Презентація "Стрес і здоров’я"

Про матеріал
Презентація "Стрес і здоров’я" використовується на уроці Основ здоров`я у 7- му класі за темою: "Стрес і здоров’я. Чинники стресу і виживання в екстремальних ситуаціях. Пр. р. № 19 «Самодопомога та допомога при стресі»" відповідно до Навчальної програми для закладів загальної середньої освіти ОСНОВИ ЗДОРОВ`Я 6 - 9 класи (наказ Міністерства освіти і науки від 03 серпня 2022 року № 698).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стрес і здоров’я

Номер слайду 2

Стресова стійкість Організм людини дуже витривалий, поки стресове навантаження не перевищує певної межі – стресову стійкість. Це можна порівняти з роботою складного механізму. Якщо він постійно працює на межі своєї потужності, то рано чи пізно в ньому щось зламається. Що саме «зламається» в організмі людини, залежить від її спадкових особливостей і стану здоров'я. Кожен має вроджену стійкість до стресів. Стресостійкість – становить собою сукупність особистісних якостей, що дозволяють людині переносити значні інтелектуальні, вольові та емоційні навантаження (перевантаження), без особливих шкідливих наслідків для свого здоров'я.

Номер слайду 3

Рівні стресу. Рівень стресу може бути різний. Учені виділяють високий, середній і низький рівні стресу. А оскільки реакція на стрес дуже індивідуальна, то одна й ситуація може викликати в однієї людини низький рівень стресу, а в іншої – високий. Є ситуації, які в усіх викличуть високий рівень стресу. Але яким би не був стрес, людина завжди має можливість направити його в потрібне русло, керувати ним, знижувати його негативні наслідки.

Номер слайду 4

Механізми керування стресом

Номер слайду 5

Фізичні способи управління стресом. До фізичних способів управління стресом належать такі прості методи, як дотримання режиму дня, раціональний розподіл часу, чергування фізичного й розумового навантаження, раціональне харчування. Тобто дотримання правил здорового способу життя. Рух – чудовий засіб від стресу. Помірне навантаження заряджає енергією, допомагає організму звільнитися від стресу.

Номер слайду 6

Стресова стійкість Організм людини дуже витривалий, поки стресове навантаження не перевищує певної межі – стресову стійкість. Це можна порівняти з роботою складного механізму. Якщо він постійно працює на межі своєї потужності, то рано чи пізно в ньому щось зламається. Що саме «зламається» в організмі людини, залежить від її спадкових особливостей і стану здоров'я. Кожен має вроджену стійкість до стресів (стресостійкість). Стресостійкість – становить собою сукупність особистісних якостей, що дозволяють людині переносити значні інтелектуальні, вольові та емоційні навантаження (перевантаження), без особливих шкідливих наслідків для свого здоров'я. Значною мірою рівень стресостійкості зумовлений генетично. Ті, хто успадкував низьку стресостійкість, часто бувають дратівливими, швидко втрачають здатність насолоджуватися життям, страждають від депресій. Проте стресостійкість також можна підвищити різними способами. Фізичні способи керування стресом. Фізичні вправи допомагають майже відразу. Навіть фізична активність щодня по 20 хвилин значно покращує самопочуття. Особливо корисні плавання, біг, рухливі ігри на свіжому повітрі (футбол, волейбол, теніс, бадмінтон).

Номер слайду 7

Фізичні способи керування стресом. Раціональне харчування. Люди, які перебувають у стані хронічного стресу, часто зловживають солодощами. Це допомагає підтримувати рівень цукру в крові для компенсації ослабленої стресом функції гормонів. Однак набагато корисніше їсти овочі, у яких містяться потрібні для подолання стресу вітаміни.

Номер слайду 8

Фізичні способи керування стресом. Відпочинок і сон. Першим симптомом стресового перевантаження є порушення сну: ввечері людина довго не може заснути, вночі часто прокидається, а вранці почувається знесиленою. Це означає, що її біологічний годинник «зламався». Для його відновлення потрібно близько трьох тижнів. Щовечора треба лягати в один і той самий час. Перед сном потрібно провітрити кімнату, прийняти теплу ванну.

Номер слайду 9

Емоційні способи керування стресом. Стрес потрібно «проговорити» – висловити свої почуття словами, розповісти про них близькій людині – другові, подрузі, батькам. Проблема, обговорена кілька разів, поступово «зітреться». Можна записати свої думки й почуття. Викладені на папір, вони втрачають свої руйнівні властивості. Щоб заспокоїти емоції, варто відволіктися від них. Допомагають заспокійлива музика, ігри з дітьми і тваринами, відпочинок на природі, вправи на релаксацію.

Номер слайду 10

Інтелектуальні способи керування стресом. Планування часу – неодмінний складник профілактики стресів. Організована людина робить набагато більше, ніж та, яка діє хаотично і хапається відразу за кілька справ. Замість того щоб зайнятися всіма справами відразу, краще скласти список того, що хотілося б зробити, і поступово викреслювати те, що вже зроблено. Найважливіші і термінові справи зі списку потрібно виконувати в першу чергу. Позитивне мислення послаблює емоційне напруження, допомагає знайти ефективне рішення і діяти відповідно до обставин. Узагальнена формула позитивного мислення звучить приблизно так: «Було б добре, якби ми завжди отримували те, що хочемо. Ми робимо для цього все можливе. Однак якщо попри наші зусилля бажання не виконуються, ми звичайно відчуваємо розчарування, але не впадаємо у відчай, не панікуємо, не зневажаємо себе та інших людей».

Номер слайду 11

Духовні способи керування стресом. Кожна людина прагне знайти своє призначення, замислюється над сенсом життя, проблемами справедливості. Такі думки можуть посилювати стрес.

Номер слайду 12

Тест "Визначення ступеня стресостійкості» На кожне питання потрібно відповісти “так”, “ні” чи “іноді”. 1. Чи часто у Вас з’являється почуття втомленості? 2. Чи почуваєте Ви погіршення здібності зосередитися? 3. Чи помічаєте Ви, що ваша пам’ять стала гірше? 4. Чи є у Вас схильність до безсоння? 5. Чи часто Вас хвилюють болі в області хребта? 6. Чи бувають у Вас сильні головні болі? 7. Чи є у Вас проблеми з апетитом? 8. Чи помічаєте Ви, що відпочинок не дає очікуваного результату? 9. Чи скучаєте Ви у школі? 10. Чи легко Вас вивести із себе? 11. Чи помічаєте Ви за собою схильність до надмірної суєти? 12. Чи буває, що Вам важко завершити думку? 13. Чи часто Ви перестаєте собі подобатися? 14. Чи часто Вам без видимої на то причини стає тривожно? 15. Чи часто Вам не хочеться бачити зовсім нікого?

Номер слайду 13

Результати тесту. Після проведення цього тесту потрібно підбити підсумок за такими критеріями: “так” – 2 бали, “іноді”– 1 бал, “ні” – 0 балів. За результатами тесту стрес поділяється на три рівня (низький/середній / високий). Низький (0-6 балів) Вам можна позаздрити, Ви неймовірно стресостійкі. У непередбачених інебезпечних ситуаціях Ви спокійні та розсудливі. Якщо Ви набрали від 0 до 2 балів, то Ви, скоріше за все,віднеслись до тесту поверхово, тому що така степінь не піддавання стресам – це дійсно неймовірно. Середній (6-21 балів) Стреси Вам докучають, але особливих проблем не утворюють. Рівень стресу –середній. Це означає, що позбавлення від стресів не буде для Вас великою трудністю. Високий (21-34 балів) Рівень стресу - високий. Вам варто замислитися про наслідки. Якщо Ви не згущуєте фарби, то наслідки не за горами. Не нехтуйте своїм здоров’ям – Вам потрібно негайно змінити своє життя.

Номер слайду 14

Як знизити стресове навантаження. Ти нещодавно переніс тривале захворювання чи психологічну травму?Звернися до лікаря, психолога чи психотерапевта. Вони допоможуть тобі пройти фізичну чи психологічну реабілітацію.

Номер слайду 15

Як знизити стресове навантаження. Ти почуваєшся виснаженим після напруженого періоду – навчального року, змагань? Після напруженої праці потрібен тривалий активний відпочинок.

Номер слайду 16

Профілактика стресів

pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
2343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку