Презентація "Становище Українських земель 1914 - 1917 рр. у складі Російської імперії та Австро - Угорщини."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ, РОБОТА З ДОКУМЕНТАМИ. Робота з учнями та вивчення документів, робота з документами. Стан Українських земель у складі Російської імперії та Австро - Угорщини на основі документів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОЛІТИКА РОСІЙСЬКОЇІМПЕРІЇ ТА АВСТРО - УГОРЩИНИ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У 1914 - 1917 РРPOLARIS SLIDEEnjoy your stylish business and campus life with BIZCAM

Номер слайду 2

Самостійна робота. ВАРІАНТ 1 Доповніть речення.1. Легіон УСС виник 2. Ініціатором створення УСС виступили3. УСС очолив4. Бойовий шлях легіону УСС починається з міста5. УСС вели бої на території ВАРІАНТ 2 Доповніть речення.1. Останні підрозділи УСС виступили на фронт 2. Перший бій УСС відбувся на 3. У березні 1915 р. УСС зайняли позиції на г. 4. У листопаді 1915 р. УСС очолив5. Найбільшою операцією УСС була битва

Номер слайду 3

Робота з таблицею. Розгляньте таблицю. Чи згодні ви з нею? Відповідь поясніть. Підтвердіть фактами кожен з пунктів таблиці.

Номер слайду 4

Робота з історичним джерелом.1. Опрацюйте історичне джерело«Співробітники журналу «Украинская жизнь» (1914 р.) про окупацію російськими військами Галичини».« Повний простір для застосування своїх поглядів на українське питання націоналісти (російські. — Авт.) — одержали в Галичині, яка в перші місяці війни майже вся опинилася в межах російської окупації. Дії російських властей — військових, цивільних і духовних носили цілком узгоджений характер і свідчили про поставлене ними завдання знищення «мазелинського гнізда», яким Східна Галичина уявлялася керівним колам Росії. Завдання це виконувалося найдобросовіснішим чином: протягом декількох місяців Галичина переживала жахи управління, заснованого на «істинно російських» началах. Не залишалася не зруйнованою жодна сфера українського культурного й громадського життя: були закриті всі навчальні і просвітницькі заклади, заборонена преса, підлягала знищенню література, розорені економічні організації. Вся інтелігенція, яка залишилася на місцях, — священики, вчителі, кооператори, найсвідоміші елементи народних мас — тисячами евакуювалися в Росію, де переносили тяжкі муки в поліцейських відділах, в’язницях, на станах, в засланні. Над іншим населенням проводилися деморалізуючі досліди «добровільного» приєднання до православ’я й впровадження ідеалів російської єдності. А оскільки в той же час до польського елементу і польської культури в Галичині ставлення завойовників було цілком доброзичливим (згідно із загальною політикою російського уряду, який проголосив з початку війни лозунг об’єднаної автономної Польщі), то спеціальні завдання російського наступу на австрійському фронті вимальовувалися ще яскравіше...»

Номер слайду 5

Завдання до документу2. Наскільки правдивими та щирими були слова з Маніфесту великого князя Миколи ІІ, що нова влада в Галичині не буде «обижать мирных людей, какой бы они ни были народности»?3. Яким було ставлення російської влади до «польського елементу і польської культури» в Галичині? Чим викликане було таке ставлення?

Номер слайду 6

Опрацюйте історичне джерело та визначте причини евакуації з Галичини у 1915 р. Спогади Д. Дорошенка про евакуацію з Галичини у 1915 р. Та ось зненацька наступила евакуація. Галицькі інтелігенти і селяни, що прилучилися до православ’я, спровоковані нашими душохапами, цілком резонно боялись тепер репресій з боку австро-польсько-мадярської влади. І от десятками тисяч людей (по приблизному підрахунку самих селян було понад 100000) нічого іншого не залишалось, як покинути свої хати й ниви і обернутись на біженців, тікаючи за московським військом на схід. До цього їх спонукували й представники церковної адміністрації, агенти Антонія і Євлогія (єпископи-чорносотенці. — Авт.), обіцяючи їм в братній Росії дарові наділи землі разом з садибами й цілим господарським реманентом. Певна річ, що нещасні біженці дуже скоро переконались, що в Росії вони можуть дістати не більше, як... миску юшки і шматок хпіба, та й то поки йшли повз харчові пункти. Отже, не диво, що настрій цієї категорії біженців й був особливо сумний і безнадійний. При зустрічі з ними вражав якийсь повний одчай і тупа покірливість своїй нещасній долі. Дорошенко Д. Мої спогади про недавнє минуле( 1914 — 1920). В чотирьох частинах: Ч. 1. Галицька руїна. — Мюнхен, 1969. — С. 51-52.

Номер слайду 7

ПОЛІТИКА АВСТРО - УГОРСЬКОЇ ТА РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ У 1914 - 1917 РР(скласти таблицю використовуючи матеріал підручника)Російська імперія Австро-Угорщина

Номер слайду 8

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПАРАГРАФ ДО ТЕМИ ВИВИЧИТИТАБЛИЦЮ ДОРОБИТИ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
5993
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку