Презентація "Палеоліт "

Про матеріал
Презентація до уроку в 6 класі НУШ "Палеоліт" предмету "Досліджуємо історію і суспільство" (інтегрований курс). Підручник Васильків І. Д.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 13. Тема. Палеоліт Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Досліджуємо історію і суспільство 6 клас

Номер слайду 2

Мета: -  ознайомити учнів з основними поняттями «палеоліт», «привласнювальне господарство», місцями розташування основних стоянок первісних людей на території України; поглибити знання учнів з теми «Життя людей за первісних часів» шляхом вивчення особливостей пам’яток первісних людей на території України; розвивати образне мислення,   виховувати самостійність у прийнятті рішень, індивідуальну та колективну відповідальність.  Очікувані результати:   Після цього уроку учні  навчаться: визначати за малюнками знаряддя праці первісних людей; описувати заняття  й спосіб життя первісних людей; порівнювати предків сучасної людини з іншими біологічними видами періоду палеоліту; встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між способом життя людини і впливом на неї природних умов.

Номер слайду 3

Згадайте…. — як називають найраніший, перший період кам’яного віку; — хронологічні рамки палеоліту у світовій історії. — слово «палеоліт» походить від грецьких слів «давній» та «камінь»; — науці відомо 5 льодовикових періодів, останній з яких, плейстоцен, розпочався близько 2,6 мільйона років тому, а закінчився 11 700 років тому? Чи знаєте ви, що…

Номер слайду 4

Палеоліт — давній кам’яний вік, що тривав від 2,5 млн років до н. е. до 10 тис. років до н. е. (на теренах Європи) Палеоліт – настільки тривалий підперіод кам’яного віку, що в його структурі виділяють три менші частини. РАННІЙ ПАЛЕОЛІТ (нижній) СЕРЕДНІЙ ПАЛЕОЛІТ ПІЗНІЙ ПАЛЕОЛІТ (верхній) МЕЗОЛІТ НЕОЛІТ КАМ’ЯНИЙ ВІК Кам’яна доба

Номер слайду 5

Від уміння адаптуватися (пристосуватися) до суворих умов палеолітичної доби залежало виживання первісної людини як виду. Первісні люди використовували (привласнювали, «брали» і споживали) ті ресурси, які давала природа, оскільки повністю залежали від неї. Таке господарювання називають привласнювальним, а основними його формами є полювання, збиральництво, рибальство.

Номер слайду 6

Створення перших знарядь принципово й остаточно відрізнило предків сучасної людини від інших біологічних видів, які населяли і населяють нашу планету. Кам’яне рубило первісної людини було доволі ефективним для багатьох занять: від оббілування туші тварини до обробки інших природних матеріалів, як-от кістки. Колективний досвід та вміння, що передавалися з покоління в покоління, зумовили виживання людини.

Номер слайду 7

Поступово увага окремих мисливських колективів зосередилася на 1—2 видах великих стадних тварин, на яких полювали гуртом. На території України одним із відомих місць полювання первісних мисливців є Амвросіївка на Донеччині. Наприкінці пізнього палеоліту в мисливському озброєнні почали застосовувати списометалки, згодом – лук.

Номер слайду 8

Перші житла й укриття почали використовувати ще в ранньому та середньому палеоліті. Ранні поселення – місця, де виявляють кілька «жител», називають стоянками. Вони прив’язані до ресурсів (тварин, води, рослин), які використовувала людина. Саме на таких стоянках людина вперше почала використовувати вогонь.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Пізньопалеолітичні житла відрізнялися від тимчасових хиж та печерних укриттів середнього палеоліту. Не були вони схожими й на сучасні помешкання. Їх облаштовували з великих кісток мамонта, носорога чи рогів оленя, з великого каміння. На території України досліджено пізньопалеолітичні штучні житла, одні з найдавніших у світі. Стоянки Мізин на Чернігівщині, Межиріч на Черкащині, Добраничівка на Київщині багаті на унікальні артефакти.

Номер слайду 13

У час пізнього палеоліту людина навчилася виготовляти майже 100 видів знарядь Окрім кількох порід каменю, обробляли кістки та бивні мамонта, роги. З них виготовляли наконечники до списів, гарпуни, шила, проколки, голки, шпильки.

Номер слайду 14

Параграф 12, відповідати на запитання до розділів 12.1, 12.2 Домашнє завдання:

ppt
Додано
15 січня
Переглядів
82
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку