Вода – найбільш поширена речовина на Землі. Вона відіграє надзвичайно важливу роль в процесі життєдіяльності всієї планети. Стежити за якістю питної води вкрай важливо. За статистикою 25 мільйонів людей щорічно вмирають від хвороб, що передаються з водою. На жаль використовувана в побуті вода, незалежно від її джерела, в більшості випадків не відповідає санітарним нормам і потребує попереднього очищення. Якість води – це сукупність фізичних, хімічних, біологічних та бактеріологічних показників, які задовольняють вимоги споживачів.
Виморожування Даний метод очищення води не користується особливою популярністю, але він вважається найефективнішим способом отримання чистої і корисної структурованої води для пиття, яка має ідеальний склад і легко засвоюється організмом. Таку воду називають «живою». В основі методу лежить фізичний закон, згідно з яким чиста вода і домішки, що в ній містяться мають різну швидкість заморозки. Виморожування води відбувається в два етапи:помістити ємність з водою в морозильну камеру, дочекатися, коли замерзне приблизно 10% рідини і видалити крижану кірку, що утворилася або перелити рідину в інший посуд;далі воду знову піддати заморожуванню. Заморожену масу льоду рекомендують розморозити при кімнатній температурі і використовувати для пиття.
Кип'ятіння Даний метод вважається не ідеальним. В результаті кип'ятіння гинуть віруси і бактерії, випаровується хлор, аміак, радон та ін. Але при цьому збільшується концентрація солей, які відкладаються у вигляді накипу, а потім потрапляють в організм людини і можуть викликати цироз печінки, болі суглобів, осідання в нирках каміння. Вчені науково підтвердили, що під час кип'ятіння утворюється така речовина, як хлороформ, який є похідним звичайного хлору і сприяє утворенню клітин раку. Кип'ятіння руйнує молекулярну структуру води, в результаті чого вона стає «мертвою», тобто не приносить ніякої користі. Щоб звести до мінімуму негативні наслідки слід уникати повторного кип'ятіння, регулярно очищати чайник від накипу, попередньо відстоювати воду.
Відстоювання За час відстоювання з посудини випаруються леткі сполуки, а механічні частинки і солі осядуть на дно. Під час відстоювання воду не можна перемішувати. У той же час даний метод не дозволяє видалити хвороботворні мікроорганізми. Відстоювання води повинно відбуватися протягом 5-6 годин.
Очищення води із застосуванням фільтрів Вважається що застосування різних систем очищення дозволяє більш якісно очистити воду від домішок. За принципом дії фільтри поділяються на проточні та фільтри-накопичувачі. Перші приєднуються безпосередньо до пристрою подачі води і очищають її під тиском. Фільтри накопичувального принципу дії, як правило, мають форму глечика і очищають воду, пропускаючи її через змінний картридж.
Очищення активованим вугіллям Активоване вугілля досить часто використовується в фільтруючих приладах, тому можна вважати, що воно дійсно ефективне. За допомогою нього можна видалити неприємні запахи різних домішок, що знаходяться у воді, також воно адсорбує багато шкідливих речовини. З метою очищення потрібно взяти п'ять таблеток активованого вугілля і обмотати їх ватою або марлею. Після цього покласти їх на дно ємності з водою і через п'ять-шість годин воду можна буде вживати.
Очищення сріблом У посуд з набраною для очищення водою опускаємо столове срібло або срібні монети. Через 10-12 годин іони срібла, розчинені у воді, очистять її від бактерій. Така «срібна» вода буде зберігатися дуже тривалий час, не втрачаючи своїх смакових якостей. За бактерицидним впливом срібло значно перевершує хлорку, карболову кислоту й інші сильні дезінфікуючі засоби. Такий спосіб очищення води дуже поширений у моряків, підводників і космонавтів.