Презентація "Практична робота №1. Реакції йонного обміну між електролітами у водних розчинах.

Про матеріал
Презентація до практичної роботи №1 "Реакції йонного обміну між електролітами у водних розчинах". Хімія, 9 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 16 Практична робота №1. Реакції йонного обміну між електролітами у водних розчинах.

Номер слайду 2

Мета: -закріпити знання про реакції йонного обміну та умови їх перебігу; -удосконалити вміння записувати рівняння реакцій у молекулярній та повній і скороченій йонних формах; -розвивати навички дотримуватись правил безпеки при проведенні хімічних дослідів, вміння спостерігати і порівнювати, досліджувати умови протікання реакцій йонного обміну до кінця.

Номер слайду 3

Реакції йонного обміну відбуваються до кінця в трьох випадках: якщо утворюється осад якщо виділяється газ якщо утворюється вода Увага! В інших випадках реакції обміну є оборотні

Номер слайду 4

Обладнання: періодична система хімічних елементів Д.І.Мендєлєєва; таблиця розчинності солей, кислот і основ; пробірки, штатив; реактиви: розчини - MgCI2; AgNO3; Na2CO3; CuSO4 ; Н2SO4 NaOH ; HCI, фенолфталеїн.

Номер слайду 5

Завдання 1. Нагадаємо правила техніки безпеки при роботі з реактивами

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Завдання 2 Користуючись таблицею розчинності і рядом кислот за силою, звернути увагу, як будуть проходити реакції в розчині Дослід 1. Хід роботи: У пробірку налляти 1 мл розчину кальцій хлориду і додати кілька крапель розчину аргентум(І)нітрату. Спостереження: Випав білий сирнистий осад. Написати рівняння реакцій в молекулярній, повній та скороченій йонній формах: ВаCI2 + 2AgNO3 = ВаCI2 Ag CI Висновок:Відбулася реакція йоннного обміну в розчинах електролітів з утворенням осаду.

Номер слайду 8

Дослід 2. Хід роботи: У пробірку налляти 1 мл розчину купрум (ІІ) сульфату і додати 1 мл розчину натрій гідроксиду. Спостереження: Випав блакитний осад. Написати рівняння реакцій в молекулярній, повній та скороченій йонній формах: CuSO4 + 2NaOH = Висновок: Відбулася реакція обміну в розчинах електролітів з утворенням осаду.

Номер слайду 9

Дослід 2. Хід роботи: У пробірку налляти 1 мл розчину натрій карбонату і 1 мл розчину хлоридної кислоти. Спостереження: Виділяється безбарвний газ. Написати рівняння реакцій в молекулярній, повній та скороченій йонній формах: Na2СO3 + 2HCI = Висновок: Відбулася реакція йоннного обміну в розчинах електролітів з виділенням газу.

Номер слайду 10

Завдання 3. Реакції нейтралізації Дослід1. Хід роботи: У пробірку налляти 1 мл розчину калій гідроксиду, додати 1-2 краплі розчину фенолфталеїну і додати 1 мл розчину сульфатної кислоти. Спостереження: У розчині лугу розчин фенолфталеїну набув малинового забарвлення, яке при додаванні розчину кислоти зникло. Написати рівняння реакцій в молекулярній, повній та скороченій йонній формах: 2NaOH + Н2SO4 = Висновок: Відбулася реакція йоннного обміну в розчинах електролітів з утворенням малодисоційованої речовини - води.

Номер слайду 11

Дослід 2. Користуючись таблицею розчинності, добрати електроліти за поданим скороченим йонним рівнянням: H+ + OH- → H2O Описати хід роботи та спостереження. Пам'ятаємо!!! Що індикатори (лакмус, фенолфталеїн, універсальний тощо) участі в реакціях не приймають. Вони лише показують ph розчину

Номер слайду 12

Номер слайду 13

1.Ознайомитись із відеоспостереженнями, які додаються 2. Виконати практичну роботу в зошитах і вислати на перевірку Домашнє завдання

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кудлай Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевченко Юрий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
4514
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку