Презентація "СПР з кількома підрядними"

Про матеріал

Презентація до уроку в 9 класі на тему "СПР з кількома підрядними" допоможе вчителям української мови провести урок аргументовано, візуально з вищезазначеної теми, а учням зосередити увагу на виді складного речення, його будові, розділових знаках.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПР З КІЛЬКОМА ПІДРЯДНИМИ

Номер слайду 2

Складнопідрядне речення, у складі якого є одна головна частина і дві або більше підрядних, називається складнопідрядним з кількома підрядними Настане час, коли наші нащадки дивуватимуться, що ми не знали таких очевидних речей. [ім.], (коли =), (що). Види • з однорідною підрядністю; • з неоднорідною підрядністю; • з послідовною підрядністю.

Номер слайду 3

з однорідною підрядністю У складнопідрядних реченнях з однорідною підрядністю однакові за значенням підрядні частини стосуються одного й того самого слова в головній частині чи всієї головної частини. Розкажи, як за горою сонечко сідає, як у Дніпра веселочка воду позичає. [=], (як), (як ). У цьому реченні дві підрядні з’ясувальні частини.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

з неоднорідною підрядністю У складнопідрядному реченні з неоднорідною підрядністю підрядні частини по-різному пояснюють головну частину. Коли в тебе віра у працю згасає, поглянь на ту річку, що скелі зриває. (коли ), [ ім.], (що ).

Номер слайду 6

з послідовною підрядністю У складнопідрядному реченні з послідовною підрядністю перша підрядна частина залежить від головної частини, друга - від першої підрядної, третя - від другої і т.д. Хоча ніхто не знав, чи доведеться тут ночувати, робота вже закипіла. (хоча = ), (чи), [ ].

Номер слайду 7

УСІ ВИДИ Якщо тебе мужність покине крилата, байдужість підступить, душа обміліє, знайди безіменну могилу солдата і вічний вогонь, що над ним пломеніє. (якщо ), ( ), ( ), [ ], (що). Треба було ще глибоко розуміти, що мова тільки та багата й гарна, яка виплекана рідним народом, яка живиться з народних джерел, що ніколи не замулюються. [ = ], (що), (яка), (яка), (що).

Номер слайду 8

НАКРЕСЛІТЬ СХЕМИ РЕЧЕНЬ, ВИЗНАЧТЕ ВИД ПІДРЯДНОСТІ 1. Коли вже кордон залишився позаду, виявилось, що бої будуть проводитись в районі Трансільванських Альп. 2. Як тільки наступив вечір, попереду встали силуети гір, ніби вони виступали з блакиті самого небосхилу. 3. Ми працю любимо, що в творчість перейшла, і музику палку, що ніжно серце тисне. 4. Напитай мені, брате, хату, щоб корінням росла з Дніпра і щоб вікнами для добра слала пісню свою багату. 5.Тепер чекай, коли насниться літо і спогади у серці оживуть. 6. На твоєму людському шляху каміння, яке ти повинен прибрати, щоб тим, хто за тобою, було легше. 7. Скільки б не судилося страждати, все одно благословлю завжди день, коли мене родила мати для життя, для щастя, для біди.

Номер слайду 9

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ В СПР З КІЛЬКОМА ПІДРЯДНИМИ

Номер слайду 10

У СПР з кількома підрядними ставиться кома. Коли вже кордон залишився позаду, виявилось, що бої будуть проводитись у районі Трансільванських Альп. (коли), [ =], (що).

Номер слайду 11

Між підрядними однорідними частинами, з’єднаними одиничним сурядним сполучником чи, або, та (в значенні і), і(й), кома не ставиться. 1. Пройшло немало років, як погас вогонь війни і вичахли гармати. [ ], (як ) і ( ). 2. Коли землероби обсіювались і коли наставало більше вільного часу, слов’яни справляли свято на честь Лада. (коли) і (коли) , [ ].

Номер слайду 12

Якщо в складному реченні збігаються два сполучники, кома між ними ставиться тільки тоді, коли частину, яка починається другим сполучником, можна опустити (“викинути”) без шкоди для всього речення. Соломія міркувала, що, коли брати у ліву руку, плавні мусять швидко скінчитися. [ =], (що, (коли), ). Мама каже, що коли уві сні літається, значить, росте він! [ =],( що (коли), ).

Номер слайду 13

Кома не ставиться при збігу сполучників, якщо перший сполучник протиставний – та (= але), а, але, зате, проте, однак. Мій біль бринить, зате коли сміюся, сміх мій рветься джерелом на волю. [ ], (зате (коли), ).

Номер слайду 14

Кома не ставиться при збігу сполучників, коли в наступній частині є співвідносні слова то, так. Ви скажіть своєму пану, що заплати не бажаю, бо коли я що дарую, то назад не забираю. [ =], (що), (бо (коли), то ).

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Номер слайду 16

Презентацію підготувала вчителька української мови та літератури вищої категорії, учитель-методист Славутицького ліцею Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області Кушнеренко Оксана Валеріївна

ppt
Додано
9 травня 2023
Переглядів
485
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку