Презентація "Стилістика як розділ науки про мову. Офіційно-діловий та науковий стиль".

Про матеріал
Презентація розрахована на уроки української мови та факультативу "Стилістика сучасної української мови".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стилістика як розділ науки про мову. Офіційно-діловий та науковий стиль Кондратюк Людмила Олександрівна Вчитель української мови та літератури Вечірньої (змінної) школи № 20 м. Києва

Номер слайду 2

Слово “стиль” походить від лат. stilus – “гостра паличка для письма”, якою користувались у давньому Римі, давній Греції та в часи середньовіччя; також це манера письма.

Номер слайду 3

У мовознавстві стиль означає різновид мови, що за традицією закріплений у суспільстві за однією з найзагальніших сфер соціального життя. Стилістика - це розділ науки про мову, який вивчає виражальні засоби мови, такі якості мовлення, як точність , логічність, образність, доречність; це наука про функціонування й використання мови.

Номер слайду 4

Мовний стиль охоплює сукупність мовних засобів вираження, зумовлених змістом і метою висловлювання. Мовний стиль - це різновид літературної мови, який використовують за певних умов спілкування відповідно до його мети.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Відредагуйте подані речення1. Поступаючі в університет мають здавати наступні документи.2. Потрібно більш серйозніше відноситися до свого здоров’я.3. Передав документи Петренку Івану Сергійовичу.4. Я почув різку біль в області серця.5. Світлана, по всім питанням ти дала вірну відповідь.

Номер слайду 7

Офіційно-діловий стиль – це різновид літературної мови, що використовується в офіційному спілкуванні (між установами, окремою особою та установою); це – стиль державних документів. Основна функція цього стилю – урегулювання службових (ділових) стосунків.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Типовими мовними ознаками офіційно-ділового стилю є: Нейтральна лексика, украй обмежене використання слів у переносному значенні (дозволити, сплатити; заява, оголошення; послідовний, річний). Особлива термінологія (відповідно до наказу, згідно з положенням). Широке використання суспільно-політичної лексики, а також слів пов’язаних із професійною і громадянською сферами (прожитковий мінімум, право на самовизначення). Стислість викладу, чіткість, послідовність, логічність. Використання повних речень з прямим порядком слів.

Номер слайду 10

Перепишіть текст документа, виправивши в ньому стилістичні помилки. Оголошення Завтра увечері, о 19.00. в актовій залі розпочнуться батьківські збори учнів п’ятих класів нашої школи. Явка всіх батьків обов’язкова. Адміністрація

Номер слайду 11

Науковий стиль – це різновид літературної мови, що використовується з пізнавально-інформативною метою в галузі науки і освіти. Основна мовна функція наукового стилю –повідомлення.

Номер слайду 12

Типовими мовними ознаками наукового стилю є: Широке використання термінів (морфологія, присудок). Стилістично нейтральна лексика ( способи вираження складеного іменного присудка; від перестановки доданків сума не змінюється). Наявність абстрактних іменників (імпресіонізм, авторство). Використання складних речень з різними видами підрядності, із зворотами, вставними конструкціями. Чіткість, послідовність, логічність викладу наукового матеріалу.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Прочитайте і поміркуйте. Визнач текст, який написано в науковому стилі. Вибери і запиши потрібний варіант. Був у Світлани зайчик. Не живий, не справжній, але теж гарний. Сам він сірий, а вушка всередині рожеві. У зайчика куций хвостик, він білий, пухнастий, схожий на сніжинку. Ще в нього маленький чорний носик і коротенькі вусики. На лапках у зайчика м'які білі подушечки.- Харків — місто на північному сході України на Слобожанщині, науковий центр України. Це адміністративний центр Харківської області. Друге за кількістю мешканців місто України з населенням 1 446 107 осіб. Площа міста — 370 км². Разом із прилеглими містами та районами утворює Харківську агломерацію з людністю понад 2 млн осіб.

Номер слайду 15

Домашнє завдання: за зразком написати автобіографію

Номер слайду 16

Номер слайду 17

pptx
Додано
7 вересня
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку