Презентація на тему: "Способи розпушення тіста"

Про матеріал
Цей матеріал можна використовувати для підготовки до уроків майстрам виробничого навчання , викладачам спецдисциплін та технологій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Способи розпушення тіста.

Номер слайду 2

Способи розпушення тіста. Процес приготування тіста передбачає утворення тіста (замішування) і його розпушення. Розпушення – це утворення пористої структури тіста. Досягається за рахунок внесення в тісто інгредієнтів-розпушувачів. Розпушувачі – це речовини, здатні надати тістові пористої структури. Залежно від природи розпушувачів розпізнають такі способи розпушення тіста:•хімічний;•механічний;•біологічний.

Номер слайду 3

Хімічний спосіб Хімічний спосіб передбачає внесення в тісто хімічних речовин, які при високій температурі розкладаються з утворенням летких сполук, що вивітрюючись розпушують тісто. Хімічний спосіб розпушення тіста застосовують у виробництві печива, пряників і деяких інших борошняних кондитерських виробів. Для цього використовують гідрокарбонат натрію Nа. НСО3, карбонат амонію (NН4)2 СО3 або їх суміш у співвідношенні 7 : 1.

Номер слайду 4

Гідрокарбонат натрію (сода харчова)При наявності вологи сода реагує з будь-якими кислими речовинами, утворюючи діоксид вуглецю, відповідну сіль натрію і воду. 2 Nа. НСО3 → Nа2 СО3 + Н 2 О + СО2 При відсутності підкислювача сода в ході нагрівання виділяє деяку кількість діоксиду вуглецю і залишається в тісті у вигляді карбонату натрію. Оскільки багато інгредієнтів виробів включаючи борошно, мають кислу реакцію, часто буває корисно використовувати гідрокарбонат натрію для регулювання р. Н тіста і готового виробу. Якщо виділяється вуглекислий газ необхідний як засіб для підйому тіста, краще дозувати сировину в кілька етапів; соду доцільно додавати на останній стадії разом з борошном. В цьому випадку порошок соди повинен бути рівномірно розподілений в суміші, причому для видалення грудок сода перед використанням повинна бути просіяна через дрібне сито. Надлишок гідрокарбонату натрію додасть виробу лужну реакцію, жовтуватий колір і неприємний присмак (типу «печіння від соди»). 

Номер слайду 5

Карбонат амонію. Карбонат амонію під час випікання розкладається з утворенням аміаку і диоксиду вуглецю, які розпушують тістові заготовки(NН 4)2 СО3 → NН 3 + Н 2 О + СО2 Цей розпушувач тіста повністю розкладається при випічці на вуглекислий газ, газоподібний аміак і воду. Він легко розчинний у воді і володіє сильною лужною реакцією, даючи більш м'яке тісто, яке потребує менше води при заданій консистенції. Незважаючи на сильний запах аміаку, лише невелика частина наявного газу втрачається при розчиненні у воді при звичайних температурах. Навіть за добу його дію в розчині послаблюється мало. Дисоціація відбувається особливо швидко приблизно при температурі 60 ° С, тобто в процесі випічки тестових заготовок. Будучи карбонатом, ця сіль легко вступає в реакцію з іншими кислими інгредієнтами, але лужні властивості, що додаються тесту при її використанні, не передаються готовому виробу. Гідрокарбонат натрію необхідний для регулювання р. Н. Карбонат амонію в разі значного дозування надає виробам запаху аміаку.

Номер слайду 6

Механічний спосіб. Механічний спосіб передбачає розпушення тіста повітрям або диоксидом вуглецю , які подаються в тістомісильну машину під час замішування під тиском або при розрідженні. Механічний спосіб передбачає змішування тіста у герметичні тістомісильній машину, в яку під час замішування тіста подають під тиском 0,6-1 ,2 МПа диоксид вуглецю. тісто після замішування подається на тістоподільник, а далі – на випікання. Недоліком цього способу є обмаль накопичення у тісті смакових і ароматичних речовин. Прикладом цього способу є збивання рецептурної маси бісквітного тіста. Під час збивання тістова маса захоплює пухирці повітря, які його розпушують.

Номер слайду 7

Біологічний спосіб. Біологічний спосіб є єдиним способом розпушення хлібного тіста. При цьому способі для розпушення пшеничного тіста використовують пресовані, сушені або рідкі дріжджі, а також пшеничні дріжджові закваски. Для розпушення житнього тіста використовують житні закваски. Дріжджові клітини в анаеробних умовах зброджують цукри тіста з виділенням диоксиду вуглецю і спирту, які й виконують роль розпушувачів. С6 Н1 206 → 2 СО2 + 2 С2 Н5 ОН + 117,3 к. Дж

Номер слайду 8

Біологічний спосіб. У житньому тісті основним процесом бродіння є молочнокисле, яке збуджується гомо- і гетероферментативними бактеріями. У процесі молочнокислого бродіння накопичується молочна, леткі кислоти, деяка кількість диоксиду вуглецю. Поряд з цим внаслідок спиртового бродіння виділяється СО2.

Номер слайду 9

Активація дріжджів. У разі низької підйомної сили дріжджів або за певної технологічної потреби їх активують у спеціально приготовленому живильному середовищі. Для приготування живильного середовища використовують оцукрену борошняну заварку з доданням ферментативно активного солоду, соєвого борошна, ферментних препаратів, мінеральних солей. Тривалість активації – 1-1,5 год. Внаслідок активації поліпшується бродильна активність дріжджів. Сушені активні та інстантні дріжджі вносять у тісто в кількості, рекомендованій виробником.

Номер слайду 10

Дріжджове молоко. Дріжджове молоко – це водна суспензія технічно чистої культури хлібопекарських дріжджів, одержана на стадії сепарування культуральної рідини. Масова концентрація дріжджів у 1 л дріжджового молока в перерахунку на дріжджі з вмістом 25 % СР має бути не менше 450 г. Виходячи із вмісту дріжджів, розраховують необхідну для внесення в тісто кількість дріжджового молока.

Номер слайду 11

Рідкі дріжджіРідкі дріжджі, на відміну від пресованих, вирощують на оцукреній з наступним заквашуванням термофільними бактеріями борошняній заварці безпосередньо на хлібопекарському виробництві. Вони є напівфабрикатом хлібопекарського виробництва. В 1 г рідких дріжджів міститься від 90 до 300 млн дріжджових клітин, тоді як в 1 г пресованих дріжджів – 10-15 млрд. Для приготування тіста пресовані дріжджі замінюють 20-25-кратною кількістю рідких дріжджів. Застосовують їх переважно у виробництві хліба з борошна пшеничного другого сорту і пшеничного обойного. дозують у кількості 20-30% до маси борошна.

Номер слайду 12

Пшеничні закваски. Пшеничні мезофільні дріжджові закваски. Ці закваски, як і рідкі дріжджі, є напівфабрикатом. Їх готують безпосередньо на хлібопекарському виробництві за джамбульською схемою. Дріжджі разом з молочнокислими бактеріями вирощують на оцукреній заварці при температурі 28-32° С. Вони мають вологість 82-84 %, кислотність 8-10 град, підйомну силу 20-25 хв. Дозують їх у кількості 20-25 % до маси борошна.

Номер слайду 13

Житні закваски. Житні молочнокислі закваски – це суспензія з житнього борошна, на якій вирощені мезофільні кислотоутворюючі бактерії та дріжджі при температурі 28-32° С. Кислотність заквасок з житнього обдирного борошна 9-12 град, підйомна сила – 25-35 хв. Ці закваски використовують для приготування тіста з житнього борошна і суміші його з пшеничним. При замішуванні тіста їх додають у середньому 80 % до маси борошна.

Номер слайду 14

Недоліки біологічного розпушування. Таким чином, до розпушувачів хлібного тіста відносяться речовини і борошняні напівфабрикати, здатні надати тісту пористої структури. Це, в першу чергу, біологічні розпушувачі – дріжджі хлібопекарські пресовані й сушені, рідкі дріжджі, закваски, а також хімічні розпушувачі та гази (повітря, диоксид вуглецю). У хлібопекарському виробництві застосовується біологічний спосіб розпушення тіста. Недоліком цього способу є велика тривалість і втрата певної кількості сухих речовин внаслідок зброджування їх мікрофлорою тіста. У разі великої кількості в тісті цукру і жиру бродіння в ньому відбувається дуже повільно.

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
17 травня 2023
Переглядів
1555
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку