Презентація "Списування 3 клас (І семестр)"

Про матеріал
Списування є основною з формам перевірки орфографічної та пунктуаційної грамотності молодших школярів. У 3 класі (І семестр) текст для списування має обсяг 50-60 слів. За списування виставляють одну оцінку. При оцінюванні списування доцільно брати до уваги грамотність і культуру 12 оформлення письмової роботи. Оцінювання грамотності рекомендується здійснювати за такими вимогами: орфографічні і пунктуаційні помилки вважаються рівноцінними; помилка в одному й тому самому слові, яке повторюється в кілька разів, вважається однією помилкою; помилки на одне правило, але в різних словах вважаються різними помилками; негрубими вважаються такі помилки: повторення тієї самої букви в слові; недописування букви в кінці слова (не за правилом); двічі підряд написане те саме слово в реченні. Дві негрубі прирівнюються до однієї грубої помилки; охайні виправлення (неправильне написання на правильне) помилками не вважаються; орфографічні та пунктуаційні помилки на невивчені правила виправляються.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Списування 3 клас І семестр

Номер слайду 2

Узимку Повівав холодний вітерець. З краю неба насувалися білі хмари. Дорога була слизька. По обидва боки від дороги розстелилося поле, вкрите снігом. Твердий синявий сніг грав на сонці самоцвітами. Чорне вороння сідало громадами на сніг і знов здіймалося з місця. Вітер дужчав. Насунули снігові хмари і оповили небо. Сонце сховалося за хмари. Посипав сніжок. (За Михайлом Коцюбинським, 54 слова)

Номер слайду 3

Друзі пернатих Усю ніч за вікном завивав сердитий вітер. Сніг укрив білою м’якою ковдрою холодну землю. Небо стало низьким і сірим. На деревах і кущах стрибають голодні горобці й синички. Учні третього класу зробили годівниці. Розвісили їх на шкільному подвір’ї, у гайочку, у парку. У годівницях завжди є зерно, насіння, ягоди горобини і калини. Пташки прилітають і дзьобають їжу. (59 слів)

Номер слайду 4

Друзі птахів Настала весна. Тепле проміння сонця зігнало сніги. З гір потекли струмочки. Зеленіє молода травичка. Кожного дня прилітають птахи. У школярів свято. Діти зустрічають весняних гостей. До нього готувалися всі. Олесь та Юрасик прикріпили на березі шпаківню. Інші хлоп’ята прив’язали синичники. Дружні птахи почали носити в свої хатки травичку і пір’я. (52 слова)

Номер слайду 5

Рідна Батьківщина Рідний край! Дорогá серцю земля наших предків. Безмежні степи, зелені ліси, блакитні небеса. Хіба є на світі щось дорожче за Вітчизну? Ось вулиця в пишних каштанах і кленах. По ній ти щодня ходиш до школи. Зі стежки до школи, зі шкільної парти, з першого малюнка в абетці, з берізки біля хати починається твоя Батьківщина. (56 слів)

Номер слайду 6

З’явилися писанки дуже давно. Писати писанки було улюбленою справою дівчат. Кожне яйце вони купали в трав’яних фарбах. Ці трав’яні фарби називали галунами. Розмальовували яйця колосками і квітками, сонечком і пташками. Іноді яйце фарбували якоюсь одною фарбою. Такі вироби називалися крашанками. Від’їжджаючи в далеку дорогу, брали писанки з собою як амулети. (З журналу, 50 слів)

Номер слайду 7

Грип Щоб уберегтися від грипу, слід пам’ятати, що збудники хвороби передаються від хворої людини здоровій при кашлі, чханні, під час розмови. Головний біль, нездужання, підвищена температура — це перші ознаки грипу. При їх появі не виходьте з дому. Ви можете зашкодити власному здоров’ю і стати джерелом зараження багатьох людей. Слід викликати лікаря додому. Пам’ятайте, що грип небезпечний своїми ускладненнями. (58 слів)

Номер слайду 8

В..сняний вечір За верхові(т,тт)ям д..рев (с,з)ховалося сонце. Прохолодно й во(г,х)ко у лісі. Чути, як дихає, оживає з..мля. Пахне в..сняними бруньками і відталою теплою з..млею. Ось ворухнувся на з..млі торішній мокрий л..сточок. Під ним виткнулась (із)землі з..лена стрілка молодої трави. Багато звуків у в..чірньому лісі. Співають солов..ї. На в..рхівці в..сокого дуба голосно туркоче дикий голуб. (55 слів)

Номер слайду 9

Запорозька Січ Було це в м..нулому, бли(з, с)ько п..яти століть тому. Наш край був поневолений підступними заво..овниками. Ой, як ва(ш, ж)ко стало жити українс..ким людям! Почали вони втікати в пони(з, зз)я (д,Д)ніпра, за його кам..яні пороги, де слалися дикі ст..пи. (В)тікачі називали себе козаками, тобто віл..ними людьми. (На)островах, що лежали посеред бистрої (д,Д)ніпрової води, вони заснували Запорозьку Січ. (56 слів)

Номер слайду 10

М..лосердний Васил..ко У нас (під)дахом жили ластівки. Та трапилася в..лика біда! Під час вітру (в)пало гніздо. Біля кр..ниці л..жало п..ятеро жовторотих пташенят. Їхні бат..ки кружляли над своїми дітками, кликали на допомогу. М..лосердний (в,В)асилько поклав ластівок у старий капелюх і (при)кріпив (під)дахом. Ластівки дуже (с, з)раділи і почали годувати пташенят! (50 слів)

pptx
Додано
9 лютого 2019
Переглядів
4188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку