Презентація "Способи очищення води в побуті"

Про матеріал
Матеріал до уроку хімії в 9 класі у вигляді презентації "Способи очищення води в побуті".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи очищення води в побуті

Номер слайду 2

Вода – найбільш поширена речовина на Землі. Вона відіграє надзвичайно важливу роль в процесі життєдіяльності всієї планети. Стежити за якістю питної води вкрай важливо. За статистикою 25 мільйонів людей щорічно вмирають від хвороб, що передаються з водою. На жаль використовувана в побуті вода, незалежно від її джерела, в більшості випадків не відповідає санітарним нормам і потребує попереднього очищення. Якість води – це сукупність фізичних, хімічних, біологічних та бактеріологічних показників, які задовольняють вимоги споживачів.

Номер слайду 3

Способи очищення води в побуті В побуті можна очистити питну воду від небажаних домішок за допомогою одного з доступних всім способів:виморожуваннякип'ятіннявідстоюванняочищення із застосуванням фільтрівочищення активованим вугіллямочищення сріблом

Номер слайду 4

Виморожування Даний метод очищення води не користується особливою популярністю, але він вважається найефективнішим способом отримання чистої і корисної структурованої води для пиття, яка має ідеальний склад і легко засвоюється організмом. Таку воду називають «живою». В основі методу лежить фізичний закон, згідно з яким чиста вода і домішки, що в ній містяться мають різну швидкість заморозки. Виморожування води відбувається в два етапи:помістити ємність з водою в морозильну камеру, дочекатися, коли замерзне приблизно 10% рідини і видалити крижану кірку, що утворилася або перелити рідину в інший посуд;далі воду знову піддати заморожуванню. Заморожену масу льоду рекомендують розморозити при кімнатній температурі і використовувати для пиття.

Номер слайду 5

Кип'ятіння Даний метод вважається не ідеальним. В результаті кип'ятіння гинуть віруси і бактерії, випаровується хлор, аміак, радон та ін. Але при цьому збільшується концентрація солей, які відкладаються у вигляді накипу, а потім потрапляють в організм людини і можуть викликати цироз печінки, болі суглобів, осідання в нирках каміння. Вчені науково підтвердили, що під час кип'ятіння утворюється така речовина, як хлороформ, який є похідним звичайного хлору і сприяє утворенню клітин раку. Кип'ятіння руйнує молекулярну структуру води, в результаті чого вона стає «мертвою», тобто не приносить ніякої користі. Щоб звести до мінімуму негативні наслідки слід уникати повторного кип'ятіння, регулярно очищати чайник від накипу, попередньо відстоювати воду.

Номер слайду 6

Відстоювання За час відстоювання з посудини випаруються леткі сполуки, а механічні частинки і солі осядуть на дно. Під час відстоювання воду не можна перемішувати. У той же час даний метод не дозволяє видалити хвороботворні мікроорганізми. Відстоювання води повинно відбуватися протягом 5-6 годин.

Номер слайду 7

Очищення води із застосуванням фільтрів Вважається що застосування різних систем очищення дозволяє більш якісно очистити воду від домішок. За принципом дії фільтри поділяються на проточні та фільтри-накопичувачі. Перші приєднуються безпосередньо до пристрою подачі води і очищають її під тиском. Фільтри накопичувального принципу дії, як правило, мають форму глечика і очищають воду, пропускаючи її через змінний картридж.

Номер слайду 8

Очищення активованим вугіллям Активоване вугілля досить часто використовується в фільтруючих приладах, тому можна вважати, що воно дійсно ефективне. За допомогою нього можна видалити неприємні запахи різних домішок, що знаходяться у воді, також воно адсорбує багато шкідливих речовини. З метою очищення потрібно взяти п'ять таблеток активованого вугілля і обмотати їх ватою або марлею. Після цього покласти їх на дно ємності з водою і через п'ять-шість годин воду можна буде вживати.

Номер слайду 9

Очищення сріблом У посуд з набраною для очищення водою опускаємо столове срібло або срібні монети. Через 10-12 годин іони срібла, розчинені у воді, очистять її від бактерій. Така «срібна» вода буде зберігатися дуже тривалий час, не втрачаючи своїх смакових якостей. За бактерицидним впливом срібло значно перевершує хлорку, карболову кислоту й інші сильні дезінфікуючі засоби. Такий спосіб очищення води дуже поширений у моряків, підводників і космонавтів.

Номер слайду 10

Обирайте зручний для себе спосіб і будьте здоровими!!!Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
8500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку