Презентація "STREAM - освіта у позашкіллі"

Про матеріал
Чим STREAM відрізняється від звичайної школи? По-перше, змінюється звична для нас форма викладання, коли урок/заняття побудовані навколо педагога. За STREAM методикою, у центрі уваги знаходиться практичне завдання чи проблема. Діти вчаться знаходити шляхи вирішення не в теорії, а прямо зараз, шляхом спроб та помилок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

STEM-освіта у позашкіллі. Бути чи не бути?Підготувалакерівник гуртка Абаровська Любов Григорівна

Номер слайду 2

Що таке STEM? STEM S – science - природничі науки T – technology - технології E – engineering - інженерія M – mathematics - математика

Номер слайду 3

STEM-освіта –зз це низка чи послідовність курсів або програм навчання, яка готує вихованців до успішного працевлаштування, до освіти після школи або для того й іншого, вимагає різних і більш технічно складних навичок, зокрема із застосуванням математичних знань і наукових понять.

Номер слайду 4

Критерії STEM-освіти:актуальність та інноваційність змісту;зрозумілість процесу реалізації програми (що конкретно роблять вихованці, які умови та обладнання необхідні для ефективної реалізації);наявність методики, яка дозволяє використовувати програму у будь-якому навчальному закладі;досягнення освітнього та виховного педагогічного результату та наявність інструментів для його вимірювання.

Номер слайду 5

Термін реалізації STEM-програм: короткострокові (від 02 до 24 годин);курсові (для літніх шкіл, курсів тощо) (від 24 до 80 годин);середньострокові (річні) (від 80 до 120 годин);довгострокові, неперервної додаткової освіти (від 300 до 600 годин).

Номер слайду 6

STEM-програми розробляються за такими основними напрямами:- інтегровані;- міжпредметні навчальні програми;- робототехніка та інженерні розробки;- «розумні пристрої» Інтернету речей;- 3 D - моделювання.

Номер слайду 7

Застосування методів STEM-освіти для вироблення компетентностей: Інформаційно-комунікаційної компетентності – здатності вихованця використовувати інформаційно-комунікаційні технології та відповідні засоби для виконання особистісних і суспільно значущих завдань. Комунікативної компетентності – здатності особистості застосовувати у конкретному виді спілкування знання мови, способів взаємодії з людьми, що оточують її та перебувають на відстані, навичок роботи у групі, володіння різними соціальними ролями. Проектно-технологічної компетентності – здатності вихованців застосовувати знання, уміння та особистий досвід у предметно-перетворювальній діяльності. Соціальної компетентності – здатності особистості продуктивно співпрацювати з партнерами у групі та команді, виконувати різні ролі та функції у колективі.

Номер слайду 8

Чому STEM-освіта так актуальна? Стрімка еволюція технологій веде до того, що незабаром найбільш популярними та перспективними на планеті фахівцями стануть програмісти, IT-фахівці, інженери, професіонали в галузі високих технологій. У майбутньому з'являться професії, про які зараз навіть уявити важко, всі вони будуть пов'язані з технологією і високотехнологічним виробництвом на стику з природничими науками. Особливо будуть затребувані фахівці біологічних та нанотехнологій.

Номер слайду 9

Як підготувати таких фахівців? У STEM-освіті активно розвивається креативний напрямок, що включає творчі та художні дисципліни (промисловий дизайн, архітектуру та індустріальну естетику і т.д.). Тому, що майбутнє, засноване виключно на науці, навряд чи когось порадує. Але майбутнє, яке втілює синтез науки і мистецтва, хвилює нас вже зараз. Саме тому вже сьогодні потрібно думати, як виховати кращих представників майбутнього?Треба вчити вихованців програмуванню.

Номер слайду 10

Давно помітили, що у туристичному поході, наприклад, діти не можуть пояснити природні явища, які вивчали на заняттях, розрізнити птахів чи звірів. Іншими словами – вихованці можуть мати відмінні оцінки за теорію, а застосувати знання в житті – не вміють. Отож, сьогоднішня освіта практично не відповідає на запитання дитини: «навіщо мені потрібно те, що я вчу?».

Номер слайду 11

Позашкілля - освіта навпаки У Сумський міський Центр науково-технічної творчості молоді діти приходять спочатку гратися, наприклад, машинками на трасовому моделюванні. Але минає небагато часу – і вони приходять на заняття гуртка робити власні автомобілі. Навчаються паяти, засвоюють закони фізики. Це «освіта навпаки», коли спочатку щось робимо, а потім шукаємо знання. Це набагато цікавіше і результативніше.

Номер слайду 12

STEM-освіта у закладі позашкільної освіти – це низка чи послідовність курсів або програм навчання, яка готує гуртківців до успішного працевлаштування. Таку послідовність ми прослідковуємо у гуртках «Конструювання повітряних зміїв», «Авіамоделювання». Спочатку вихованці запускають повітряних зміїв, далі вчаться робити креслення та конструкції простих моделей повітряних зміїв, а потім на заняттях гуртка «Авіамоделювання», у більш дорослому віці, розробляють конструкторські креслення на комп'ютері і втілюють у життя створені власноруч моделі літаків. Вміють не тільки керувати габаритними моделями реальних літаків, але і збирати їх, і тюнінгувати.

Номер слайду 13

Перейти від крейди до дотику Елементи STEM – освіти використовуються на заняттях гуртка «Радіоелектроніка і приладобудування». Вихованці знайомляться з пристроями у безпосередній взаємодії з ними: тримають у руках, пробують завести механізм, виконують з його допомогою певне завдання, залучаються до самого процесу ремонту, відновлення роботи та виготовлення нових пристроїв, вивчають їх фізичні властивості, адже краще засвоюється саме те, що зроблено своїми руками, а не те, що колись почули або побачили. Діти вчаться вирішувати проблеми, стають новаторами, винахідниками, розвивають логічне мислення та технічну грамотність.

Номер слайду 14

STEM – світ інноваційних можливостей STEM – освіта повинна починатися з раннього дошкільного віку і продовжуватися упродовж всього навчання. Навчатися повинно бути цікаво, доступно і радісно. Школа раннього творчого розвитку «Пізнайко» у своїй роботі використовує елементи науково - технічної системи навчання STEM. На заняттях гуртків вихованці вчаться моделювати, конструювати. Природничі дисципліни діти опановують не в теорії, а за допомогою дослідів і експериментів.

Номер слайду 15

STEM-освіта формує у вихованців: - уміння побачити проблему й визначити в ній якомога більше можливих сторін і зв'язків;- уміння формулювати дослідницьке завдання й визначати шляхи його вирішення;- гнучкість як уміння застосовувати знання в різних ситуаціях, розуміти можливість інших точок зору щодо розв’язання проблем і стійкість у відстоюванні своєї позиції;- оригінальність у розв’язанні проблем, відхід від шаблону;- здатність до перегруповування ідей та зв'язків;- здатність до абстрагування і до конкретизації, до аналізу і синтезу;- відчуття гармонії в організації ідеї.

Номер слайду 16

Шляхи реалізації:створювати STEM лабораторії;готувати фахівців з технічною освітою;сприяти зростанню популяризації науково-технічної творчості;перейти від теорії до практики;- навчити вихованця отримувати потрібну інформацію і відкидати непотрібну; аналізувати її і робити з неї потрібні висновки;навчити при подачі інформації візуалізувати дані за допомогою інфографіків, малюнків тощо – це допоможе дитині оперувати даними;проводити:майстер-класи;наукові конференції;лекції;семінари;зустрічі з представниками різного бізнесу та ін.

Номер слайду 17

Висновки: STEM – це не просто навчання писати програмний код, проекти або навчання заробити великі гроші – це спосіб допомогти сьогоднішнім дітям завтра стати інноваторами, цілеспрямованими, творчими і надійними ланками команди, суспільства, країни.

Номер слайду 18

STEMу в позашкіллі бути!Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 грудня 2023
Переглядів
115
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку