Презентація "Статеве розмноження організмів"

Про матеріал

Презентація містить структурований матеріал стосовно статевого розмноження живих істот.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Cтатеве розмноження організмів Підготувала вчитель біології Олександренко Ю.Д.

Номер слайду 2

Фронтальна бесіда 1. Що таке розмноження? 2. З якими типами розмноження ми познайомились на минулому уроці? 3. Який із них можна вважати найпростішим? Чому? 4. Що спільного між вивченими типами розмноження? 5. Які організми розмножуються нестатево? Наведіть приклади. 6. У чому полягають переваги і недоліки нестатевого розмноження? 7. Чим можна пояснити різноманітність форм розмноження?

Номер слайду 3

Мета уроку: ознайомитися з поняттям «статеве розмноження» На уроці ми повинні з’ясувати: Особливості статевого розмноження в порівнянні з нестатевим. Які існують форми статевого розмноження. Яке біологічне значення має статеве розмноження.

Номер слайду 4

Розгляньте різні способи розмноження хламідомонади. Чим вони відрізняються? Що позначено цифрами? У чому полягає сутність статевого розмноження.

Номер слайду 5

Статеве розмноження Утворення нового організму за участю двох батьківських організмів. Під час статевого розмноження відбувається злиття статевих клітин — гамет чоловічого і жіночого організму.

Номер слайду 6

Статевий процес — це поєднання в одній клітині генетичного матеріалу двох різних клітин. Він може здійснюватись у формах кон’югації та копуляції. Кон’югація — це загальна назва кількох форм статевого процесу: 1) у водоростей відбувається злиття вмісту двох зовнішньо схожих вегетативних клітин; 2) в інфузорій — обмін статевими ядрами та наступне їх попарне злиття; 3) у бактерій — перенос генетичного матеріалу від однієї бактеріальної клітини до іншої через прямий міжклітинний контакт.

Номер слайду 7

Копуляція - злиття зовнішньо майже (або зовсім) однакових статевих клітин. Якщо чоловіча гамета значно відрізняється від жіночої, то процес їхнього злиття називається заплідненням (сингамія). Ізогамія — процес, під час якого зливаються дві однакові за будовою гамети. Анізогамія — процес, під час якого зливаються два типи гамет — чоловічі та жіночі, що відрізняються будовою. Оогамія — форма анізогамії, за якої жіноча гамета (яйцеклітина) є великою та нерухомою, а чоловіча (сперматозоїд, спермій) — значно дрібнішою.

Номер слайду 8

Роздільностатеві організми та гермафродити У статевому процесі, зазвичай, беруть участь дві особини. В їхніх особливих статевих залозах формуються статеві клітини. Організм, що має лише один тип статевих залоз, тобто лише чоловічі (сім’яники) або лише жіночі (яєчники), й утворює лише один тип статевих клітин, називається роздільностатевим. Якщо організм здатний утворювати як чоловічі, так і жіночі статеві клітини, то він називається гермафродитом.

Номер слайду 9

Партеногенез — форма статевого розмноження, коли розвиток яйцеклітини відбувається без запліднення. Гіногенез — форма розмноження, за якої сперматозоїд, проникнувши до яйцеклітини, стимулює її розвиток, але його ядро не зливається з ядром яйцеклітини і не бере участі в розвитку зародку. Роль сперматозоїда обмежується активацією яйцеклітини до розвитку. Андрогенез — форма розмноження організмів, за якої у розвитку зародка бере участь ядро чоловічої гамети, але не бере участь ядро жіночої гамети, тобто відбувається розвиток яйцеклітини з чоловічим ядром, привнесеним до неї спермієм у процесі запліднення. Педогенез — форма партеногенезу, за якої зародок починає розвиватися ще на личинкових (або інших ранніх) стадіях онтогенезу батьківських особин.

Номер слайду 10

Розгляньте гамети різних організмів. Чим вони відрізняються? Що мають спільного?

Номер слайду 11

Встановіть відповідність між назвою процесу та малюнком.

Номер слайду 12

Розгляньте малюнки, пригадайте, якими бувають рослини в залежності від розташування органів, що формують статеві клітини.

Номер слайду 13

Біологічне значення статевого розмноження у нащадків значно оновлюється спадковий матеріал; у них з’являється велика можливість пристосуватися до середовища проживання, ніж у організмів, що виникли при нестатевому розмноженні, коли нащадки практично не відрізняються від батьків за своїми спадковим ознаками; статеве розмноження робить організми стійкими до мінливих і несприятливих умов навколишнього середовища, підвищує їх життєздатність; різноманітність потомства, що народжується в результаті об’єднання спадковості двох організмів.

Номер слайду 14

Cамостійна робота

Номер слайду 15

Фронтальна бесіда Що таке статеве розмноження, гамети та зигота? Що таке статевий процес? В яких формах він може здійснюватись? Які організми називають роздільностатевими, а які гермафродитами? Наведіть приклади обох видів організмів. Що таке партеногенез? Які організми розмножуються статево? Яке значення має статеве розмноження для існування виду?

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
15 січня
Переглядів
392
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку