Презентація "Спільноти землеробів і скотарів на українських землях"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спільноти землеробів і скотарів на українських землях6 ВІ12-13

Номер слайду 2

Українці належать до тих народів, у житті яких сільське господарство (землеробство і скотарство) відігравало важливу роль протягом всієї історії. Розуміння значення вирощування хліба та розведення домашньої худоби відображене в усній народній творчості нашого народу.1. Складіть зі слів у хмаринках українські прислів’я.2. Поясніть, як у прислів’ях розкрито значення землеробства і скотарства в житті українського народу.3. Назвіть, які відомі вам особливості природних умов України сприятливі для ведення сільського господарства. Сьогодні ви дізнаєтеся про життя спільнот землеробів і скотарів на українських землях. В освітньому дартсі визначено цілі уроку. На території України перші осередки землеробства сформувалися за доби неоліту. Досліджені такі хліборобські археологічні культури: буго-дністровська, лінійно-стрічкової кераміки, дніпро-донецька. Хліборобсько-скотарські племена мешкали в північному Прикарпатті та західній Волині.

Номер слайду 3

1. КОЛИ І ЗВІДКИ ЗЕМЛЕРОБСТВО ПРИЙШЛО НА УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІДіємо: практичні завдання1. Розгляньте карту «Початок землеробства і скотарства на Землі» і визначте:а) коли на українських землях поширилися землеробство (рільництво) і скотарство;б) яким шляхом поширювалося землеробство на землях нинішньої України;в) де в Україні були осередки перших землеробів.2. За підсумками роботи з картою складіть коротку розповідь про поширення землеробства і скотарства на українських землях. ЗЕМЛЕРОБИ ТА СКОТАРІ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ

Номер слайду 4

2. ТРИПІЛЬСЬКА І СЕРЕДНЬОСТОГІВСЬКА АРХЕОЛОГІЧНІ КУЛЬТУРИПід впливом природних умов на українських теренах сформувалися два осередки відтворювального господарства. У лісостеповій зоні люди займалися землеробством, а скотарство відігравало допоміжну роль. А от жителі степових регіонів розвивали скотарство при допоміжній ролі землеробства. Про особливості світу землеробів і скотарів можна дізнатися, порівнюючи трипільську та середньостогівську археологічні культури.1. Прочитайте історичні довідки про трипільську і середньостогівську археологічні культури.2. Зіставте особливості життя носіїв трипільської і середньостогівської культур і визначте, що між ними спільного, а що — відмінного. План дослідження1. Час існування та територія розселення.2. Головне заняття носіїв культури.3. Матеріали для виготовлення предметів побуту і знарядь праці.4. Особливості кераміки.5. Спосіб життя.6. Релігійні уявлення.

Номер слайду 5

Трипільська культура (енеоліт, кінець VІ-ІІІтис.до н.е.)На території України, Молдови та Румунії жили племена трипільської археологічної культури( с. Трипілля на Київщині, де в 1896 р. археолог Вікентій Хвойка під час розкопок знайшов давнє поселення). Головним заняттям було землеробство. Знаряддя праці: рогові та дерев’яні рала, рогові й кам’яні мотики, серпи. Вирощували пшеницю, ячмінь, просо та бобові. Розводили рогату худобу, свиней, коней. Займалися мисливством, рибальством та збиральництвом. Використовували сани. Матеріалами для виготовлення знарядь праці були камінь, кістка й ріг, виготовляли мідні речі. Для будівництва жител, виготовлення посуду, та культових атрибутів використовували глину. Посуд прикрашали розписом. Поселення трипільської культури розташовувалися біля річок, були укріплені ровами. Забудова велася колами. Житла з’єднувалися стінами, утворюючи стіну захисту. Поселення забудовувалися наземними двоповерховими будинками та землянками. У найбільших протомістах налічувалося від 1600 до 2700 будівель (стоянки трипільців біля сіл Майданецьке й Тальянки на Черкащині). Глиняні вироби передають образи жінки, бика, птахів, ліпні моделі жител і транспортних засобів. Серед археологічних знахідок також є біноклевидні посудини. Ймовірно трипільці використовували під час релігійного обряду, щоб викликати дощ. Однак секрети цих знахідок ще чекають на дослідження.

Номер слайду 6

Середньостогівська культура (середина V до середини IV тис. до н. е.) Назва цієї спільноти походить від трьох скель (стогів) у м. Запоріжжя. Тут вчений Аркадій Добровольський відкрив пам’ятки поселення (Середній Стіг). Ця культура була поширена на південь Херсонської, Дніпропетровської, північ Запорізької, Кіровоградської, Полтавської, схід Черкаської та схід Київської областей, у Північному Приазов’ї. Основу господарства становило скотарство. Розводили рогату худобу, коней і свиней. Найбільшу частку домашньої худоби становили коні. М’ясо використовували і в їжу. Допоміжну роль у господарстві відігравало землеробство. Навесні сіяли, а потім вирушали випасати худобу. Восени поверталися зібрати врожай і підготуватися до зимівлі. Для виробництва предметів побуту і знарядь праці використовували кремінь, кістки тварин, глину. Серед речей — високогорлі гостродонні посудини, оздоблені у верхній частині гребінцевим, шнуровим та іншим орнаментом, бойові молоти з рогу оленя, тесла, мотики, дрібні крем’яні вироби, глиняні статуетки людини, кабана, риби. Середньостогівці використовували в побуті й трипільський посуд. Це свідчить про контакти між трипільцями й середньостогівцями. Скотарі будували житла, хоча й вели напівкочовий спосіб життя. Під час археологічного дослідження Деріївського поселення було виявлено два прямокутні житла з господарською спорудою. Люди, які населяли українські терени в добу енеоліту, використовували колесо. Худоба була найбільшою цінністю та центром релігійних уявлень скотарських племен. Образам богів середньостогівці зазвичай надавали рис найшанованіших тварин. Середньостогівці започаткували практику поховання померлих у курганах і встановлення на могилах кам’яних скульптур.

Номер слайду 7

Діємо: практичні завдання. На основі здобутих знань про життя трипільців і середньостогівців виконайте завдання з історичною картою та візуальними джерелами історичної інформації.1. Покажіть на карті «Землероби та скотарі на українських землях»:а) територію розселення землеробів і скотарів;б) місця виявлення поселень, які дали назви трипільській і середньостогівській археологічним культурам;2. Запропонуйте доповнення до легенди карти: доберіть до умовних позначень тлумачення. ЗЕМЛЕРОБИ ТА СКОТАРІ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ

Номер слайду 8

Діємо: практичні завдання. На основі відомої інформації про особливості трипільської та середньостогівської культур упорядкуйте історичне лото: запропонуйте поєднати історичні ілюстрації з відповідними текстовими картками. Факт чи фейк?Любителями історії висувається багато гіпотез щодо унікальної ролі трипільців. Мовляв, вони створили першу землеробську культуру на планеті, винайшли плуг і писемність і головне — були предками сучасних українців. Пропонуємо перевірити їх достовірність: оберіть одну з вище перелічених досягнень трипільців та спробуйте за допомогою додаткових історичних джерел інформації спростувати або довести правильність гіпотези.https://www.youtube.com/watch?v=o. DY92o. B-Kqk&t=3s

Номер слайду 9

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Спільноти землеробів і скотарів на українських землях».2. Історія на лінії часу. Позначте на лінії часу хронологічні межі існування трипільської та середньостогівської археологічних культур. Визначте: а) скільки тисячоліть розвивалася трипільська культура; б) скільки тисячоліть минуло до наших днів від часу появи середньостогівської культури.3. Перевірте себе за допомогою онлайн-вправи. II. Обговоріть. Складіть по два відкриті і по два закриті запитання до тем «Трипільська культура», «Середньостогівська культура». Запропонуйте дати на них відповіді. III. Мислю творчо1. Підготуйте творчий інформаційний проект (презентацію, лепбук тощо) про одну із згаданих у параграфі археологічних культур.2. Трипільська культура надихає не лише істориків, а й митців. Підготуйте творчий проект (презентацію, лепбук, виставку) «Трипільські мотиви в художній культурі».

pptx
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
5040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку