Презентація «Стан репродуктивного здоров’я молоді в Україні. Негативні наслідки ранніх статевих стосунків».

Про матеріал
«Стан репродуктивного здоров’я молоді в Україні. Негативні наслідки ранніх статевих стосунків».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кислиця Інна Миколаївна

Номер слайду 2

Створення позитивного настрою. Вітання Візьміть промінь сонця, і спрямуйте його туди, де панує темрява. Візьміть усмішку і подаруйте її тому, хто її так потребує. Візьміть доброту і подаруйте тому,хто сам не вміє віддавати. Візьміть віру і дайте кожному,хто її не має. Візьміть любов і несіть її всьому світові.  Дякую!

Номер слайду 3

Вправа «Правила групи» Не викрикувати. Не перебивати один одного. Говорити по черзі. Бути доброзичливим. Бути толерантним. Дотримуватись конфіденційності. «Тут і тепер».

Номер слайду 4

На цьому занятті ви: поміркуєте про цінність родинних стосунків і важливі чин­ники міцної сім'ї; дізнаєтеся про стан репродуктивного здоров'я молоді в Україні; обговорите негативні наслідки ранніх статевих стосунків; ознайомитесь з порадами для майбутніх батьків.

Номер слайду 5

Найвище призначення Хтось народжений бути митцем, хтось – фінансовим генієм, а хтось – майбутнім олімпійцем. Та більшість людей можуть почуватися щасливими, лише виконавши особливе призначення – продовження роду. Можливо, ви або дехто з ваших друзів поки що не вважає це головним. Однак мине час, і створення сім'ї, народження та виховання дітей ста­нуть найважливішими і найвідповідальнішими у вашому житті.

Номер слайду 6

Вправа «Життєві цінності»  Відкрийте ваші руки, щоб змінити, але не відпустити свої цінності. (Далай-лама) Складіть список того, що здається вам найбільш важливим у вашому житті – настільки важливим, що ви не зможете бути щасливим без цього. Ваш початковий список може бути дуже довгим – це не страшно, ви підкоректуйєте його пізніше. Перегляньте свій список і запитайте себе: це дійсно те, без чого я не зможу жити щасливо? Якщо є хоч якийсь сумнів – видаліть це з вашого списку. Повторюйте цей процес до тих пір, поки ваш список не скоротиться до шести – десяти значень. Ось тепер у вас є список найбільш важливих саме для вас життєвих цінностей. Спираючись на них, ви зможете йти по житті, відчуваючи свою значущість і задоволення всім, що ви будете робити. Ваші особисті цінності складаються з усього того, що сталося у вашому житті, і включають вони в себе безліч різних впливів: вплив ваших батьків і сім’ї, коло вашого спілкування. Тому виберіть саме ті значення, які дійсно найбільш важливі для вас, які визначають ваш характер. Вони будуть одним з найпотужніших інструментів, які доступні вам, за допомогою яких ви зможете стати таким, яким ви самі хочете бути. І пам’ятайте, що найголовніша цінність - це життя. А життя - це можливість і виклик, обов’язок і багатство, надбання і таємниця, боротьба і все ж таки - удача. Життя - таке чудове, бо це наше життя.

Номер слайду 7

Родинні цінності Родина є однією з найважливіших життєвих цінностей. У шлюбі чоловік і жінка можуть найповніше реалізувати себе як чоловік і дружи­на, голова родини і господиня, батько і матір. Дружна родина надихає, підтримує, допомагає переживати складні часи, реалізовувати найсміливіші плани і досягати найамбітніших цілей, у тому числі й у професійній кар'єрі. Від родини насамперед залежать здоров'я і розвиток дітей. У ній задовольняються їхні базові потреби – фізіологічні, соціальні й духовні.

Номер слайду 8

Вправа «Щаслива сім’я» Робота в парах Охарактеризуйте свою родину по пунктах: 1. Три слова, які найточніше характеризують родину; 2. три найголовніших цінності сім’ї; 3. три найбільш пам’ятні сімейні події; 4. три правила вашої сім’ї. Обміняйтесь думками. Дотримуйтесь правила конфіденційності.

Номер слайду 9

Мозковий штурм: «Відповідальне батьківство» Питання до учнів: Що, на вашу думку, означає бути відповідальними батьками? Записати відповіді на дошці. Запитання для обговорення: • Чому родина є однією з найважливіших життєвих цінностей? • Які потреби задовольняє щаслива родина?

Номер слайду 10

Репродуктивне здоров’я – це здатність чоловіка або жінки протягом плідного віку народжувати здорових дітей. Воно означає не лише сформованість репродуктивної системи організму і відсутність порушень у її функціонуванні, а й психологічне та соціальне благополуччя людини.

Номер слайду 11

Чи знаєте Ви, що … Наприкінці XX ст. в Україні спостерігався спалах ІПСШ, різко збільшилася кількість абортів і пов'язаних з ними проблем репродуктивного здоров'я. У 1997–1998 рр. кількість випадків сифілісу серед підлітків 15–17 років зросла у 37 разів. Згодом ситуацію вдалося дещо стабілізувати. Рівень захворю­ваності на ІПСШ серед молоді знизився у 5–7 разів. Завдяки зменшенню у 5 разів кількості абортів Україна перемістилася в рейтингу ВООЗ до країн із середнім їх рівнем. Упровадження інноваційних технологій у медицині дало змогу зменшити кількість ускладнених пологів з 70% до 48,6%. Це пози­тивно вплинуло на здоров'я новонароджених: захворюваність немовлят у пологових будинках за п'ять останніх років знизила­ся майже на 30%. До сучасних технологій належать і заходи профілактики передання ВІЛ від матері до дитини. В Україні ВІЛ-позитивних жінок забезпечують безкоштовним профілактичним лікуванням, яке змен­шує ризики передання вірусу від ВІЛ-позитивної матері до дити­ни у 7 разів (із 30% у 2000 р. до 4,2% у 2007 р.). Однак у зв'язку з поширенням епідемії ВІЛ/СНІД кількість ВІЛ-позитивних дітей зростає.

Номер слайду 12

Чинники ризику, які впливають на репродуктивне здоров’я Мозковий штурм

Номер слайду 13

Сучасний стан репродуктивного здоров’я в Україні Стан репродуктивного здоров’я населення оцінюють за показниками народжуваності, захворюваності і смертності породіль та немовлят, поширеності інфекцій , що передаються статевим шляхом (ІПСШ), включно з ВІЛ-інфекцією. Підлітки, які вживають наркотики й алкоголь, ризикують залишитися безплідними. До такого ж результату призводять ранні статеві стосунки, венерологічні захворювання, небажані вагітності й аборти — штучні переривання вагітності.  Міні-лекція

Номер слайду 14

Робота в групі Аналіз ситуації Підручник с. 44-45

Номер слайду 15

Робота в групі Підручник с. 44-45

Номер слайду 16

Небезпека ранніх статевих стосунків У віці 15–16 років завершується період статевого дозрівання, і моло­ді люди починають відчувати увагу до себе протилежної статі. У цей час формується й особливе відчуття - статевий потяг (лібідо). Дедалі більше молодих людей роблять вибір на користь утримання від статевих стосун­ків до шлюбу. І на це є вагомі причини. Вступаючи у статеві стосунки, дівчина ризикує завагітніти, хоча ще не готова до цього ні фізично, ні морально, ні матеріально. Оптимальний вік для народження дитини – 20–35 років. Коли вагітність настає рані­ше чи пізніше, ризик різноманітних ускладнень зростає у декілька разів. Міні-лекція

Номер слайду 17

Небезпека ранніх статевих стосунків Небажані підліткові вагітності часто закінчуються абортом, який може призвести до психологічних травм, механічного ушкодження матки, кровотечі, запалення внутрішніх органів. Віддалені наслідки – позаматкова вагітність і безпліддя. Ризик безпліддя після першого абор­ту зростає майже на 40%. Міні-лекція

Номер слайду 18

Небезпека ранніх статевих стосунків Раннє статеве життя загрожує інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Серед них – гонорея, трихомоноз, сифіліс, хламідіоз, генітальний герпес, вірус папіломи людини, а також гепатити В і С та ВІЛ. Існує близько 40 видів ІПСШ. Деякі з них (гонорея, хламідіоз) за вчасного виявлення піддаються лікуванню, однак буває, що захворюван­ня протікає безсимптомно і негативно позначається на репродуктивно­му здоров'ї. Інші можуть залишатися в організмі на все життя (геніталь­ний герпес, вірус папіломи людини, гепатити В і С). Особливо небезпеч­ною є ВІЛ-інфекція, адже її безсимптомний період іноді триває понад 10 років. Ризики інфікування ВІЛ статевим шляхом дуже високі! Міні-лекція

Номер слайду 19

Перегляд відеоматеріалів Вірус папіломи людини. Що таке ВІЛ?

Номер слайду 20

Інтерактивна вправа Що ви знаєте про ВІЛ https://learningapps.org/4214054

Номер слайду 21

Вправа «Продюсер» Мета: сформувати групи та мотивувати їх до виконання практичної роботи про вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров’я. Оголосіть, що ваші волонтери — це продюсери, які отримали кошти для створення соціальної реклами про вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров’я: продюсер 1: про вплив куріння; продюсер 2: зловживання алкоголем; продюсер 3: вживання наркотиків; продюсер 4: поради для майбутніх батьків. 2. Поясніть, що для створення реклами продюсерам необхідно сформувати творчі групи. Запропонуйте кожному продюсерові обрати для своєї групи спочатку по одному сценаристу, відтак по одному режисеру, одному художнику тощо. Результати дослідження мають бути представлені у вигляді реферату (газетної статті), сценки (відеоролика) чи плаката (друкованої реклами).

Номер слайду 22

Школа майбутніх батьків Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) розроби­ла декалог (десять правил) профілактики вроджених вад. Ознайомтеся з цими правилами.

Номер слайду 23

Завершення тренінгу Вправа «Незакінчене речення» Продовжити фразу: «Сьогодні на тренінгу мені найбільше сподобалося … .Вправа «Чаша» Мета: завершити роботу на емоційному піднесенні. Учасники беруться за руки. Уявіть, що в центрі у нас велика чаша. Налийте туди повне серце любові, всипте дві пригорщі щедрості, хлюпніть туди ж гумору, посипте добром , додайте якомога більше віри, все це добре перемішайте, намажте на шматок ,відпущеного вам життя і пропонуйте всім, кого зустрінете на своєму щляху.

Номер слайду 24

Використана література Основи здоров’я. 9 клас: Посібник для вчителя. Воронцова Т. В., Пономаренко В. С. — К.: Алатон, 2011. — 120 с. ISBN 978-966-7107-56-7 Основи здоров'я: підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Бех І.Д., Воронцова Т.В., Пономаренко В.С. – К.: Видавництво "Алатон" 2017. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ МОН України від 20.03.2017 р. № 417)

Номер слайду 25

Використані інтернет джерела https://disted.edu.vn.ua/courses/learn/8321 https://vseosvita.ua/library/trening-formuvanna-zittevih-cinnostej-osobistosti-409328.html https://vpubud.lutsk.ua/news/22-28-24-11-05-2020/ https://www.youtube.com/watch?v=QHt6tWAtal0&ab_channel=%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 https://www.youtube.com/watch?v=1eOXssmxmmg&ab_channel=Vcentri%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D1%96%D0%BA%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97

ppt
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
29 травня 2023
Переглядів
1088
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку