Презентація. "Співвідношення складнопідрядних речень та простих речень із дієприслівниковим та дієприкметниковим зворотами"

Про матеріал
Даний матеріал є пам"яткою для учнів 11 класів у підготовці до ЗНО. Також презентація буде цікава учням 9 класів, які опрацювали тему "Складнопідрядне речення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П А М ’ Я Т К А Синонімічними є: Дпк-звороти й підрядне означальне речення: Усіх зацікавила інформація, яку передали по радіо. – Усіх зацікавила інформація, передана по радіо. Обставини, виражені іменниково-прийменниковими сполуками, дієприслівниками та обставинні підрядні речення: після повернення з концерту… - повернувшись із концерту… - коли повернувся з концерту. Дпк-звороти замінюють додаткові підрядні речення і дозволяють уникнути надмірного повторення сполучного слова «який».

Номер слайду 2

У діловому, науковому стилях краще вживати прості речення з дпк-зворотом, у розмовному мовленні – складнопідрядні з підрядними означальними, оскільки в них більш виразно підкреслюється дія, а у дпк-зворотах – ознака. Дпс-звороти коротші й динамічніші, ніж аналогічні підрядні речення

Номер слайду 3

Дпс-зворотом не можна висловити значення часу, причини, умови. Тому, якщо треба зберегти смисловий відтінок одного з цих типів підрядних речень, його не слід замінювати дпс-зворотом. Не рекомендується розпочинати речення або абзац дпс-зворотом, бо це збільшує його обсяг і надає сухого, трафаретного, канцелярського звучання усьому тексту.

Номер слайду 4

Оскільки смислова близькість дпс-зворотів до підрядних речень менша, ніж у прикметникових зворотів, під час заміни – якщо є можливість вибору - про це слід подумати. Паралельне вживання синонімічних структур сприяє уникненню одноманітності мовлення, урізноманітнює його.

Номер слайду 5

Зневажена тобою рідна мова – немов діброва, яку знищив вогонь. Поет стає корінням лісу, який називають вогонь. В історії є постаті, про які люди забули. Вірте кожному слову, що ви від мене почули.

Номер слайду 6

Зневажена тобою рідна мова – немов діброва, знищена вогнем. Поет стає корінням лісу, названого вогнем. В історії є постаті, забуті людьми. Вірте кожному слову, почутому від мене.

Номер слайду 7

Зразок. Не знаючи броду, не лізь у воду. – Як не знаєш броду, не лізь у воду. Не/розбивш… краш…нки не спеч…ш яє…ні. Не/нахиливш…сь з криниці води не/нап… єшся. Не/навчивш… в пелюшках не/навч…ш у подушках. М…ясом хвал…т…ся юшки не/ївш…. Не/скуби не/повивш….

Номер слайду 8

Доповніть подані конструкції. Щоб досягнути успіху, … …, аби відшліфувати свій характер. Для того щоб стати корисним соєму народові, … Треба багато часу приділяти самоосвіті для того, щоб … Щоб налагодити хороші стосунки, …

Номер слайду 9

Закріплення. Дієприкметникові звороти замінюються … реченнями. Обставини, виражені іменниково-прийменниковими сполуками, дієприслівниками, та обставинні підрядні речення є … Найчастіше дієприслівникові звороти можна замінити підрядними обставинними часу, причини й … Складнопідрядні речення з обставинними мети можна замінити на прості речення з …

ppt
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
1513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку