Презентація "Спарта і Афіни"

Про матеріал
Освіта і виховання у Давній Греції: СПАРТАНСЬКА система виховання; АФІНСЬКА система виховання; порівняльна характеристика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Система виховання дітей та молоді в Античному світі

Номер слайду 2

План Освіта і виховання у Давній Греції: СПАРТАНСЬКА система виховання; АФІНСЬКА система виховання; порівняльна характеристика.

Номер слайду 3

ЕкономіСтародавня Греціяд атується VI-IV ст. до н. е.

Номер слайду 4

 Стародавня Греція складалася з ряду невеликих держав-міст (полісів) Виховні системи: СПАРТАНСЬКА (Лаконія – головне місто Спарта); АФІНСЬКА (Аттіка – головне місто Афіни).

Номер слайду 5

Мета виховання Спарти- підготовка мужніх воїнів, стійких і загартованих майбутніх членів військової общини

Номер слайду 6

Особливості Спарти: виховання воїнів; діти належали усій Спарті і виховувалися для держави рівноправ’я чоловіка і жінки; геронтократія (влада належала старійшинам);

Номер слайду 7

Спартанці – нащадки войовничих дорійських племен Склад населення: Спартіати – земельна аристократія (10 тис. родин); Періеки – ремісники, землероби (30 тис.); Ілоти – раби (250 тис.), (раби вважались знаряддям праці, “що вміє говорити”; були позбавлені всіх прав ).

Номер слайду 8

Спартанське виховання НОВОНАРОДЖЕНИЙ Якщо міцний і здоровий, то опускали в холодний струмок і віддавали батькові Якщо кволий і нездоровий, то відносили в гори і кидали в прірву

Номер слайду 9

У спартанців було багато вільного часу, який вони використовували для самонавчання та для виховання дітей. За законами Лікурга було заборонено займатись фізичною працею.

Номер слайду 10

Плутарх відзначив переваги годувальниць із Лаконії Вони "… не цілували дітей, давали повну волю їх членам і всьому тілу взагалі, привчали їх не їсти багато, не бути розбірливими в їжі, не боятися темряви або не лякатися, коли залишалися на самоті, не вередувати, не плакати".

Номер слайду 11

Етапи виховання 7-18 р. – діти перебували в агелах – навчалися військово-гімнастичним вправам. (Керівник агели - педоном -спеціальна посадова особа від держави). 14 р. – рік випробування, публічні агони. 15-18 р. – криптії (криваві нічні облави на рабів). 18-20 р. – ефебія ( “ефебія” – молода людина) для проходження військової служби. 20-30 р. – військові походи, патруль кордонів. 30 р. – повноліття.

Номер слайду 12

Зміст виховання фізичне виховання – володіння зброєю, розвиток сили і витривалості; моральне і політичне виховання – відданість державі, патріотизм, слухняність, витривалість; естетичне виховання – через військові пісні; розвиток почуття краси тіла; розумове виховання - уміння мовчати і коротко та влучно відповідати – лаконічно. ЗНЕВАГА до багатства- навіть гроші залізні, усі матеріально рівні.

Номер слайду 13

Виховання дівчат у Спарті Дівчата повинні були: бігати, стрибати, боротися, кидати спис і диск. Для них необов’язковим було вміти готувати їжу, прясти, ткати. Дівчат навчали співу і танцям

Номер слайду 14

Головне завдання виховання – підготовка кращих воїнів світу СПАРТА – войовнича держава

Номер слайду 15

Афіни

Номер слайду 16

До 7 років діти обох статей виховувались в сім'ях. Афінська жінка була позбавлена багатьох прав, її називали “ойкуремою” (знаряддя для дітородіння). Після шлюбу в становищі дівчат практично нічого не змінювалось: вони переходили з однієї гінекеї в іншу. Хлопчики вступали до школи. Дівчатка проводили весь час у жіночій половині будинку – гінекеї. У гінекеях їх навчали читати, писати, грати на музичних інструментах, а головне – займатися рукоділлям.

Номер слайду 17

Особливості Афінської системи виховання Метою виховання виступала гармонійно розвинута особистість. Виховання мало індивідуалістичний характер. Афіняни прагнули до поєднання розумового, естетичного та фізичного розвитку. Ідеальна людина – той, хто прекрасний тілом i душею.

Номер слайду 18

1) Афіняни прагнули до поєднання розумового та фізичного розвитку. 2) Ідеальна людина – той, хто прекрасний тілом i душею. 3) Діти належали сім’ї 4) Новонароджених не піддавали відбору

Номер слайду 19

Гетери ( «подруга») освічені незаміжні жінки, які вели вільний, незалежний спосіб життя. Аспасія

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Дидаскал веде урок Арфа, на якій грали в Древній Греції

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Грецьке військове мистецтво було одним з найкращих у світі, завдяки фалангам, які наводили жах на ворогів. У ІІІ ст. до н. е. Александр Македонський, об’єднавши грецькі міста не тільки зупинить одвічного ворога Греції – Персію

Номер слайду 27

а й взагалі знищить його і завоює весь відомий тогочасний світ. Цим вчинком він врятує від загибелі Античний світ – колиску сучасної цивілізації.

Номер слайду 28

Спільним в обох системах було те, що вони рабовласницькі і призначалися для виховання заможного повноправного населення в дусі зневажливого ставлення до фізичної праці й до людей праці (неповноправного населення і рабів).

Номер слайду 29

Головне завдання виховання – виховання гармонійної особистості Афіни - світова демократія

Номер слайду 30

1 відео 2 відео

Номер слайду 31

Дякуємо за увагу! Любіть історію, адже вона надихає!

ppt
Додано
28 січня
Переглядів
691
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку