Презентація "Співвідношення звуків і букв. Звукове значення букв я, ю, є, ї та щ (повторення)

Про матеріал
Урок української мови у 5 класі Слайд 1 Тема: Співвідношення звуків і букв. Звукове значення букв я, ю, є, ї та щ (повторення) Мета: повторити та закріпити знання про звукове значення букв я, ю, є, ї та щ, формувати практичні навички визначати звукове значення букв я, ю, є, ї та щ залежно від їхньої позиції у слові; розвивати навички звукопису, вміння аналізувати звуки, букви; сприяти формування інтересу до традицій та звичаїв українського народу. Міжпредметні зв'язки: література, усна народна творчість, українознавство. Тип уроку: урок поглиблення знань, формування вмінь і навичок. Перебіг уроку Слайд 2 Емоційна зарядка Опрацювання навчального матеріалу Слайди 3,4 Актуалізація опорних знань (букви і звуки: назвати голосні, приголосні; алфавіт: проговорити) Слайди 5, 6 Дидактична гра «Імена» Слайд 7 Що означають ці числа? Слайд 8 Вправа «Вітрила»: Записати слова фонетичною транскрипцією Слайд 9 Перевір себе: кожна помилка у слові означає «дірочку» у «вітрилах», під якими ми рухаємося під час уроку, їх треба «залатати» (засвоєнням навчального матеріалу), щоб повернутися додому. Слайд 10 Розподільний словниковий самодиктант Слайд 11 Перевір себе Слайд 12 Робота з підручником Слайд 13 Хвилинка-веселинка Слайд 14 Утворіть прислів’я, вставивши, де потрібно, голосні звуки. Слайд 15 Перевір себе: Хочеш багато знати – треба менше спати (поясніть, як ви розумієте зміст прислів’я) Слайд 16 Що зображено на цій ілюстрації? Коли відбуваються події? Що ви знаєте про традиції в цей день? Чи дотримуються у вашій сім’ ї народних звичаїв? Слайди 17, 18, 19, 20 Ілюстрації, що розповідають про Різдво, обрядову їжу, народні звичаї та традиції, пов’язані з цим святом. Слайд 21 Самодиктант Слайд 22 Вправа «Вітрила» Записати слова фонетичною транскрипцією Слайд 23 Перевір себе: кожна помилка у слові означає «дірочку» у «вітрилах», під якими рухалися під час уроку, їх треба «залатати», щоб повернутися додому. Слайд 24 Домашнє завдання Підсумки уроку. Рефлексія Картка самооцінки на уроці мови Прізвище, ім’я учня 1-2 1. Я виконав(ла) усі завдання вчителя 2. Я був(ла) на уроці уважним(ою) 3 Я зрозумів(ла) тему 4 Я був(ла) активним(ою) 5. Я працював(ла) самостійно 6. Я запам’ятав(ла) нову інформацію Всього Слайд 25 Бажаю успіхів у навчанні!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Співвідношення звуків і букв. Звукове значення букв я, ю, є, ї та щ(повторення)

Номер слайду 2

Всі мерщій сідайте, діти. Домовляймось не шуміти, На уроці не дрімати,Руки вчасно підіймати.І щоб не було мороки!Всі готові до уроку?Тож гаразд, часу не гаємоІ урок розпочинаємо.

Номер слайду 3

Ми, звичайно, не хитруєм: Нас і бачать, нас і чують- Це зовсім не дивина. Як же наші імена?

Номер слайду 4

Букви, як воїни, стали всі вряд, Наче солдати, ідуть на парад. Кожна на місці своєму стоїть,А називаються всі …

Номер слайду 5

Дидактична гра “Імена”Запишіть в алфавітному порядку імена учнів вашого класу. Розкажіть про походження свого (або будь-якого іншого) імені.Єлизавета, Каріна, Віктор, Артем, Олег, Ярослава, Микола, Юлія, Андрій, Максим, Олексій, Анастасія.

Номер слайду 6

Перевір себе. Анастасія, Андрій, Артем, Віктор, Єлизавета, Каріна, Максим, Микола, Олег, Олексій, Юлія, Ярослава.

Номер слайду 7

38 6 32 9 13 1 33

Номер слайду 8

“Вітрила”Запишіть слова фонетичною транскрипцією: деньяблуня щока їжак

Номер слайду 9

Перевір себе[ д`е н’][й`а б л у н’ а][ш ч о к`а ] [ й і ж`а к ]

Номер слайду 10

Розподільний словниковий самодиктант. У перший стовпчик запишіть слова, у яких літери я, ю, є позначають один звук, а у другий – два звуки. Пляма, юшка, синє, Ярослав, любов, збиралися, лялька, м’яч, єнот, мільярд.

Номер слайду 11

Перевір себепляма юшкасинє Ярославлюбов м’ячзбиралися єнот лялька мільярд

Номер слайду 12

Робота з підручником. Вправа 196 Попрацюйте в парах. Вправа 197 Хто першим зможе визначити, скільки разів ужито приголосний [д] у поданій групі слів?

Номер слайду 13

У вимові завжди чисті, Звуки ми ще й голосисті. Небагато нас, а все ж Без нас слова не складеш. Хвилинка-веселинка. Відгадай

Номер слайду 14

Утворіть прислів’я, вставивши, де потрібно, голосні звуки. Хчш бгт знт – трб мнш спт.

Номер слайду 15

Перевір себе. Хочеш багато знати - треба менше спати.

Номер слайду 16

Що зображено на цій ілюстрації?Коли відбуваються події?Що ви знаєте про традиції в цей день?Чи дотримуються у вашій сім’ ї народних звичаїв?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Самодиктант. Запишіть текст. Випишіть слова з літерами я, ю, є, ї, щ, запишіть їх звукописом, позначте кількість букв і звуків. Радуйся, земле! Коляда іде!Різдво – Коляда – прадавнє й вічно молоде свято, що дійшло до нас із глибини тисячоліть,як пам’ять про древню культуру нашого народу.

Номер слайду 22

“Вітрила”Запишіть слова фонетичною транскрипцією:ялицящукав’юнїхати

Номер слайду 23

Перевір себе[й а л и´ц’а][ш ч у´к а][в й у´н] [й і´х а т и]

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Підсумок уроку. Рефлексія(картка самооцінки)

Номер слайду 25

Бажаю успіхів у навчанні!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Жайворонок Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 жовтня 2019
Переглядів
8573
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку