Презентація "Сонце – зоря , центральне тіло сонячної системи ".

Про матеріал
Презентація допоможе розширити уявлення учнів про Сонце як найближчу до нас зірку, центр Сонячної системи та джерело світла й тепла.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СОНЦЕ – зоря , центральне тіло сонячної системи Підготувала вчитель початкових класів Старокосівської ЗОШ І-ІІІ ст Никорак Лідія Василівна

Номер слайду 2

ЗАГАДКА Високо ходить, землю водить, одне око має, всюди заглядає, дивиться в віконце... Що це?

Номер слайду 3

Поява Сонця: Близько 5 млрд. років тому, наша сонячна система була просто величезною хмарою пилу і газу, яка залишилася після руйнування попередніх зірок. Поступово під дією сили гравітації, дрібні частки почали збиратися в більш щільні хмари. У центрі майбутньої Сонячної системи сформувався великий згусток матерії і газів — це було майбутнє Сонце. Тоді воно перебувало в стані протозірки. Далі під все зростаючим тиском через гравітаційні сили, ця хмара спалахнула. Це була новонароджена зірка. У ній почали протікати термоядерні реакції з перетворення водню в гелій і як наслідок виділятися тепло і світло, а також потік заряджених частинок — сонячний вітер.

Номер слайду 4

Справжній стан: У такому стані зараз знаходиться наше Сонце, воно щосекунди спалює близько 700 млн. тонн палива. Його запасів приблизно вистачить на 5 млрд. років. Однак це не означає, що життя людства буде таким безхмарним, тому через 1 мільярд років, жити на Землі буде дуже важко. Вже через 1,1 млрд. років, світило збільшить свою яскравість на 10%, що спричинить сильне нагрівання Землі. Через 3,5 млрд. років, яскравість збільшиться на 40%. Почнуть випаровуватися океани і настане кінець усьому живому на Землі. По закінченню 5,4 млрд. років, в ядрі зірки закінчиться паливо — водень. Сонце почне збільшуватися в розмірах, за рахунок розрідження зовнішньої оболонки і нагрівання ядра. Через 7,7 млрд. років, наша зірка перетвориться на червоного гіганта, тому збільшитися в 200 разів через це буде поглинена планета Меркурій. В кінці, через 7,9 млрд. років, зовнішні шари зірки настільки розрядяться, що розпадуться на туманність, а в центрі колишнього Сонця буде маленький об’єкт — білий карлик. Так закінчить існування наша Сонячна система. Всі будівельні елементи, що залишилися після розпаду, не пропадуть, вони стануть основою для зародження нових зірок і планет

Номер слайду 5

Загальні відомостіСонце — єдина зоря  Сонячної системи та її головний компонент. Маса Сонця приблизно рівна 2 трильйонам квадрильйонів (двійка з 27 нулями) тонн, а маса Землі приблизно складає лише 6 секстильйонів (шестірка з 21 нулем) тонн. Отже, за масою Сонце більше від Землі в 333 тисячі разів. Маса Сонця складає 99,87% маси нашої Сонячної системи. Сонце — зірка I типу зоряного населення, воно утворилося на порівняно пізньому етапі розвитку Всесвіту й характеризується значним вмістом елементів, важчих від водню та гелію (в астрономії такі елементи називають «металами»

Номер слайду 6

Чому Сонце належить до зірок? Сонце — це найближча до Землі зоря, що знаходиться в центрі Сонячної системи. За масою та розмірами належить до середніх зірок. Як і всі інші зорі, воно є велетенською розжареною кулею, що складається з розжарених газів.

Номер слайду 7

Температура на поверхні Сонця. Температура видимої поверхні Сонця становить близько 6000 К (~ 5700 ° С). У сонячних плямах температура знижується на 1000-1500 ° і становить близько 4500 °. Всі названі цифри є приблизними, оскільки Сонце – це газова куля, і в неї немає чіткої поверхні. Температура випромінюючого речовини залежить від глибини, з якою приходить до нас випромінювання. 

Номер слайду 8

Чому Сонце жовте ?Кожна зірка має свій колір. Найгарячіші — біло- блакитні, найхолодніші — червоні. Видима яскравість зірки залежить також від того, наскільки вона віддалена від Землі: чим ближче до нас зірка, тим яскравішою вона нам здається. Діаметр малих зірок – декілька тисяч кілометрів, а у великих він досягає 3 млрд км!Прийнято вважати, що Сонце жовтого або помаранчевого кольору, але насправді, воно біле. Жовті тони Сонцю дає феномен під назвою "атмосферне розсіяння".

Номер слайду 9

Відстань до Сонця Ми бачимо Сонце на небі невеликою сліпучою кулькою через велетенську відстань до нього. Ця відстань становить 150 мільйонів кілометрів. Від Землі до Сонця: біг — 4 000 років; на автомобілі — 200 років; на літаку — 20 років; промені йдуть до Землі від Сонця майже 8 хвилин.

Номер слайду 10

Це цікаво Якщо уявити, що Сонце — кавун, то поряд із ним Земля виглядатиме як ягода смородини. Якщо уявити, що можна зробити гігантські ваги і на одну їх шальку покласти Сонце, то на іншу шальку потрібно покласти 330 тисяч таких планет, як Земля

Номер слайду 11

Вірування людей. Люди з давнини поклонялися Сонцю як божеству. Стародавні греки називали бога Сонця Геліосом, єгиптяни — Ра, а наші предки-слов’яни — Ярилом. На честь Сонця складено безліч гімнів, віршів, пісень, казок тощо

Номер слайду 12

Народна мудрість про Сонце. Блисне сонце і в наше віконце. Весняне сонце, як дівчини серце. Взимку сонце крізь плач сміється. Доки сонце зійде, роса очі виїсть. Досить одного сонця на небі.І на сонці є плями.І сонце не всі гори освічує, хоч високо ходить. Сонце гріє, сонце сяє — вся природа воскресає.

Номер слайду 13

Висновок. Сім’ю зірок очолює Сонце. Це величезна розжарена куля. Сонце постійно випромінює багато світла і тепла. Сонячним світлом і теплом освітлюються й обігріваються планети, які рухаються навколо Сонця. Сонце і всі тіла які навколо нього обертаються, утворилися з велетенської хмари газу і пилу. Під дією всесвітнього тя­жіння хмара рухалась, оберталась, поступово утворюючи гігантське космічне тіло. В її центрі було стільки енергії, що ядро цієї «хма­ри» спалахнуло. Так з’явилася наша зірка — Сонце.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ахметова Лілія Фирдинатівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 березня 2019
Переглядів
10797
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку