. Презентація „Спосіб життя і здоров’я. Формування здорового способу життя”.

Про матеріал
Мета: дати учням поняття щодо здорового способу життя, довести пріоритети здоров’я серед інших цінностей людини та негативний вплив шкідливих звичок на самопочуття підлітка; формувати у підлітків прагнення займати активну життєву позицію, сприяти визначенню власних духовних цінностей та орієнтації на здоровий спосіб життя; виховувати бажання вести здоровий спосіб життя.
Перегляд файлу

Урок-тренінг.                 „Спосіб життя і здоров’я.

                   Формування здорового способу життя”.

 
Мета: дати учням поняття щодо здорового способу життя, довести пріоритети здоров’я серед інших цінностей людини та негативний вплив шкідливих звичок на самопочуття підлітка; формувати у підлітків прагнення займати активну життєву позицію, сприяти визначенню власних духовних цінностей та орієнтації на здоровий спосіб життя; виховувати бажання вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: плакати з правилами, папір, бейджики, ручки, маркери, дерево (очікування), дошка, скотч, моделі здоров’я, плакати: „Шкідливі звички”, „Шкала здоров’я”, роздатковий матеріал.

                                           Зміст  заняття:
I. Організаційна частина
1.Представлення тренера.
2.Оголошення теми та мети тренінгу.
Вступ. Тренер повідомляє тему заняття і ставить учасникам тренінгу питання, які спрямовані на актуалізацію знань.
Тренер: Тема сьогоднішнього заняття: „Здоров’я – цінність нашого життя” і поговоримо ми про здоров’я, про активну життєву позицію, спробуємо визначити власні духовні цінності та їх вплив на наше життя.
II. Основна частина
1. Вправа „Знайомство”.
Мета: знайомство з учасниками, презентація себе, налагодження контакту між учасниками, розширення відомостей про присутніх, позитивні емоції.
Добрий день. Ми зустрічаємося з вами кожен день, але в такому складі, в такій якості (в колі друзів) зустрілися вперше. Нам завжди не вистачає часу поговорити про важливі питання, тому сьогодні, в колі друзів ми хочемо поговорити про здоровий спосіб життя. Форму бесіди ми вибрали тренінг.

Тренінг – це форма групової роботи, яка забезпечує активну участь і творчу взаємодію учасників між собою і з учителем.

Перш ніж розпочати нашу розмову давайте ще раз нагадаємо один одному своє ім’я. Ви вже брали участь в тренінгах. Нагадаємо правила тренінгу.

Мета: підготувати учасників до роботи, створити комфортну атмосферу, гарний настрій, сприяти згуртованості групи.

Хід вправи

Кожному учаснику тренінгу пропонують намалювати сонечко, в центрі кола написати своє ім’я, а на промінчиках – свої риси характеру. На другому етапі вправи учасники обмінюються із сусідом своїм сонечком і презентують один одного.

2. Встановлення правил групи

Тренер заняття повідомляє про необхідність дотримання правил. Ведучий називає попередньо підготовлені провила, а учасники тренінгу після ознайомлення та обговорення висловлюють свої думки. Якщо хтось із учасників не згоден із правилами, він може запропонувати свої або змінити ті, що оголосив тренер.

Правила:

  1. Брати активну участь.
  2. Бути пунктуальним.
  3. Участь у занятті на добровільних засадах . Кожен із учасників за власним бажанням бере участь в іграх та виконанні вправи.
  4. Слухати уважно, не перебивати. Коли хтось висловлює думку, дивитися саме на цю людину і слухати, що вона говорить, не перебивати.
  5. Не критикувати.
  6. Казати тільки те, що думаєш. Не варто говорити неправду, краще відмовитися відповідати.

Під час обговорення правил, психолог має надати можливість висловитися всім бажаючим, вислухати всі пропозиції, зауваження й обговорити їх.


3. Очікування учасників.
Мета: визначити сподівання й очікування учасників щодо проблематики заняття.
Хід вправи: Учасникам роздаються невеликі стікери (кольорові папірці) вирізані у формі листочків. Тренер просить написати на них, чого саме підлітки чекають від заняття. Потім всі по черзі промовляють свої очікування та прикріплюють на плакаті із зображенням великого дерева.

4. Інформаційне повідомлення „Що таке здоров’я?”
Тренер: Здоров’я – спосіб життя людини. Це той стиль, що людина вибирає для себе, і саме він визначає, досягне людина благополуччя чи ні. Давно доведено що усе, що робить людина, відбивається на стані її здоров’я. Добре здоров’я – це постійний процес. До доброго здоров’я людина може йти, будучи зовсім здоровою чи навіть інвалідом. Добре здоров’я містить всі цілі життя людини, її інтереси і звички. Людина в житті може йти двома шляхами: один веде її до здоров’я, інший – від здоров’я. 
Отже, сьогодні ми спробуємо скласти свій шлях до здоров’я, а от в якому напрямку до нього йти – обирати вам!
Що таке здоров’я?
- Здоров’я–це нічого, але все без здоров’я ніщо.
- Здоров’я–це стан повного фізичного, соціального і психічного благополуччя, а не лише відсутність хвороби чи немічність.
- Здоров’я–це утримування від уживання спиртних напоїв і паління. (ВООЗ: статут, 1948 р.)
- Концепція здоров’я означає ступінь, в якому особистість чи група осіб здатна, з одного боку реалізувати свої потреби, а з іншого, змінювати середовище і справлятися з ним. Отже, здоров’я  можна розглядати як ресурс повсякденного життя, а не як ціль життя. Це позитивна концепція, у якій на перший погляд висуваються суспільні й особистісні ресурси, а також фізичні здібності.
- Фізичний чи психічний стан, коли відсутній дискомфорт чи біль, що дозволяє конкретній людині найефективніше і найдовше функціонувати в середовищі, в якому вона опинилася внаслідок випадку чи вибору, найбільш наближений до поняття „здоров’я”.(Дюбуа).
- Здоров’я – це стан, при якому люди здатні контролювати своє життя завдяки справедливому розподілу можливостей і ресурсів. Таким чином, здоров’я – це сукупна цінність. Я не можу бути здоровим за рахунок інших чи надмірного використання природних ресурсів.
- Здоров’я значить бути щасливим.
- Здорова людина – це така людина, яка життєрадісно й охоче виконує обов’язки, які покладає на неї життя та повністю реалізує свої фізичні й розумові здібності.
- Здоров’я – це відчуття радості від того , як ти виглядаєш.  (Бутс).
- Здоровий спосіб життя – це такий спосіб життя, який зберігає і поліпшує здоров’я.

5.Вправа «Циферблат життя»
Тренер. Пропоную помалювати. Візьмемо аркуші, що є у вас на столах, і намалюємо коло-циферблат.
(Діти малюють разом з учителем.)

Тренер. Але цифри на ньому позначатимуть не час, а роки нашого життя. Спочатку ми тільки народилися – цифра 0, стрілка ваших годинників показувала сюди. Потім ми росли, стрілка рухалась від цифри до цифри і зараз вона стоїть на певній цифрі. Скільки років кожному? Позначте це число на колі.

Малюємо далі стільки, скільки ви хочете прожити. Але важливо не лише скільки жити, а й як жити. Якими ви будете через 5, 10, 15, 20 років?
Напишіть це на циферблаті. Продовжте пропозицію «Я хочу бути … (ким?)» (Діти пишуть. Час виконання 3-5 хвилин)

Тренер. Що у нас вийшло?
(Діти називають свої варіанти.)

Тренер. Отже, усі ви хочете бути успішними. Ля досягнення цього вам необхідне здоров’я. Чи значить це, що бути здоровим важливо для всіх нас? Тоді давайте наші циферблати прикріпимо до дошки – вони нагадуватимуть нам про нашу мету.
(Роботи дітей кріпляться скетчем до дошки.)


6. Вправа „Модель здоров’я”.
Хід вправи: Учні розбиваються на групи й усім групам пропонується зобразити модель здоров’я, в яку можуть входити всі складові здоров’я. Групи представляють свою модель. 
Після представлення групам пропонується обмінятися своїми моделями. Далі група, якій дісталася чужа модель, „руйнує” її, тобто, імпровізує чинники, що руйнують здоров’я.
Тренер: Що ви відчували, коли руйнували чужу модель здоров’я? Чи легко відновити зруйноване?
Висновок: відновити зруйноване дуже важко, тому треба берегти те, що маємо.
Тренер: Це завдання проведене не випадково, одним із чинників здоров’я, що руйнує його є шкідливі звички.

Шкідливі звички:


 - Вживання алкоголю;
 - Тютюнопаління;
 - Вживання наркотичних речовин;
 - Переїдання;
 - Надмірне захоплення будь-чим (комп'ютерні ігри, перегляд телепередач та ін.);

7. Гра-розминка „Емоція по колу”.
Мета: зняти емоційну напругу, пожвавити роботу.
Хід вправи: Всі учасники сідають у коло, кожен по черзі за допомогою міміки передає якусь емоцію, всі інші один за одним її повторюють. Вправа закінчується, коли всі учасники передадуть свої емоції.

8. Вправа „Запитання – відповіді”
Мета: Підведення підсумків тренінгу, перевірка набутих знань.
Хід вправи: Учасники розподіляються по групам. Тренер розподіляє запитання:
Група 1. Для чого нам здоров’я?
Група 2. Що заважає людям бути здоровими?
Група 3. Що шкодить здоров’ю?
Група 4. Від чого чи від кого залежить стан здоров’я?
9. Прикінцеве слово „Все залежить від тебе”.
Тренер: Колись давно у стародавньому Китаї жив дуже розумний, але дуже пихатий мандарин. Весь день його складався з примірок багатого вбрання та розмов з підданими про власний розум і спогадів про минулу зустріч з імператором. Так ішли дні за днями, роки за роками... 
Аж ось пройшов усією країною  розголос, що неподалік від кордону з’явився чернець, розумніший за усіх на світі. Дійшов той поголос і до нашого мандарина. Дуже розлютився він: хто може називати якогось там ченця найрозумнішою людиною на світі? Але вигляду нікому про своє обурення не подав, а запросив ченця до себе у палац. Сам же задумав обдурити його: „Я візьму в руки метелика, сховаю його за спиною і запитаю, що у мене в руках – живе чи мертве. І якщо чернець скаже, що живе – я роздушу метелика, а якщо мертве – випущу його...”
 І ось настав день зустрічі. У пишній залі зібралося багато людей, усім хотілося подивитися двобій найрозумніших людей на світі. Мандарин сидів на високому троні, тримав за спиною метелика і з нетерпінням чекав приходу ченця. Аж ось двері відчинилися, і до зали ввійшов маленький невеличкий, худорлявий чоловік. Він підійшов до мандарина, привітався і сказав, що готовий відповісти на будь–яке його запитання. І тоді, зло всміхаючись, мандарин проказав: „Скажи-но мені, що я тримаю в руках – живе чи мертве?” Мудрець трохи подумав, усміхнувся і відповів: „ВСЕ В ТВОЇХ РУКАХ!” 
Збентежений мандарин випустив метелика з рук, і той полетів на волю, радісно тріпочучи своїми яскравими крильцями.
Отже, лише від вас залежить, чи будете ви піклуватись про своє здоров’я і чи буде ваше майбутнє щасливим  і безтурботним.

10. Вправа „Кроки до здоров’я”.
Тренер: Щоб прийняти в житті правильне рішення, потрібно спочатку продумати всі „за” і „проти”, задачі і цілі в житті, що стоять перед тобою, вирішити, що важливіше і лише потім робити вибір. Зважаючи на те, що ви сьогодні почули, і про що дізналися, пропоную розробити вам власний шлях до здоров’я. Сьогодні я пропоную зробити вам перші кроки і стати на цей шлях і пройти його, а от який шлях виберете ви – покаже саме життя. 
( роздаються сліди, на яких учасники пишуть власні кроки до здоров’я і йдуть по ним). Тож все в ваших силах. Бажаю удачі! 

ІІІ. Заключна частина
11. Підведення підсумків заняття.
Мета: отримати від кожного учасника інформацію про враження від проведеного тренінгу.
Хід вправи: На столі лежать два види паперу різного кольору (наприклад: жовтого і червоного) вирізані у формі яблук.
Тренер дає інструкцію:
Ви бачите на столі аркуші. Вони знадобляться нам для підведення підсумку заняття. На аркушах червоного  кольору ви напишете свої позитивні враження від тренінгу, а на аркушах жовтого кольору – побажання щодо поліпшення нашої роботи або те, що сьогодні вам не сподобалось і чому.
Не обов’язково брати і червоний, і жовтий аркуші. Ви можете скористатися (при бажанні) тільки одним кольором. Після того, як ви опишете власні враження, підійдіть, будь ласка, до малюнка „дерево” і наклейте свої „яблука” біля своїх листочків.
Учасникам пропонується підбити підсумки заняття.

Тренер дає можливість кожному учасникові висловитись за особистим бажанням і відповісти на запитання:
- Які повідомлення, вправи, ігри Вам сподобались?
- Чи відчували Ви дискомфорт, негативні почуття? Під час яких видів роботи це було?  

 

 

docx
Додано
4 квітня 2021
Переглядів
868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку