Презентація "Стратегії критичного мислення"

Про матеріал
Використання стратегій критичного мислення на уроках в початкових класах дає можливість вчителю організувати навчальний процес таким чином, щоб учні в ході самостійного пошуку ідей та їх обговорення навчали один одного, допомагає створити атмосферу підтримки, взаєморозуміння, вміння працювати в команді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стратегії критичного мислення

Номер слайду 2

Протиріччя елементу + -

Номер слайду 3

В математиці мова завжди йде про перетворення. Перетворення відбуваються за допомогою оператора. Таким оператором може бути: знак математичної операції; геометричне перетворення; будь-яке сполучення перетворень. Було Стало Що відбулося? Винен 142 174 1)Число збільшилось на 32 2) Число збільшилось в 174/142 рази + дія додавання * Дія множення

Номер слайду 4

Метод “Прес” "Я вважаю, що..." (висловлюється думка), "тому що..."(причина появи цієї думки), "наприклад..."(аргументи і факти, докази), "отже, я вважаю..."(висновок, заклик прийняти дану позицію). використовується в тому випадку, коли виникають спірні питання і учасникам дискусії необхідно зайняти певну позицію з проблеми, яка обговорюється, і переконати всіх у власній правоті (О.Пометун). Використовуючи цей метод ми привчаємо дітей висловлювати свою думку в лаконічній формі, впливаючи на думку інших співрозмовників. Щоб міркування було переконливим і справляло враження, привчаємо учнів використовувати слова:

Номер слайду 5

Тема:»Жива і нежива природа» Діти міркують: "Качка - жива, бо вона бігає, плаває, їсть зерно, п'є водичку". "Я не погоджуюся з тим, що, коли істота бігає і плаває, то вона жива. Бо човен плаває, але він неживий. Отже, ця ознака неважлива. Качка -жива, бо вона народжується, харчується, росте, дає потомство, помирає ".

Номер слайду 6

"Ґронування" - це певна стратегія навчання, яка спонукає дітей думати вільно та відкрито на певну тему. Існують лише загальні правила для застосування методу ґронування: напишіть центральне слово посередині аркуша паперу; починайте записувати слова та фрази, які спадають на думку з обраної теми; коли всі ідеї записано, починайте встановлювати, де це можливо, зв'язки між поняттями; пишіть стільки ідей, скільки дозволить час або ж поки всі вони будуть вичерпані.    Робота може виконуватися індивідуально, в парах, в групах, колективно. Цей метод можна використати на уроках на тему: "Пори року", "Транспорт", "Довкілля" та інші. Так, на уроці на тему "Весна" діти записали такі слова: сніг, лід, сонечко, вітер, дні, ночі, бруньки, квіти, птахи, сік і т.д. і склали такі фрази: тане сніг, скресає лід, пригріває сонечко, повіває теплий вітерець, довшими стають дні, коротшими ночі, з'являються бруньки, розцвітають перші квіти, повертаються з вирію птахи, берізка пригощає соком.

Номер слайду 7

"Кубування" Метод навчання, який полегшує розгляд різних сторін теми. Цей підхід передбачає використання кубика із написаними на кожному боці вказівками щодо напрямку мислення та письма. Використовуємо в процесі гри, коли вчимо дітей описувати предмет, явище.    1. Опишіть це. Як це виглядає?    (Розгляньте уважно предмет та опишіть, що ви бачите, відрізняючи колір, форму та розміри).    2. Порівняйте це.    (На що це схоже, а від чого відрізняється?).    3. Встановіть асоціації.    (Про що змушує вас думати? Що спадає на думку?).    4. Проаналізуйте це. (З чого це зроблено?).    5. Знайдіть застосування цьому.    (Як би ви це використали? Яким чином це може бути застосовано?).    6. Запропонуйте аргументи за і проти. (Добре це чи погане? Чому?). Скласти текст-опис пташки за малюнком та написами на сторонах куба.   Назва  Перелітний чи зимуючий?  Розмір тіла, голови  Дзьоб, хвіст  Оперення  Що знаєш про нього?  

Номер слайду 8

І група. Текст-опис «Горобець» Горобець – маленька пташка з сіро-рудуватим оперенням. Голівка маленька, кругленька. Дзьоб невеликий, гострий. Живе переважно поблизу житла людини. Зимує з нами. І І група. Текст-опис «Дятел» Дятел – лісовий птах з довгим, гострим та міцним дзьобом. Ним він добуває їжу (комах та їхні личинки) з щілин кори різних дерев. Оперення в нього яскраве. В народі його називають санітаром. ІІІ група. Текст-опис «Зозуля» Зозуля – перелітній птах із бурувато-сірим оперенням. Тіло велике, видовжене. Хвіст довгий. Зозуля сама пташенят не висиджує, а кладе яйця в чужі гнізда. Чи необхідно проходити всі шість сторін кубу відразу? Звичайно, ні, це залежить від теми, завдань уроку та класу. Темою має бути щось, про що учні знають досить багато. Сторони куба можна змінювати залежно від того, з якого боку ви б хотіли, щоб ваші учні підійшли до розгляду цієї теми.

ppt
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
1512
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку