Презентація "Сторінки життя Лесі Українки"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про життя та творчість Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки). Матеріал розрахований для учнів початкових класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕСИНА МОВА ЗАВЖДИ НАМ ЗНАЙОМА

Номер слайду 2

Є люди, як свічки, - згоряютьІ відходять в небуття Є люди, як зірки, горятьІ світять все життя. Мовби крізь серпанок легендарності проступає до нас образ поетеси,образ ніжний і чистий

Номер слайду 3

25 лютого на Волині народилася синьоока, білява дівчинка, із душею гордою і ніжною, серцем лагідним і чистим, характером сильним, волею незламною. І назвали її Лесею(Лариса Петрівна Косач)

Номер слайду 4

У Лесі було двоє братів- Михайлик і Микола, і три сестри-Ольга, Оксана, Ізидора. Діти жили дружно. Для менших Леся була і вихователько, і наставником, і вчителькою. Та найбільше Леся любила і поважала Михайлика. Через їх нерозлучність у сім’ї називали спільним іменем— «Мишелосія»

Номер слайду 5

Читати Леся навчилася в чотири роки, в п’ять добре грала на фортепіано, а шестирічною почала писати. Була радісна, весела, любила співати. Любила Леся й серйозну роботу – господарчу. Вона завжди мала свій квітник і город, сама його обробляла й доглядала. . Коли Леся була маленькою, вона разом із батьками і сестрами посадила садочок; яблука, грушки, вишеньки. Мабуть, згадкою про той садочок, про дитячі роки і став вірш «Вишеньки».

Номер слайду 6

Дуже рано почала Леся знайомитися з народною творчістю: піснями та художніми виробами. Мати возила дітей до різних сіл та містечок. Там вона зачаровано слухала веснянки, які селяни співали бодай чи не всім селом. Діти, а особливо Леся, сприймали це все з великим захопленням. І тому ще маленькою полюбила народні ігри, забави. Вона разом із братами і сестрами брала участь у народних святах. Всі вони вдяглися в українські костюми, разом з іншими дітьми співали пісні, грали в народні ігри. Багато пісень увійшло у побут Косачів і стали там улюбленими піснями; це такі як "Подоляночка", "Зайчик", "Женчичок - бренчичок" та інші.

Номер слайду 7

Самостійно вивчила 11 мов, в тому числі латину і грецьку. Вільно володіла 7 мовами:українською,французькою,німецькою,англійською, польскою, італійською та російською. Написала загалом понад 100 власних віршів і 20 драм. Випустила три збірки.

Номер слайду 8

Коли дівчині було 13 років, з’явився і перший друкований вірш «Конвалія». Передбачлива мати, відсилаючи вірші до друку в Галичину, підписувала їх під псевдонімом «Леся Українка»  (здрібніле ім’я «Леся», бо дівчинка ще була малою, а «Українка» писала тому, що їй не подобалося слово «українофіл», тоді часто вживане; «Українка» - значить дівчина з  України). Так Олена Пчілка назавжди поєднала долю Лесі з долею України.

Номер слайду 9

У дев’ятнадцять років Леся Українка написала для молодшої сестри підручник «Стародавня історія східних народів».

Номер слайду 10

Леся не лише писала вірші, а й створювала нові слова — їй маємо завдячити існуванням слів «промінь», «напровесні», а її мати, письменниця Олена Пчілка ввела в лексикон українців інше знайоме нам нині слово — «мистецтво».

Номер слайду 11

Ще малою Леся захворіла. В Луцьку на свято Водохреща пішла вона на річку подивитися як святять воду, і дівчинки дуже померзли ноги. Скоро тому і від того, як тоді думали, вона заслабла: у неї так сильно почала боліти права нога, що вона, незважаючи на те, що й тоді вже була дуже терпляча, аж плакала від болю…Ця застуда привела до тяжкої хвороби: туберкульозу кісток. Що інтенсивніше наступала хвороба, то непоборнішим ставав дух, незламнішою воля і жадоба до життя. Не раз про це заявляла і сама поетеса у чудовому творі "Contra spem spero“ ("Без надії сподіваюсь")

Номер слайду 12

1892 у Львові вийшла «Книга пісень» Генріха Гейне в перекладах Лесі Українки (спільно з М. Славінським). Перша збірка її оригінальних поезій «На крилах пісень» з'явилася у Львові (1893, друге видання в Києві 1904), там же вийшла й друга збірка «Думи і мрії» (1899), третя «Відгуки» (1902) — в Чернівцях.

Номер слайду 13

Ще один штрих до характеру поетеси - це її стосунки з Мержинським. На таку любов здатна лише людина шляхетної душі і глибоких почувань. Сергій не кохав Лесю, але саме вона поїхала у Мінськ до приреченого хворого, коли всі залишили його. Поїхала, навіть переступивши через заборону матері. У ніч смерті коханого вона створила драму “Одержима” і тому, як напише згодом, пережила цей немилосердний удар долі. Ця сторінка життя відкрила нам жінку люблячу, сильну духом, саможертовну і героїчну.

Номер слайду 14

За спогадами Лесиної сестри Ісидори Косач-Борисової, в останні роки життя очі Українки стали надзвичайно блакитними. Всі дивувалися, адже вони були наче неземними. На жаль, фото того часу чорно-білі, тож не можемо у цьому пересвідчитись.

Номер слайду 15

Смерть наздогнала українську поетесу в місті Сурамі в Грузії 19 липня 1913. Їй було 42 роки. Лесю Українку поховали на Байковому кладовищі в Києві. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
816
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку