Презентація "Сприяння зниження рівня стресу у здобувачів освіти 8-11 класів"

Про матеріал

Презентація створена для проведення заняття практичним психологом із здобувачами освіти 8-11 класів з метою профілактики та сприяння зниження рівня стресу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сприяння зниженню рівня стресу у здобувачів освіти 8-11 класів. ВІДДІЛ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ЧЕРВОНОСЛОБІДСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИЧЕРВОНОСЛОБІДСЬКИЙ ЗАКЛАД ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ І-ІІІ СТУПЕНІВ № 1 ЧЕРВОНОСЛОБІДСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ2022 Практичний психолог. Рибчинська Світлана Станіславівна

Номер слайду 2

У різних стресових ситуаціях ми можемо переживати різні емоції та почуття (сум, злість, тривогу. страх, гнів, образу, байдужість та інші) – це НОРМАЛЬНА реакція організму на ненормальні ситуації. Але переживати тривалий час негативні емоції та почуття шкідливо для фізичного та психічного здоровʼя людини. Тому ми маємо навчитися визначати свій емоційний стан, щоб знати як вплинути на нього. Отже, подивіться на картинки та подумайте: «Як Я почуваю себе зараз?» А далі Ви дізнаєтесь, які вправи та методики можна використовувати для покращення власного емоційного стану та емоційного стану рідних з метою формування навичок адаптації до перебування в умовах стресу.

Номер слайду 3

Відчувати: ТРИВОГУ та СТРАХ – це нормально (допомагають адекватно відреагувати та знайти правильне рішення під час складної ситуації). ЖАХ та ПАНІКА – не нормально (заважають адекватно відреагувати та знайти правильне рішення під час складної ситуації).

Номер слайду 4

Як зменшити тривогу до нормальної: Вирівняйте дихання (банально, але працює). Поділіться страхами із рідними та близькими (відчуйте, що ви не самі). Подумайте, що ви будете робити у разі надзвичайної ситуації. Продовжуйте навчатись, допомагати батькам і приносити користь оточуючим. Інші будуть робити те саме.

Номер слайду 5

5 вправ, щоб знизити тривогу1. Раціональна вправа. Потрібно дізнаватися правдиву інформацію про ситуацію і вірити у свою готовність виконувати ті дії, які нам допоможуть впоратись. Все, що вам говорять робити ваші батьки, треба виконувати. Тримайте в голові все, що вам допомагало колись в минулому, коли ви були у стресі. Ви вже не один раз впорались зі стресом, впораєтесь і тепер.2. Дихальна вправа. Вам потрібно відчувати своє дихання і використовувати його, щоб відновити рівновагу. У цьому допоможе так зване «квадратне» дихання: 4 секунди на вдих, 4 секунди — затримка дихання, 4 секунди на видих і 4 секунди — затримка без повітря.3. Обмежувальна вправа. Обмежуйте свій інфопотік. Просто не читайте новини. Якщо щось станеться — вам скажуть батьки.4. Тілесна вправа. Відчуйте ноги на підлозі. Станьте в кут, де ви відчуваєте себе захищеним. Думайте про тіло, про те, що воно відчуває. Ви пружна людина, ви гнучка людина, ви міцно стоїте ногами і опираєтесь спиною. Нормалізуйте дихання і споглядайте за м’язами. Ваші м’язи розслабляються не всі одразу. Просто називайте частини тіла, де ваші м’язи розслабляються. Покладіть руку на серце, послухайте стукіт серця, усвідомте себе живим.5. Аналітична вправа. Ця техніка полягає в пошуку тверджень, альтернативних вашим тривожним думкам. Такі альтернативні твердження допомагають знизити тривогу та зосередитись на виході зі складної ситуації.

Номер слайду 6

Що таке СТРЕС?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Наприклад, якою людиною ви хочете бути?Люблячою. Мудрою. Уважною. Відданою. Наполегливою. Відповідальною. Спокійною. Турботливою. Оберігаючою. Сміливою

Номер слайду 22

Отже, цінності вказують вам на те, якою людиною ви хочете бути, як ви хочете ставитися:до себе (позитивно чи негативно);до інших (добре/з турботою/з повагою чи погано/ байдуже/ агресивно);до світу навколо вас (добре/бережливо чи погано/байдуже/агресивно).

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Сльози – не прояв слабкості… Чому плакати корисно? Сльози – це не означає, що ви вже не тримаєтесь. Це означає, що ви допомогли собі й перестали витрачати сили на утримування напруги. Сльози звільняють і знеболюють. Зі сльозами організм виділяє природний «опіум» для полегшення болю. Силою утримувати сльози – це боротись самому з собою. Можна навчитись цього не робити. І зберегти свої сили. Заборона на сльози – це установка, яку можна змінити. Вона утворюється тоді, коли комусь поряд було важко витримувати ваші сльози. І доводилось тримати їх в собі, щоб нікого не бентежити. Але це вже справа кожного – справиться за своїми слізьми.  

Номер слайду 45

 5 наукових фактів, чому плакати корисно: 1. Сльози зволожують. Сльози відповідають за те, щоб очі не пересихали. Працюючи за компʼютером та читаючи новини з екрана телефону, наші очі часто пересихають. Тому лікарі рекомендують поплакати. 2. Сльози вгамовують біль. Сльози допомагають вгамувати не тільки емоційний біль, але і фізичний. Сльози сприяють виробленню енкефалінів. Ця речовина по своїй дії схожа на морфін, який знижує больові відчуття. 3. Сльози очищують. Сльози очищують не тільки поверхню очного яблука, але і весь організм в цілому. Разом зі слізьми з організму виводяться токсини і гормони стресу. 4. Сльози допомагають. Не дарма в стресових ситуаціях нам кажуть, що треба поплакати. Це не слабкість, а захисний механізм організму. Сльози допомагають перенести стресові ситуації та згладити їхні наслідки. Після плачу пульс і дихання сповільнюються, мʼязи тіла приходять в розслаблений стан, тиск нормалізується. 5. Сльози захищають. Фермент лізоцим, один з компонентом сліз, має сильну антибактеріальну та противірусну дію. А попадання сліз в ніс робить захист ще ефективнішим. Ось так, сльози – цілком ефективна реакція організму на стрес, яка допомагає покращити фізичне та емоційне здоровʼя.

Номер слайду 46

Методи боротьби зі стресом: 1. Контрастний душ. 2. Спорт із низькою інтенсивністю, прогулянки від 45 хвилин. 3. Їжа без ноута та телефону. 4. Розслаблення. Просто прийняти горизонтальне положення, усвідомлено розслабити тіло від кінчиків пальців ніг до голови. 5. Спів. 6. Дихальні вправи. 7. Сон, засипання до 23.00.

Номер слайду 47

Вправи для зняття напруги та тривоги «Масаж пальчиків»https://youtu.be/GPklus. ZMO7 Y

Номер слайду 48

Вправи для зняття напруги та тривоги «Масаж рук резинкою»https://youtu.be/g. Tv. Nve_AD4 E

Номер слайду 49

Вправи для зняття напруги та тривоги «Масаж рук олівцем»https://youtu.be/8 IMb. COXs. URc

Номер слайду 50

Релаксація «Кольоротерапія»https://youtu.be/bk. CWLD0z. N5g

Номер слайду 51

Релаксація «Водоспад»https://youtu.be/dsvn. Dn. Z9s2 A

Номер слайду 52

Релаксація «Інструментальна музика з гарними пейзажами»https://learningapps.org/watch?v=pcgka6s7522

Номер слайду 53

Дякую за увагу!!!Бажаю МИРУ та ЗЛАГОДИ!!!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 травня 2022
Переглядів
1163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку