Презентація "Стоп Булинг"

Про матеріал
презентація допомогає класному керівникові провести виховну годину про булінг ,детально познайомити учнів з методами цькування та боротьбою з ними.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Нормативні документи. Закон. України«Просвіту»Конвеція. ООН про права людини. Наказ. МОНвід09.01.2019№17"Про затвердження Порядку проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти"Закон. України«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу(цькуванню)»від18.02.2018№2657-VIIIЗакон України«Про повну загальну середню освіту»Лист. МОНУкраїни29.01.2019№1/11-881«Рекомендації для закладів освіти,педагогічних працівників щодо застосування норм Закону. України«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу(цькуванню)»

Номер слайду 3

Наказ. МОН"Деякі питання реагування на випадки булінгу(цькування)та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти"від28грудня2019року. N1646. Лист МОН від18.05.2018 № 1/11-5480 “Методичні рекомендації щодо запобігання та протидії насильству”Лист. МОНвід14.08.2020№1/9-436“Простворення безпечного освітнього середовища в закладі освіти та попередження і протидії булінгу(цькуванню)”Лист. МОНвід20.07.2020№1/9385“Деякі питання організації виховного процесу у2020/2021н.р.щодо формування в дітей та учнівської молоді ціннісни хжиттєвих навичок”Закон Українивід7 грудня2017 року№ 2229-VIII"Про запобігання та протидію домашньому насильству"Лист МОН від18.05.2018 № 1/11-5480 “Методичні рекомендації щодо запобігання та протидії насильству

Номер слайду 4

Освітнє середовище—це:-характеристика життя всередині освітнього закладу;-система впливів і умов формування особистості;-система можливостей для розвитку особистості у соціальному та просторово-предметному оточенні. Середовище ліцею—це місце,де: Зустрічаються і взаємодіють не лише учні та вчителі,а й батьки,мешканці району,гості школи;Відбуваються не лише уроки,цікаві зустрічі,свята та концерти,але й лекції,семінари,тренінги

Номер слайду 5

Конвенція ООН про права дитини вказує на те,що кожна дитина в усьому світі має право жити,рости і бути захищеною від усіх форм насилля. Завдання освітян робити все,аби сучасні діти могли навчатися без страху і насилля,отримувати ціннісні життєві навички,які відповідають світу що змінюється.

Номер слайду 6

Психологічна основа. До психотравмівних ситуацій в освітньому процесі належать:•конфлікти у ланках«вчитель–учень»•«учень–учень»•«учень–батьки»•проблема адаптації в освітньому середовищі атмосфера конкуренції між однолітками надмірна вимогливість педагогів

Номер слайду 7

Булінг в ліцеї-систематичне,регулярно повторюємоє насильство, цькування з боку одного школяра або групи школярів щодо окремого школяра,який не може себе захистити. Булінг може проявлятись у вигляді психологічного тиску (образи, приниження, погрози, ігнорування тощо) та фізичних знущань(удари,поштовхи,принизливий фізичний контакт, побиття та інше). Нерідко фізичний і психологічний тиск об’єднуються.

Номер слайду 8

Чому діти стають жертвами булінгу•Занижена самооцінка. Навіть якщо дитина виявляє її через нарцисизм, надмірну відкритість,зверхність.•Атмосфера в класі. Бувають колективи,створені самостійно або руками вчителя, в яких є дитина - агресор. Вона свідомо шукає слабшого, використовує його як грушу для биття,вирівнюючи свій психологічний стан.•Домашня атмосфера. Дуже часто жертвами булінгу стають діти, яких вдома принижують, знецінюють, ображають. Або є родини, де дитину звикли жаліти-нещасна, хвора, росте без батька... Ліцей і садок—каталізатор домашніх проблем. То ж, якщо дитина звикла отримати більше уваги до себе, поблажливість батьків, коли вона бідна й нещасна, то вона буде створювати навколо себе таку ж атмосферу і в ліцеї.

Номер слайду 9

агресорспостерігачіжертва

Номер слайду 10

-Найменше схвалення переслідування-підсилює страждання жертви і служить підкріпленням для агресора, багато в чому увагу свідків і є мотивом такої поведінки.-У той же час не схвалення цькування і спроби захистити жертву мають найважливіше значення для дитини, якого ображають.-Можуть бояться заступитися за жертву і зі страху приєднуватися до агресора-відчувати за це сором,провину,знецінення ситуаціїі зниження емпатії.-Чи відчувають небезпеку середовища; бояться втратити свій статус,теж стати жертвою і позбутися наявної безпеки

Номер слайду 11

Булінг–агресори•не визнають відповідальність, звинувачують жертву («Ми просто прикололися», «Нічого такого не робили», «Він/а сам/а винен/а», «жартів не розуміє», «Ми не зобов'язані з ним/нею спілкуватися»іт.д.).•присвоюється агресивний і неповажний спосіб поведінки з іншими людьми і нехтування правилами (бійки,крадіжки,вандалізм,зберігання зброї, прогули ліцею,низькі навчальні досягнення, куріння, вживання алкоголю,наркотиків).•Схильні до депресії. Мають середній або низький рівень самооцінки(вважають себе впливовими, але хочуть зайняти більш високе положення).•Навчальні успіхи у дітей, що займаються цькуванням, трохи нижче середньо -статистичних показників.

Номер слайду 12

Жертви булінга. Найчастіше жертвами булінґу стають діти, які мають:•Фізичні вади – носять окуляри, погано чують, мають порушення рухового апарату фізично слабкі.•Особливості поведінки–замкнуті чи імпульсивні,невпевнені,тривожні.•Особливості зовнішності–руде волосся, веснянки, мають надмірну худорлявість чи повноту.•Відсутність досвіду життя в колективі(так звані«домашні»діти).•Деякі захворювання: заїкання, дислалія (порушення мовлення), дисграфія (порушення письма),дислексія(порушення читання).•Знижений рівень інтелекту, труднощі у навчанні.•Високий інтелект, обдарованість, видатні досягнення.

Номер слайду 13

Булінг–шляхи виявлення•Діти, які страждають від булінгу, можуть не хотіти йти до ліцею або ж можуть плакати, вигадувати хворобу у шкільні дні.•Вони не беруть участь у спільній класній діяльності, соціальних заходах.•Часто у дитини змінюється поведінка: вона усамітнюється, поводить себе незвичайно.•Дитина починає губити гроші або речі, приходитьдодому упорваному одязі чи з поламаними речами. Коли ви її запитуєте, що трапилося -не можуть реалістично пояснити.•Може почати говорити про те, що кине ліцей, пропускає заходи, в яких приймають участь інші учні.•Бажання іти до ліцею іншою дорогою, а ніж та, якою йдуть усі інші діти.

Номер слайду 14

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ТИ СТАВ ЖЕРТВОЮ БУЛІНГУПерше і найголовніше правило – не тримати це у секреті. Розкажи друзям, знайомим чи рідним про те, що тебе ображають у школі, цього не слід соромитись.Інколи допомогти з вирішенням складної ситуації у школі може абсолютно не пов’язана з цим людина: тренер у секції, куди ти ходиш після школи, або вчитель, до якого ти ходиш на додаткові заняття. Також не слід звинувачувати себе у тому, що тебе цькують. Ми говорили раніше, що кривдникам легко знайти жертву булінгу, адже для цього слід просто якось відрізнятись від оточуючих. Якщо цькування у ліцеї перетворились зі словесних на фізичні – йди до директора ліцею або класного керівника та докладно розкажи їм про це. Також повідом про ситуацію батьків. У ліцеї є психолог, то можна сміливо звернутись до нього, щоб відновити відчуття впевненості у своїх силах та зрозуміти, як діяти далі.

Номер слайду 15

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ СТАЛИ СВІДКОМ ЦЬКУВАННЯЯкщо цькують твого друга чи подругу, то одразу звернись до дорослих: вчителя, старших товаришів, родичів, батьків тощо. Якщо твій друг чи подруга поділилися з тобою, що вони потрапили у ситуацію булінгу, обов’язково говори з ними про це — вони потребують твоєї підтримки. У жодному разі не слід приєднуватись до групи, що цькує, та висміювати проблеми свого друга чи подруги. Якщо ви дорослий, який потерпав від булінгу колись, то не проходьте повз. Спробуйте захистити дитину, яку ображають. При цьому не слід ображати дітей, які цькують, адже деякі роблять це, тому що самі постраждали від насильства (вдома, у спортивній секції, в іншій школі тощо). У таких випадках вони можуть виміщати свій біль через знущання і приниження слабших за себе. Деякі діти булять, щоб ловити на собі захоплені погляди оточуючих, а відчуття переваги над іншими приносить їм задоволення. До того ж, нападаючи на когось вони захищаються від цькування. Іноді такі діти дуже імпульсивні і не можуть контролювати свій гнів. У таких випадках справа нерідко доходить і до фізичного насильства.

Номер слайду 16

pptx
Додано
4 жовтня 2021
Переглядів
1222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку