONa + Mg. CO3 → (C17 H35 COO)2 Mg↓ + Na2 CO3 

Номер слайду 12

У наш час дуже часто мило варять в домашніх умовах . Воно є досить різним і за формою і забарвленням.

pptx
Додано
13 листопада 2019
Переглядів
1759
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку