Презентація "Спортивні звитяги минулого й сьогодення"

Про матеріал
Презентація до уроку історії в 5 класі (НУШ) - підручник І.Васильків. Матеріал створено на основі презентації видавництва "Астон".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:“Спортивні звитяги минулого й сьогодення”

Номер слайду 2

Зародження спортивного руху на західноукраїнських землях. Які відомі спортивні змагання відомілюдству вже понад дві тисячіроків?

Номер слайду 3

В Україні спорт набув популярності трохибільше як сто років тому. На західноукраїнських землях створено перші в Україні «спортклуби» і стадіони.

Номер слайду 4

Іван Боберський – «батько» українського спорту. Український педагог, організатор, фундатор, теоретик і практик української національної фізичної культури. Товариство «Сокіл» українське патріотичне тіловиховне та руханкове товариство.

Номер слайду 5

Засновником «пожежно-руханкового» товариства «Січ» був Кирило Трильовський. Неполітична виховна громадська організація, в якій діти і молоді люди виховуються християнами, лицарями, гідними громадянами України, відповідальними за свій власний розвиток.

Номер слайду 6

У Львові найпопулярнішим видом спорту був хокей. Голкіпер хокейної команди «Україна» Микола Скрипій винайшов першу у світі захисну маску для воротарів, а також змоделював ключку для воротаря (гак)

Номер слайду 7

Українським аналогомскаутського руху стала організація «Пласт». У Львові булопроведено спортивні змагання, які сьогодні могли б матистатус чемпіонату, – Перший краєвий здвиг 1911 року.

Номер слайду 8

Перша Київська олімпіада

Номер слайду 9

До змагань зфехтування та п’яти дисциплін легкої атлетики булидопущені жінки. У серпні 1913 року було проведено Першу київську олімпіаду. Змагалися понад 600 осіб. Десять видів спорту

Номер слайду 10

15.2. Перша Київська олімпіада. Огляньте світлини з Першої Київської олімпіади 1913 р. та укладіть короткий спортивний коментар цієї події.

Номер слайду 11

Спортивні здобутки сьогодення. На Олімпіаді в Хельсінкі 1952 рокуукраїнці здобули 20 медалей.

Номер слайду 12

Володарка найбільшого числа олімпійських нагород за всю історію Олімпійських ігор (18). Ця гімнастка з Херсонщини у трьох олімпіадах здобула Лариса Латиніна 954

Номер слайду 13

Олег Кучеренко (греко-римськаборотьба)Трич і поспіль лунав у 1992 році в Барселоні. Тоді золоті медалі у складі Об’єднаної команди країн колишнього СРСР вибороли Тетяна Гуцу (спортивна гімнастика), Олександра. Тимошенко (художня гімнастика).

Номер слайду 14

Золоті олімпійськімедалі для незалежної України здобували 42 особи: 23 жінки. 19 чоловіків

Номер слайду 15

Першою олімпійською чемпіонкою. України на Зимових іграх 1994 року стала фігуристка. Оксана Баюл, на Літніх іграх – борець В’ячеслав Олійник.

Номер слайду 16

Чотири рази ставала олімпійською чемпіонкою плавчиня Яна Клочкова

Номер слайду 17

У 2021 році українським олімпійським чемпіоном став борець Жан Беленюк, здобувшизолоту медаль на Олімпіаді-2020 у Токіо.

Номер слайду 18

Упродовж 27 років недосяжним був рекорд стрибуна з жерди-ною Сергія Бубки, а сам легкоатлет ставав рекордсменомсвіту аж 35 разів! На чемпіонаті світу в Гетеборзі Інеса. Кравець встановила світовий рекорд у потрійному стрибку (15,50 метрів), який утримувався аж до 2020 року.

Номер слайду 19

Дев’ятнадцятирічний Руслан Пономарьов у 2002 році став чемпіоном світу з шахів, одно-часно отримавши титул наймолодшого чемпіона в історії

Номер слайду 20

Культовими стали імена футболістів Олега Блохіна,Ігоря Бєланова та Андрія Шевченка, які є володарями. Золотого м’яча, боксерів братів Кличків.

Номер слайду 21

Олексій Новиков у 2020 році здобув титул найсильнішої людини планети, а в 2021-мупідтвердив цей статус на змаганнях із силової атлетики. Гімнастка Лілія. Подкопаєва вразила світ подвійним сальто вперед зповоротом на 180 градусів. Цей елемент виявивсянастільки складним, що більше 20 років жоден спортсменйого не може повторити.

Номер слайду 22

Міжнародні спортивні змагання для людей зінвалідністю називають Паралімпійськими іграми. Їх проводять після Олімпійських ігор і, ось уже майже 30 років,– на тих самих аренах.

Номер слайду 23

В Україні сформовано 4 національні Федерації спорту людей із порушеннями опорно-рухового апарату, порушеннями зору, слуху та інтелекту. Від 1996 року українські паралімпійці завоювали загалом 464 медалі (374 на Літніх і 90 на Зимових іграх). Наприклад, на зимовій Паралімпіаді 2010 року 19-річна Олександра Кононова здобула три золоті й одну срібну медаль. Наша збірна з літніх Паралімпійських ігор 2020 року в Токіо привезла 98 нагород.

Номер слайду 24

15.3. Спортивні здобутки сьогодення{812 C7 A0 A-9663-4156-93 A2-2334 A9 F63 AFE}СПОРТИВНІ ЗДОБУТКИ СЬОГОДЕННЯВид спортуІм’я спортсмена / спортсменки. Досягнення. За матеріалами презентації або параграфу 15 (пункт 15.3) у зошит заповніть таблицю за зразком

Номер слайду 25

Оцініть свою роботу на уроці: Заповніть картку, давши відповіді на запитання{812 C7 A0 A-9663-4156-93 A2-2334 A9 F63 AFE}Клас:Ім’я, прізвище: а. ТРИХВИЛИННА ПАУЗАЯ дізнався / дізналася більше про … Я змінив /змінила своє ставлення до ... Я здивувався /здивувалася тому, що …

pptx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
2095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку