Заняття на тему "Обрядові й оберегові ляльки"

Про матеріал
Лялька-мотанка здавен була оберегом в українській родині. Зроблена турботливими руками майстрині, вона несе світло та радість дорогим вам людям. Кожна обрядова лялька володіла унікальними здібностями, мала свій характер, виготовлялася в певний час і тільки з особливої нагоди. У даному конспекті заняття описується види та призначення обрядових оберегових ляльок-мотанок. Більше інформації можна отримати за посиланнями, вказаними у конспекті. (Фото робіт - Черненко Т.Д.)
Перегляд файлу

Тема заняття: «Обрядові й оберегові ляльки».

Мета заняття: ознайомити дітей з обрядовими ляльками як символом духовної мудрості й сили предків; розвивати творчу уяву, естетичний смак, образне та просторове мислення, увагу; виховувати охайність, уважність, працелюбність; формувати шанобливе ставлення до народних традицій та звичаїв, до Батьківщини.

Обладнання: ілюстрації з ляльками-мотанками, зразки готових виробів, магнітна дошка, ноутбук, колонка-динамік, відео матеріал «Таємниці ляльки-мотанки, Обрядові», руханка «Ой, у лузі червона калина», М/К «Лялька-мотанка».

Матеріали: біла тканина (бавовняна або лляна), кольорова тканина, синтепон або вата, нитки, стрічки для декору, різці, лінійка, простий олівець.

Тип заняття: комбінований.

Вік вихованців: 6 - 10 років.

Форма проведення: заняття - творча майстерня.

Хід заняття:

 І. Організаційний  момент:

- Привітання. 

- Перевірка присутніх.

 ІІ. Актуалізація знань:

З ниток, клаптиків тканини

Та майстерного шиття

Оберіг є для родини

Для щасливого життя.

В ляльку-мотанку бабуся

Вклала працю та любов,

Віддала її матусі,

Щастя щоб тривало знов.

                                                  Галина Верд

 - Які ляльки-мотанки вам відомі?

 - З чого виготовляють ляльки-мотанки?

  ІІІ. Мотивація навчальної діяльності:

 1. Вступна бесіда:

 - Лялька-мотанка здавен була оберегом в українській родині. Зроблена турботливими руками майстрині, вона несе світло та радість дорогим вам людям. Вона створюється без рис обличчя, а це означає, що ніякий злий дух не зможе вселитися в ляльку через очі і завдати шкоди власнику. Ця особливість робить ляльку-мотанку чудовим подарунком. Усім відомо,  що лялька-мотанка — символ добробуту, добра й надії. Така обрядова лялька є оберегом для людини чи сім’ї. Кожна обрядова лялька володіла унікальними здібностями, мала свій характер, виготовлялася в певний час і тільки з особливої нагоди. Це приємне заняття допомагало продемонструвати творчу сторону особистості, заспокоїти душу і отримати заряд позитиву і радості на довгий час.

   Серед достатку чарівних мотанок можна було побачити незвичайні вироби, енергетика яких спрямована на процвітання господарства, розвиток почуття подяки у дітей, щасливе заміжжя і навіть лікування від важких хвороб.

 Подібні обереги створювалися жінками не бездумно, а лише у відповідному емоційному настрої. Більш того, вони обов'язково повинні були вірити в силу створених ляльок, адже від цього могли залежати долі їх рідних і близьких людей.

 У слов'янській культурі існує величезна кількість ляльок, які відрізняються не тільки зовні, але й по своєму призначенню.

  Фахівці виділяють чотири основні функції ляльок-мотанок:

  • Продукуюча,
  • Захисна,
  • Очисна.

Перед тим, як ознайомити вас з деякими видами ляльок-мотанок, пропоную переглянути відео матеріал «Таємниці ляльки-мотанки, Обрядові»,  (тривалість - 5:05 хв).

Посилання: https://www.youtube.com/watch?v=G4Yjlt25w8Q

Обговорення з гуртківцями відео матеріалу.

2. Розповідь керівника гуртка:

- У світі існує багато різновидів ляльок-мотанок, давайте ознайомимося з деякими видами ляльок-мотанок та їх призначенням:

(Ознайомлення з ілюстраціями ляльок-мотанок)

   1. Незвичайна «Десятиручка» призначалася для процвітання господарства і допомоги господині. Саме її подружки дарували нареченій на весілля. В якості тканини для «десятиручки» використовували клапоть з пелени материнського сукні. Вважалося, що у власниці такої ляльки все завжди буде ладитись.

 2. Навчальна лялька «Віддяка на подарунок» сприяла розвитку почуття подяки у молодшого покоління.  Її самостійно виготовляла кожна дитина в період від трьох до чотирьох років.

 Підносили її на знак подяки за отриманий подарунок або важливий вчинок.

 3. «Вепська лялька» - унікальний оберіг для дітей, який виготовляли матері зі своїх старих речей. Протягом збірки ляльки заборонялося використовувати голки і ножиці, щоб життя не було «різане і колоте».

 До народження дитинки жінки клали лялечку в дитячу колиску, щоб «зігріти і очистити» її. Після народження оберіг вішали над колискою для захисту, а до моменту дорослішання її давали дитині як іграшку.

 4. Вельми оригінально виглядає лялька «Коза» основою для неї стала хрестовина з дерева. Морду, бороду і роги рукодільниці виготовляли з соломи і лику. Одягали «Козу» в шубу або кожух. Як доповнення до вбрання на ляльку кріпилися яскраві обрядові предмети, наприклад: намисто, бубенці, дзвіночки, підкови, мішки, сережки і т.д. Для слов'ян даний оберіг символізував життєву силу і благополуччя.

 5. Чарівну «Бажанницю» за подружку мала кожна дівчина. Цю лялечку ретельно ховали від чужих очей, так як вона виконувала заповітні бажання, однак натомість потрібно було пришити на її вбрання намистинку чи прив'язати стрічку з проханням виконати бажання.

 6. Яскрава лялечка «Веснянка» виділялася на тлі інших незвичайним кольором волосся. З настанням теплої весни дівчата дарували одна одній цих ляльок з побажанням здоров'я, молодості і краси.

 7. На «Багатство і родючість» жінки виготовляли цілу композицію, що складається з фігурки «матері та її діточок», прив'язаних до неї за допомогою поясочку. Велика кількість «дітей» сприяла процвітанню роду, достатку, благополуччю і багатству.

 Зберігали виріб у затишному куточку на шафі або полиці, ніколи не даючи його в руки сторонній людині.

 8. Цілюща «Кубушка - Травниця» завжди випромінювала легкий аромат запашних трав надають заспокійливий вплив. Її набивали хвоєю, м'ятою, материнкою, звіробоєм і деревієм.

 Якщо в будинку були маленькі діти, ляльку підвішували над ліжечком, щоб малеча краще спала. Для хворих людей її наповнювали іншим трав'яним збором, що відганяє хвороби.

 - Давайте зробимо перерву на веселу руханку «Ой, у лузі червона калина», посилання: https://www.youtube.com/watch?v=QAgVZC7GsFE, (тривалість – 0:59 хв).

3. Продовження розповіді керівника гуртка:

- Вам сподобалася весела руханка? (діти відповідають). Які ж ви молодці! Отже, продовжимо знайомство з різновидами ляльок-мотанок:

(Ознайомлення з ілюстраціями ляльок-мотанок)

 9. «Спиридон – Сонцеворот», що несе в руках колесо був атрибутом в обрядах присвячених літньому і зимовому сонцестоянню. Наприкінці святкування саму ляльку спалювали зі старими речами, а її одяг залишали для наступної ляльки.

 Цей своєрідний оберіг подавався в подарунок чоловікам для того щоб їх супроводжував успіх у справах.

 10. Спеціально для закоханих виготовлялися ляльки «Нерозлучники» символізуючи сімейний союз, любов, гармонію і вірність у стосунках.

 11. «Світове дерево» - це знак єдності всього світу. Зовнішній вигляд оберегу демонструє його глибокий філософський зміст. У казковій композиції кожен персонаж має своє місце, крім цього дерево ділитися на кілька частин, до яких відносяться різні істоти. Також «Світове дерево» символізує безперервність роду, саме тому його дарували молодим на весілля, зображуючи на одній гілочці наречену, а на другій нареченого.

 12. «Зерновушку» виготовляли відразу ж після закінчення збиральних робіт. Начиняли її тільки добірною крупою нового врожаю, після чого наряджали і ставили поряд з іконою. Люди вірили в те, що якщо в будинку є така лялька, то сім'я ніколи не буде голодувати.

 13. «Ляльок-Капусток» майстрували панянки на виданні і виставляли у вікнах, сигналізуючи про готовність до шлюбу - мовляв, пора засилати сватів. Плюс, такій лялечці належало притягувати до дому найзавидніших женихів.

 14. «День і Ніч» - пов'язані однією мотузкою дві лялечки різних кольорів (чорна і біла, пізніше - синя і біла), підвішувались до стелі. Вони впорядковували сімейне життя і, заодно, внутрішній світ своїх власників.

 15.  «Сестри Трясовиці, тринадцять лялечок-Лиходійок» (лихоманок). Їх рівною зв'язкою вішали на стіну або встановлювали шеренгою на пічній тубі. Ляльки уособлювали собою Іродових дочок, духів хвороб в образі жінок з різними іменами (один з безлічі існуючих варіантів: Трясея, Отпея, Глазея, Аввареуша, Пухлея, Жовтея, Старея, Каркуша, Немея, Авея, Глухея, Храпуша і старша сестра Кумоха). Вважалося, що, побачивши в будинку свого міні-двійника, непрохана хвороба вселиться в ляльку, а не в людину.

 16.  «Кувадка» (або Куватка) - одна з найпростіших обережних лялечок. Її робили напередодні народження дитини (за два тижні максимум) і вивішували в хаті, щоб відволікати увагу злих духів від породіллі і немовляти. Пізніше ляльок стали укладати в колиски. Кувадки і захищали новонароджених, і служили їм першими іграшками.

 17. «Кормилка» - образ заміжньої жінки, символ благочестя і достатку. Цій лялечці прилаштовували об'ємні ганчір'яні груди - щоб діти були завжди ситими і здоровими. Вона «зігрівала» містечко в колисці до народження дитини. Після народження - висіла над узголів'ям, як оберіг від псування і пристріту. Коли малюк підростав, з цієї лялечкою йому дозволяли грати.

 18. «Берегиня» з широко розкинутими руками-крилами також підвішувалася в узголів'я ліжка (або ж містилася десь в хаті, вище рівня людських голів). Захищала, берегла сім'ю від сварок, хвороб і негараздів.

 19. «Лялька-Безсоння»  призначалася для дітей, які страждають розладами сну, її укладали в ліжечко несплячої дитини. При виготовленні обов'язковим вважалося замовляння: «Сонниця-безсоння, не грайся з моїм дитятком, а грай з цією лялечкою» (можливі, звичайно, інші варіанти). Цікаво, що ганчір'яну головку Безсоння часто набивали запашними заспокійливими травами.

 20. «Мартинички» - нитяна пара лялечок білого (зимового) і червоного (річного) кольорів. Використовувалися в обряді закликания весни. Мартинички вивішувалися на гілках дерев, щоб привернути-наблизити наступ теплого сезону.

 21. «Масляна» - величезна лялька з дерева та соломи, обов'язково ряджена в текстильний одяг. Її робили в кінці зими під час масляного тижня і спалювали відразу після виготовлення. Згораючи, лялька заодно перетворювала в золу і попіл весь той духовний негатив, що накопичився у людей за довгу зиму.

 22. «Зозуля» - лялечка, разом з якою дванадцятирічні дівчатка-підлітки вступали в пору зрілого дівоцтва, оголошували себе дівчатами. Обряд проводили перед Трійцею - йшли далеко в ліс, співали там пісні, водили хороводи, а також символічно ховали ляльок-Зозуль. При цьому дівчата приносили клятви бути в майбутньому хороші.

 Існує ще одна категорія ляльок - ті, що виготовлялися зі злим умислом. Відповідно, ще одна група-функція - шкідницька. Без чорної магії, як бачите, тут теж не обійшлося. Але цю похмуру частину, яка кидає тінь на світлий ряд текстильних народних ляльок-мотанок, обійдемо стороною.

 На останок.

   Ознайомившись з основними різновидами слов'янських обрядових ляльок можна спробувати власноруч виготовити оберіг для дому. Дітям різного віку це заняття здасться вельми цікавим і незвичайним, більш того, воно допоможе побачити світ очима наших мудрих предків, а також знайти заспокоєння, досягти гармонії, розвинути почуття любові до народних традицій та звичаїв і реалізувати свій творчий потенціал.

 Відмітьте, що ляльки відрізняються своїм призначенням (вони бувають обереговими, обрядовими і сувенірними), способом виготовлення (методи кувадки, стовбички, вепської ляльки), розмірами (ті, що вміщаються на долоньці (Благодать, Подорожниця, Щастя), ліктьові (розміром з лікоть, тобто 25-30см) і ростові (в зріст людини: опудало Масляної, Купайло, Параскева-П’ятниця, Спиридон-Сонцеворот), способом зберігання (одні ляльки виставлялися напоказ (Боже Око, Берегиня, Господарка), інші – ховалися від стороннього ока (Званка-Бажанка, Десятиручка, Жіночий оберіг) і терміном зберігання (ляльки одного дня (Веснянка, На Здоров’я, Десятиручка), ті, що зберігаються протягом певного часу (Масляна домашня, Лихоманки, Купалка, Круп’яничка) й ті, яких бережуть все життя (Нерозлучники, Доля, Світове дерево)).

 Нагадаю деякі правила в мотанні ляльки. Нитку мотаємо за Сонцем, за годинниковою стрілкою, тобто спрямовуємо енергію у русло росту і розвитку. На кожен зав’язаний вузлик наговорюємо побажання. Можна молитву, можна просто "на здоров’я", на "добробут" і тому подібне. При рівнянні ляльки, обрізанні зайвих ниточок і тканини (якщо без цього ніяк не можна обійтися) промовляємо заговір: "нитку відрізаю – все лихе-недобре від себе відтинаю, коли нитка перегниє, все лихе-недобре у землю піде." Ці шматочки закопуємо у місці, де не ходять люди. Слідкуйте, щоб не обрізати дуже багато, бо можна відмовитися і від хорошого у житті.             

 Пам’ятайте, що зараз відбувається відродження давніх українських традицій, дедалі популярнішими стають ляльки, зроблені власноруч, це чудово! Бо це є поверненням до витоків, до наших традицій, зануренням у таємничий і наймудріший світ пізнання самого життя.

 IV. Практична робота:

 - Пропоную вам виготовити одну із різновидів ляльок-мотанок за майстер-класом «Лялька-мотанка» (тривалість – 2:09 хв).

Посилання: https://www.youtube.com/watch?v=mltVa04QU90

V. Аналіз робіт. Виставка готових робіт. 

D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20171204_150026.jpg   D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20171204_145934.jpg   D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20171204_145728.jpg

D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20171204_145626.jpg   D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20190325_004250.jpg   D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20190417_140226.jpg

D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20190417_141146-1.jpg

D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20171031_142405.jpg

D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20190417_140106.jpg   D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20190417_140515.jpg   D:\Таня 2\ляльки-мотанки\20190417_140442.jpg

D:\ТАНЯ 1\конкурс кукла-мотанка\13.jpg

D:\Конкурси фото робіт  2020-21\3 Світланка.jpg   D:\Конкурси фото робіт  2020-21\2 Меланка.jpg   D:\Конкурси фото робіт  2020-21\1 Тетянка.jpg

D:\ТАНЯ 1\все ФОТО кружки 2014-2015 та 2015-2016\мотанки 2015-2016\cIrPG1m9CFo.jpg  D:\ТАНЯ 1\все ФОТО кружки 2014-2015 та 2015-2016\мотанки 2015-2016\BHpkirOqkOw.jpg

C:\Таня\Танюшка\0.  ВИХОВАТИ ОСОБИСТІСТЬ 2023\фото\10 Лепетухи біля тину вели бесіди щоднини_.jpg   C:\Таня\Танюшка\0.  ВИХОВАТИ ОСОБИСТІСТЬ 2023\фото\13 Файні господарі_.jpg

C:\Таня\Танюшка\0.  ВИХОВАТИ ОСОБИСТІСТЬ 2023\фото\9 Кубушки-травниці та зернянка – веселі панянки.jpg

VI. Підведення підсумків.

Керівник звертає увагу гуртківців на очікувані результати заняття і, передаючи уявний мікрофон, запитує:

- Що нового ви дізнались сьогодні?

- Що ми робили на занятті?

- Що ви відчували під час роботи?

VII. Прибирання робочих місць.

До нових зустрічей!

 

 

Використані Інтернет джерела: https://etnodim.com.ua/ua/ua-tsikava-informatsiya/197-lalki-obradovi/ , https://spadok.org.ua/davni-viruvannya/klasyfikatsiya-lyalok-motanok-za-magichnymy-vlastyvostyamy

 

 

 

 

docx
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку