Презентація "Спроби модернізації Османської імперії"

Про матеріал
Матеріал даної презентації розроблено до підручника "Всесвітня історія" 9 клас авторів Гісем О. В., Мартинюк О. О. і може бути використана під час проведення уроку з теми "Спроби модернізації Османської імперії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спроби модернізації Османської імперії. Молодотурецька революція 1908 р. Спроби модернізації Ірану ( Персії ). Революція 1905 - 1911 рр. Всесвітня історія 9 клас

Номер слайду 2

Османська імперія у ХІХ ст.

Номер слайду 3

Перші реформи Селіма ІІІ Поразки посилили бажання Османів оновити свою східну імперію, подібного до того як це зробив з власною країною Петро І. Проте перетворення зустріли сильний опір ісламського духовенства, яничар та консервативної частини суспільства. Так, султан Селім ІІІ (1789—1807), який намагався реформувати військо на західний взірець, загинув після повстання яничарів. Його наступник султан Махмуд ІІ (1808—1839) розгорнув криваві репресії проти опозиціонерів й 1826 року ліквідував яничарський корпус.

Номер слайду 4

Реформи Абдула Меджида - Танзімат ( реорганізація ) У період Танзимату (1839—1876) уряд Османів провів ряд базових реформ, які запроваджували в імерії новітню призовну армію, банківську систему, світське законодавство, заводи та гільдії. 1840 року було запроваджено міністерство пошти, а 1847 року встановлено першу османську телеграфну лінію (Стамбул-Едірне-Шумну). Період реформаторства закінчився ухваленням першої османської Конституції 1876 року, що була чинною всього лише 2 роки.

Номер слайду 5

У період Танзімату були здійснені такі заходи: - ухвалені земельний, цивільний і кримінальний кодекси; - проведена грошова реформа; - формувалася мережа світських навчальних закладів; - почалося будівництво залізниць, телеграфних ліній, промислових підприємств; - створювалися сприятливі умови для іноземного капіталу тощо. Головним перетворенням стало проголошення в 1856 р. всіх підданих (мусульман і немусульман, турків і представників інших народів) рівними перед законом. Реформи Абдула Меджида - Танзімат ( реорганізація )

Номер слайду 6

Правління султана Абдула Гаміда ІІ Абдул-Гамід II усунув від влади «нових османів», розпустив парламент, відмовився від принципу рівності мусульман і немусульман. У 1895—1896 рр. були влаштовані жорстокі погроми вірменів. Період правління Абдул-Гаміда II отримав назву Зулюм («гніт», «свавілля»). У 1878 р. уряд султана Абдул-Гаміда II оголосив про банкрутство Османської імперії й після трирічних переговорів із західними кредиторами погодився на встановлення фактичного іноземного контролю над фінансами країни.

Номер слайду 7

Молодотурецька революція 1889 року виникло таємне політичне товариство “Єднання і прогрес”, яке започаткувало молодотурецький рух. Він об’єднав військових, молоду інтелігенцію та політичну еміграцію на чолі з Ахмедом Резою. Молодотурки поставили перед собою мету відновити Конституцію 1876 р. і провести деякі реформи, модернізувавши суспільство за європейським зразком. Єдине, що викликало розбіжності серед учасників руху, — національне питання. Група Ахмеда Рези обстоювала ідею «османізму» — збереження імперії. Інша група наполягала на децентралізації імперії та визнанні автономії за нетурецькими народами.

Номер слайду 8

Повстання почалося 3 липня 1908 р. Повсталі війська вступили до Стамбула. Молодотурки сформували новий уряд, однак султана залишили на троні. Доступившись до влади, вони проводили свою політику непослідовно й занадто обережно. Молодотурки залишалися при владі до 1918 р. За час свого правління вони так і не виконали обіцянок провести модернізацію країни й звільнитися від європейського економічного засилля та політичної залежності. Прагнення зберегти імперію зумовило консервативний характер реформ. Молодотурецька революція

Номер слайду 9

У внутрішній політиці утверджувалася ідеологія пантюркізму — створення й панування єдиної турецької нації. Це викликало нові хвилі антитурецьких настроїв у поневолених народів. Спроба силою нав’язати пантюркізм вилилась у криваві погроми вірменського та грецького населення, повстання арабів та балканські війни. В економічній сфері молодотурки зважилися на незначні реформи лише напередодні Першої світової війни (обмежувалися позаекономічні форми експлуатації селян, вводилися закони протекціонізму).

Номер слайду 10

Спроби модернізації Ірану ( Персії )Після короткочасного піднесення в середині XVIII ст. і тривалої боротьби в 1794 р. в Ірані (Персії) утвердилася «аджарська династія, яка правила до 1925 р. Новою столицею держави став Тегеран. За віросповіданням більшість іранців були мусульманами-шиїтами.Іранські шахи вели боротьбу зі своїми традиційними суперниками — турками, афганцями, великими моголами, росіянами. Укладені договори сприяли проникненню на іранський ринок європейських промислових товарів, які спричинили розорення торгівлі та ремесла в країні, а також посилення експлуатації селянства. Іран опинився на межі соціального вибуху. Селяни, ремісники та шиїтське духовенство вбачали вихід із кризи в появі легендарного імама Магді, який мав установити істинну справедливу владу.

Номер слайду 11

У 1844 р. з’явився якийсь сеїд (вождь) Алі Мухаммед, що оголосив себе Бабом, тобто воротами, через які очікуваний імам Магді має спуститися на землю. Він стверджував, що є тим пророком, що несе світу справедливість, гарантує захист прав і майна та водночас виступає проти свавілля влади й засилля іноземців. Найбільше прихильників ці ідеї знайшли серед міських жителів. Баб Сійїд Хаджі Мірза Алі-Мухаммад Ширазі

Номер слайду 12

Провідником реформ в Ірані став прем’єр-міністр (візир) Тагі-хан. Реформи, що здійснювалися переважно в армії, торкнулися й сфери ремесла та торгівлі, а також освіти (перша газета, перша світська школа-ліцей). Однак шах Насер ад-Дін відправив Тагі-хана у відставку, що призвело до згортання реформ.Іран усе більше потрапляв у залежність до іноземців.

Номер слайду 13

Процес перетворення Ірану на напівколонію супроводжувався руйнуванням традиційних структур і посиленням експлуатації населення. Рівень життя іранців знижувався. На межі XIX—XX ст. у країні різко загострилася продовольча проблема. Це спричинило голодні бунти (1900, 1901, 1903 рр.). Наприкінці 1905 р. спалахнула революція — одна з перших в Азії на початку XX ст.Іранську революцію було придушено, меджліс розігнано, загони федаїнів ліквідовано. Іран визнав англо-російську угоду. Проте частину революційних завоювань було збережено, зокрема Конституцію. Іран почав перетворюватися на конституційну монархію. Революція сприяла піднесенню національно-визвольного руху в Азії на початку XX ст., тобто започаткувала пробудження Азії. Революція 1905 - 1911 рр.

Номер слайду 14

Завдання Складіть план розповіді за п. 2 параграфа «Молодотурецька революція 1908 р.» або п. 5 «Революція 1905—1911 рр. в Ірані (Персії)». Можна скласти план у Wordi і надіслати мені.

pptx
Додав(-ла)
Прус Оксана
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
6 квітня 2022
Переглядів
5053
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку